Переваги та недоліки становлення місцевого самоврядування у Федеративній Республіці Німеччина у період Першої світової війни

Автор(и)

  • О.М. Биков доктор юридичних наук, старший науковий співробітник, професор кафедри теорії та історії держави і права ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК», Україна https://orcid.org/0000-0003-4965-696X
  • Н.В. Степаненко доктор філософії в галузі права, доцент кафедри теорії та історії держави і права ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК», Україна https://orcid.org/0000-0001-6216-2206

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.05.2

Ключові слова:

місцеве самоврядування, місцеве самоврядування у Німеччині, ґенеза самоврядування, модель місцевого самоврядування Німеччини

Анотація

Наукова стаття присвячена питанню дослі­дження переваг та недоліків становлення і роз­витку місцевого самоврядування в Німеччині у період до Першої світової війни, коли саме Ні­меччиною обиралась модель місцевого самовря­дування. Стаття розкриває основні питання ґе- нези місцевого самоврядування у ФРН. У статті розкриваються питання законодавчого регулю­вання місцевого самоврядування у ФРН на різних історичних етапах. У науковій статті зазначено, що до кінця ХІХ ст. тільки Пруссія зберегла від­крите голосування, а інші краї Німецької імперії реалізовували таємне голосування; розрізняли­ся і принципи підрахунку голосів; при однаковій кількості голосів проводилося жеребкування; у Баварії та Бадені на початку ХХ ст. було запрова­джено систему пропорційного представництва. Статтею зазначено, що у визначений період були включені вимоги загального таємного прямого голосування для всіх громадян Німеччини віком від 20 років, пропорційних виборів, повного са­моврядування провінції, округу та громади через чиновників, які обираються на основі загального виборчого права, та закріплено скасування всіх місцевих властей, що призначаються державою. Розкрито боротьбу за загальне виборче право, наведено гендерну політику у сфері місцевого самоврядування, зокрема зазначено можливість жінок брати участь у роботі виконавчих комісій, які займалися питаннями піклування, народної освіти та санітарії при місцевих органах влади, та законодавчі передумови цього. Визначено, що при створенні німецької моделі місцевого само­врядування в XIX ст. за зразок було взято англій­ське місцеве самоврядування. У статті дослідже­но здійснення бюрократичної децентралізації та інтеграції місцевого самоврядування в систему органів державної влади. Було констатовано, що відповідний період у Німеччині пройшов у пошу­ках підходящої моделі реалізації місцевої влади, вибору англійської чи французької зокрема.

Посилання

Омельченко О.О. Розвиток самоврядуван-ня Німеччини ХІХ ст. Інститути самовря-дування: Історико-правове дослідження / В.Г. Графський, Н.М. Ефремова, В.І. Кар- пець та ін., 1995. С. 223-247.

Schwal H. Die Selbstverwaltungsidee des Freiherr vom Stein und ihre geistliche Grundlagen. S. 1., 1971. Р. 155.

Vincke von L. Darstellung der inneren Verwaltung Grossbritaniens. Berlin, 1815; Редліх І. Англійське місцеве управління. Т. ІІ. С. 413-415.

Duchhardt H. Stein: Eine Biographie. Munster, 2007.

Федеральний статистичний центр ФРН. URL: http://www.destatis.de/jetspeed/por-tal/cms/Sites/destatis/Internet/EN/Naviga-tion/Statistics/Regionales/Regionales.psml.

Mundt Th. Geschichte der deutschen Stande nach ihrer gesellschaftlichen Entwickelung und politischen Vertretung. Berlin, 1854.

ZellerW. DieGeschichtederLandesvertretung Baden-Wurttemberg у Bonn und ihrer Vorlaufer (1619-1985). Stuttgart, 1985.

Byelov D., Novak O. Communal property disposal: actual principles. Науковий Вісник УжНУ. Серія «Право». Випуск 69. 2022.

Byelov D., Danko V., Paradigm as a legal category in the conditions of the military invasion of the russian federation. Visegrad Journal on Human Rights. 2022. Issue 2. p. 17-21.

Byelov D., Hromovchuk M., Berlinger D. Modern doctrine of constitutionalism and classification of human and civil rights and freedoms: some aspects. Visegrad Journal on Human Rights. 2021. Issue 3. S. 34-37.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-17

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень