Сучасний стан технічного забезпечення електронного правосуддя в Україні

Автор(и)

  • О.В. Кузьменко кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри кримінальної юстиції Державного податкового університету, Україна https://orcid.org/0000-0002-6117-523X
  • Г.В. Скляренко здобувач другого (магістерського) рівня вищої освіти Державного податкового університету, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.03.67

Ключові слова:

електронне правосуддя, електронне судочинство, судовий розгляд, електронні докази, діяльність судів, технічне забезпечення правосуддя

Анотація

В статті зазначено, що система електронного судочинства (правосуддя) складається з елементів, які умовно слід поділити на три групи: 1) ті, що забезпечують взаємодію суду та учасників судового процесу (електронний суд), тобто спрямовані безпосередньо на здійснення судочинства та пов’язаних із ним процесів (подання позовної заяви, апеляційної, касаційної скарг в електронній формі, відстеження ходу розгляду справи у мережі Інтернет, направлення судових повісток, повідомлень засобами електронного зв’язку, участь у розгляді справи в режимі відеоконференції, доступ до судових рішень в Єдиному державному реєстрі судових рішень тощо); 2) ті, що забезпечують взаємодію судів між собою, а також суду з іншими органами публічного управління (система електронного документообігу, доступ до державних реєстрів, отримання та перевірка дійсності електронних доказів тощо); 3) ті, що забезпечують організацію внутрішніх управлінських процесів (електронна система управління кадрами, електронна система судової статистики, електронні архіви, електронна бібліотека суду тощо)
Крім того, встановлено, що електронне правосуддя, як основа інформатизації судової системи, наразі не лише забезпечує ефективний механізм реалізації захисту своїх прав громадянами, а є й відповідним ключем до розвитку інформаційного суспільства. Саме його інструменти дозволяють зробити певні процесуальні та судові дії віртуальними завдяки використанню інформаційно-телекомунікаційних технологій. При цьому найбільш успішним результатом електронного правосуддя в Україні, на нашу думку, є забезпечення доступу до судових рішень в електронному вигляді.
Зроблено висновок, що теперішня ситуація, коли майже всі зали судових засідань в більшості судах України обладнані сучасною технікою, яка дозволяє не лише вести аудіозапис засідання, а й провести його в онлайн режимі чи просто оперативно та повноцінно підготувати судове рішення в електронному вигляді або ж надати всю необхідну інформацію сторонам процесу, є новим відповідальним етапом розвитку правосуддя. Крім того, великої цінності дані можливості набувають в умовах воєнного стану та у зв’язку із загостренням проблеми кадрового забезпечення судів. Адже на разі, на жаль, юрисдикцію багатьох судів, що розташовані на тимчасово окупованих територіях, необхідно передавати іншим судам, і майже кожного дня Вища рада правосуддя звільняє суддів у зв’язку з їх заявами про відставку, що призводить до збільшення навантаження.

Посилання

Кушакова-Костицька Н.В. Електронне правосуддя: українські реалії та зарубіжний досвід. Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ. 2013. № 1. С. 103–109.

Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затверджене рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 року № 1845/0/15-21. URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v1845910-21#n23 (дата звернення: 30.05.2023 року).

Олійничук О., Олійничук Р., Колесніков А. Електронне правосуддя як елемент сучасної системи судочинства. Актуальні проблеми правознавства. 2021. № 3 (27). С. 141–147.

Берназюк О.О. Елементи електронного судочинства та стан їх запровадження в Україні. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право. 2019. Вип. 56. Том 2. С. 12–15.

Бондаренко В.А., Пустова Н.О. Теоретико-правові питання електронного правосуддя в інформаційному суспільстві. Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ. Серія юридична. 2017. Вип. 2. С. 154–162.

Висновок № 14 (2011) Консультативної ради європейських суддів «Судочинство та інформаційні технології». URL: https://court.gov.ua/inshe/mss/ (дата звернення: 30.05.2023 року).

Свояк Д., Потапенко А. Чому в Україні «Електронний суд» ніяк не стане реальністю. URL: https://zib.com.ua/ua/151108.html (дата звернення: 30.05.2023 року).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-18

Номер

Розділ

Розділ 9. Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність