Предмет муніципального права як галузі права: дискусійні питання теорії

Автор(и)

  • О.В. Батанов доктор юридичних наук, професор, провідний науковий співробітник Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, Україна https://orcid.org/0000-0002-0239-4539

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.05.11

Ключові слова:

муніципальне право, муніципалізм, місцеве самоврядування, публічна влада, муніципальний лад, муніципальна влада, територіальна громада, житель - член територіальної громади, конституційно-правовий статус людини і громадянина, муніципальний статус людини, муніципальні права людини

Анотація

У статті розглядаються проблеми визначення предмета муніципального права як галузі права України. Досліджено феноменологію муніципаль­ного права в контексті його генезису, розвитку і розуміння предмету муніципально-правового регулювання. Доведено, що предметом муніципального права як галузі національного права слід вважати суспільні відносини, які виникають в процесі визнання, становлення, організації та здійснення муніципальної влади, а також реалі­зації та захисту муніципальних прав людини. У статті здійснено доктринальний аналіз підходів щодо тлумачення змісту відповідних суспільних відносин. Порушено питання щодо принципів та форм реалізації муніципального права.

Констатується, що актуальним завданням сучасної муніципально-правової доктрини є по­шук основної характеристики предмета муні­ципально-правового регулювання, тобто того узагальненого критерію, який дозволяє відне­сти суспільне відношення до числа власне му­ніципально-правових відносин. У якості такої характеристики має виступати муніципалізм та громадівський устрій на муніципальному рівні - муніципальний лад.

Уперше запропоновано ввести в науковий обіг категорію «муніципальний лад». На думку авто­ра, муніципальний лад - це система суспільних відносин та принципів, пов'язаних із здійсненням територіальними громадами своїх функцій та по­вноважень як первинного суб'єкта місцевого самоврядування, а також реалізацією історичних, соціально-економічних, духовно-культурних, етнонаціональних та інших особливостей і традицій їх муніципального життя, що визнаються і охороняються Конституцією та іншими актами позитивного права. Це свого роду системно-кон­гломератна конструкція, синергетичне поєднан­ня принципів місцевого самоврядування та різ­норідних елементів та процесів муніципального життя (права людини, свобода, демократія, вла­да, територія, власність тощо). Стверджується, що муніципальний лад є одним з базових кри­теріїв формування предмету сучасного муніци­пального права.

Посилання

Загальна теорія права: підручник / за заг. ред. М. І. Козюбри. Київ: Ваіте, 2015. 392 с.

Кампо В.М. Муніципальне (комунальне) право. Юридична енциклопедія: в 6 т. / [редкол.: Ю.С. Шемшученко (голова редкол.) та ін.]. Т. 3: К-М. Київ: Вид-во «Українська енциклопедія» ім. М.П. Бажа¬на, 2001. С. 784.

Кампо В.М. Муніципальне (комунальне) право. Великий енциклопедичний юридичний словник / за ред. Ю.С. Шемшу- ченка 2-ге вид., переробл. і доповн. Київ: Вид-во «Юридична думка», 2012. С. 505.

Муніципальне право України: підручник / за ред. В.Ф. Погорілка, О.Ф. Фрицького. Київ: Юрінком Інтер, 2001. 352 с.

Кравченко В.В., Пітцик М.В. Муніципальне право України: навч. посіб. Київ: Атіка, 2003. 672 с.

Муніципальне право України: підручник. За ред. В.Ф. Погорілка, О.Ф. Фрицького. Київ: Юрінком Інтер, 2006. 592 с.

Муніципальне право України: підруч. / І.С. Пирога, Ю.М. Бисага, О.Я. Рогач. Луцьк: Вежа-Друк, 2023. 358 с.

Корнієнко М.І. Муніципальне право України. Концептуальні та організаційно-правові питання: навч. посібник. Київ: «Алер- та», 2005. 144 с.

Фюстель де-Куланжъ. Исторія обществен¬на™ строя Древней Франціи. Переводъ подъ редакціею И.М. Гревса. Томъ 1. Римская Галлія. С.-Петербургъ: Типо-литографія Альтшулера, Эртелевъ пер. д. № 17-9, 1901. 403 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-17

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право