Ключові фактори впливу технократії на тенденційні аспекти розвитку демократії: глобальний вимір

Автор(и)

  • В.В. Берч кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри конституційного права та порівняльного правознавства Ужгородського національного університету, Україна https://orcid.org/0000-0002-3837-4724

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.04.16

Ключові слова:

демократія, технократія, цифрова технократія, цифровізація, державна влада, демократична рецесія, ЄС, освіта, ідеологія

Анотація

У науковій статті розглянуто ключові фактори впливу технократії на тенденційні аспекти розвитку демократії.
Встановлено, форма правління та особливості обрання ціннісних підходів щодо наділення окремих осіб повноваженнями щодо формування та здійснення державної політики впливає на розвиток демократичних процесів у тій чи іншій державі.
Підкреслено, протягом останніх кількох років у всьому світі поширилася тривога щодо майбутнього демократії. Вчені задокументували глобальну «демократичну рецесію», і стверджують, що навіть давно сформовані «консолідовані» демократії можуть втратити свою відданість свободі та схилятися до більш авторитарної політики.
Визначено, продемократичне ставлення різною мірою співіснує з відкритістю до недемократичних форм правління, включаючи правління сильного лідера, експертів чи військових. Навіть в усталених демократіях недемократичні моделі знаходять певну підтримку. Хоча відданість представницькій демократії є відносно високою в заможних, сильних демократіях, помітні меншини в таких країнах відкриті до недемократичних альтернатив.
Акцентовано, технократія — це модель управління, за якої особи, які приймають рішення, обираються на посаду на основі їх досвіду та є спеціалістами в тій чи іншій сфері. На практиці, оскільки технократів завжди має призначати якась вища влада, політична структура та стимули, які впливають на цю владу, завжди також відіграватимуть певну роль у виборі технократів.
Визначено, посадовець, якого називають технократом, може не володіти політичною кмітливістю чи харизмою, які зазвичай очікуються від обраного політика. Натомість технократ може продемонструвати більш прагматичні та орієнтовані навички вирішення проблем на політичній арені.
В державі, де громадянам гарантуються певні права, технократи можуть прагнути посягати на них, якщо вважають, що застосування їхніх спеціальних знань дозволить задовільнити ширше коло суспільних інтересів. Технократ може приймати рішення на основі розрахунків даних, а не на основі впливу на населення, окремих громадян або верств населення.
Встановлено, у сучасному світі ми маємо можливість спостерігати явище цифрової технократії. Зауважено, технічні експерти, штучний інтелект, керують багатьма сферами політики в багатьох частинах Європи. Однак, країни-члени ЄС суттєво відрізняються у своїх підходах щодо нормативно-правового регулювання у сфері особистого життя, наприклад, з точки зору встановлення стандартів конфіденційності.

Посилання

Globally, Broad Support for Representative and Direct Democracy. URL: https://www.pewresearch.org/global/2017/10/16/globally-broad-support-for-representativeand-direct-democracy/ (date of application: 18.06.2023).

Жаровська І. Демократія та верховенство права: сучасна методологія управлінсько-владної діяльності. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Серія: Юридичні науки. 2021. № 3 (31). С. 56–60.

Kenton W. What Is Technocracy? Definition, How It Works, and Critiques. 2021. URL: https://www.investopedia.com/terms/t/technocracy.asp (date of application: 18.06.2023).

Technocracy for the common good. 2023. URL: https://www.eea.europa.eu/publications/scenarios-for-a-sustainableeurope-2050/imaginary-1-technocracy-forthe (date of application: 18.06.2023).

Democracy widely supported, little backing for rule by strong leader or military. URL: https://www.pewresearch.org/global/2017/10/16/democracy-widely-supported-little-backingor-rule-by-strong-leader-or-military/ (date of application: 20.06.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-09-14

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право