Право на освіту та принцип рівності: від ідеї в працях професора Херша Лаутерпахта до закріплення в Загальній декларації прав людини

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.05.20

Ключові слова:

професор Херш Лаутерпахт, права людини, право на освіту, принцип рівності, дискримінація, сегрегація, обмеження прав людини, Білль, Загальна декларація прав людини, обов'язки держави, просвіта, концепція прав людини

Анотація

У статті досліджено науковий внесок профе­сора Херша Лаутерпахта в розвиток ідеї письмо­вого закріплення в Біллі права на освіту, його змістовного наповнення та принципу рівності. Зазначено, що наукові погляди сера Г. Лаутер­пахта на право на освіту є актуальними й нині. Акцентується увага на тому факті, що право на освіту кожного подекуди підміняється просвітою людей. Піднімається питання забезпечення пра­ва на освіту державою-агресором на тимчасово окупованих нею територіях. Констатується, що держава є такою, що порушує свої міжнародні зобов'язання з забезпечення права кожного на освіту якщо підміняє освіту людей просвітою лю­дей. Також підіймається питання економічного розвитку держави, економічного потенціалу дер­жави і міжнародних і внутрішньодержавних стан­дартів права на освіту, їх взаємозв'язку.

Робиться висновок, що викладені в моногра­фії професора Г. Лаутерпахта «Міжнародний білль прав людини» ідеї носили прогресивний характер аджн по суті йшлося про необхідність письмового закріплення каталогу прав люди­ни, а також про те, що цей каталог має бути частиною структури світу. Сер Герш Лаутерпахт в своїй науковій праці застосував підхід, від­повідно до якого пропонував в Біллі закріпити обов'язки держави в сфері прав людини. В За­гальній декларації з прав людини застосовано підхід, відповідно до якого закріпили права лю­дини, а щодо обов'язків держави - застосували завуальоване їх закріплення.

Встановлено, що сер Г. Лаутерпахт: 1) роз­глядав право на освіту кожного як обов'язок держави, який вона має сумлінно виконати; 2) пов'язав стандарт права на освіту з такими чинниками, як: 1) економічний потенціал держави; 2) економічний розвиток держави. Від­повідно, в державах, які мають більш високий економічний розвиток і більший економічний потенціал, і стандарт освіти має бути вищим, а у державах, які є менш економічно розвинутими і мають менший потенціал - має бути забезпе­чено мінімальний стандарт права на освіту; 3) ввів такий критерій оцінки виконання зобов'я­зання держави з забезпечення права на освіту як ефективність. Якщо держава - суб'єкт, який має обов'язок ефективно забезпечити право на освіту, то, відповідно, держава і має нести від­повідальність вразі, якщо ефективного забезпе­чення цього права не здійснює.

Професор Г. Лаутерпахт запропонував пись­мово закріпити принцип рівності. Щодо змістов­ного наповнення цього принципу ним застосо­вано підхід, відповідно до якого на державу по­кладається обов'язок забезпечити повну рівність перед законом усіх і рівне поводження щодо кожної людини державної влади. Виосновується, що ідея заборони дискримінації та її змістов­не наповнення, які професор Герш Лаутерпахт запропонував закріпити в Біллі, заклала основу десегрегації в освіті.

Досліджено вплив монографії Герша Лаутер- пахта на формулювання і закріпленя права на освіту та принципу рівності в писаному акті з прав людини - Загальній декларації з прав лю­дини.

Посилання

Загальна декларації прав людини. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_015#Text.

Статут ООН https://unic.un.org/around-world/unics/common/documents/publica-tions/uncharter/UN%20Charter_Ukrainian.pdf.

Гутник В. Проблеми права війни в наукових працях Херша Лаутерпахта Філософські та методологічні проблеми права. URL: https://philosophy.naiau.kiev.ua/index.php/philosophy/article/view/1420.

Шередько О. М. Закріплення прав людини на міжнародному рівні як засада правосуб'єктності індивіда у поглядах Г. Лаутерпахта. Правове життя сучасної України: у 3 т.: матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 15 трав. 2020 р.) / відп. ред. М.Р. Аракелян. Одеса: Гельветика, 2020. Т. 3. С. 80-82.

Рабінович П., Особа В. Професор Г. Лаутерпахт - автор ідеї та першого проекту Міжнародного білля (Загальної декларації) прав людини. Вісник Національної академії правових наук України № 4 (75) 2013. С. 3-10.

Lauterpacht H. An International Bill of the Rights of Man. Columbia University Press. N. Y., 1945. 230 p.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-17

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право