Право на приватність в умовах глобалізації

Автор(и)

  • Ю.Ф. Волкова аспірантка кафедри конституційного права та порівняльного правознавства Ужгородського національного університету, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.05.18

Ключові слова:

право на приватність, інформаційна приватність, порушення права на приватність, обмеження права на приватність, недоторканність приватного життя, персональні дані, захист персональних даних

Анотація

Право людини на приватність вперше було проголошено в Загальній декларації прав люди­ни. Сьогодні право на приватність закріплюється багатьма конституціями демократичних країн. В умовах глобалізаційних процесів технологічного прогресу, діджиталізації, Інтернету право на при­ватність привертає все більшу увагу науковців, оскільки інформаційне середовище спричиняє загрози для приватного життя людини без її відома. У статті основну увагу приділено праву на приватність в умовах інформаційної глобалізації. Проаналізовано ситуації порушення права на при­ватність. Акцентовано увагу на існуючих загрозах інформаційної приватності, які є найбільш поши­реними у наш час. Встановлено причини можли­вого втручання в інформаційну приватність особи. Визначено доцільність певних обмежень права на приватність та наведено причини такої необхід­ності. Звертається увага на те, що механізм захи­сту персональної інформації потребує постійного удосконалення, оскільки щороку з'являються нові тенденції та аспекти його захисту. Проаналізова­но норми міжнародних документів, які регулюють вказану проблематику. З урахуванням норматив­но-правових актів досліджено практичний стан реалізації права на приватність в умовах сучас­них інформаційних технологій в Україні. Виокремлено низку критеріїв щодо обмежень на оприлюд­нення інформації, яка підпадає під сферу приват­ного життя особи. З появою комп'ютерів, появою Інтернету і поширенням автоматизованої обробки персональної інформації право на приватність на­буває додаткового змісту. З огляду на сучасний розвиток електронних технологій, поширеність суб'єктів, основним видом діяльності яких є збір, збереження та використання особистих даних користувачів із метою рекламування або форму­вання суспільних поглядів, актуальним є питання цінності приватного життя та захисту цього права користувачами в мережі Інтернет.

Посилання

Серьогін В.О. Прайвесі як право «бути залишеним у спокої». Право і Безпека. 2010. № 3. С. 6-9. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Pib_2010_3_3.

Конвенція Ради Європи «Про захист особи у зв'язку з автоматичною обробкою персональних даних». Офіційний вісник України. 2011. № 1. Ст. 701.

Дзюбань О.П., Жданенко С.Б. Права людини і національна безпека: філософсько-правові аспекти взаємозв'язку. Інформація і право. 2020. № 2(33). С. 9-22.

Пазюк А.В. Право на приватність в інформаційному суспільстві. http://cyberpeace.org.ua/files/pravo_na_privatnistv_informaciinomu_suspil_stvi.pdf.

Право на приватність в Україні. Права людини. Онлайн-бібліотека. URL: https://library.khpg.org/index.php?id=1129010107.

Пазюк А.В. Захист права на приватність користувачів Інтернет. URL: http://cyberpeace.org.ua/files/zahist_prava_na_privatnistkoristuvaciv_internet.pdf.

Про захист персональних даних: Закон України від 01.06.10 р. № 2297-VI. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2297-17.

Shaping Information Societies for Human Needs: Civil Society Declaration to the World Summit on the Information Society. WSIS Civil Society Plenary Geneva, 8 December 2003. URL: https://www.itu.int/net/wsis/docs/geneva/civil-society-declaration.pdf.

Доктрина інформаційної безпеки України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/47/2017.

Бражник В.О., Сидоренко Д.А. До питання обмеження прав і свобод людини в умовах дії спеціального правового режиму. Міжнародний науковий журнал «Інтернаука». 2018. № 9(3). С. 10-14. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/mnj_2018_9(3)4.

Європейська Конвенція з прав людини. URL: https://www.echr.coe.int/Documents/Convention_UKR.pdf.

Конституція України. Відомості Верховної Ради України. 1996.№30.ст. 141.URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80#Text.

Бєлов Д.М., Громовчук М.В. Конституційно-правoві засади статусу особи: окремі аспекти. Аналітично-порівняльне право. № 1. 2021. С. 21-26.

Бєлов Д.М. Бєлова М.В. Система захисту прав і свобод людини і громадянина: доктринальні та нормативні основи. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія «Право». 2022. Вип. 74. С. 85-90.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-17

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право