Держава як особливий суб'єкт конституційно-правової відповідальності

Автор(и)

  • О.М. Кудрявцева Candidate of Law Sciences, Associate Professor, Department of Constitutional Law, Taras Shevchenko National University of Kyiv =, Україна https://orcid.org/0000-0002-5875-9146

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.05.24

Ключові слова:

юридична відповідальність, конституційно-правова відповідальність, держава, суб'єкти конституційно-правової відповідальності, людина, права людини, головний обов'язок держави

Анотація

В статті фокусується увага на ролі держави в реалізації зовнішньополітичного курсу України - набуття повноправного членства в Європей­ському Союзі та Північноатлантичному альянсі, а також на ролі України в міжнародному співро­бітництві, що спрямоване на збереження, під­тримку і відновлення миру, розвиток поваги до прав людини й основних свобод для всіх. Ак­центується увага на видах суб'єктів конституцій­но-правових відносин, серед яких окрему групу становлять держава, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх структур­ні утворення, зокрема парламентська більшість та парламентська опозиція, депутатські фрак­ції, комітети тощо; депутати, службові та поса­дові особи. Звертається увага на спільні озна­ки конституційно-правової відповідальності та юридичної відповідальності (відповідальність є наслідком правопорушення; пов'язана з реаліза­цією санкцій, які встановлено в нормах права). Наголошується на усталеному доктринальному підході щодо концепту конституційно-правової відповідальності.

Аналізуються ч. 2 ст. 3 Конституції України відповідно до якої держава відповідає перед лю­диною за свою діяльність, а також положення «утвердження і забезпечення прав і свобод лю­дини є головним обов'язком держави» та ст. 9, ч.  2 ст. 55 Конситуції України, яка гарантує кож­ному право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службо­вих осіб, ч. 5 ст. 55, яка гарантує кожному пра­во, зокрема, звертатися до Європейського суду з прав людини з індивідуальною заявою проти держави, ст. 56 Конституції України, яка гаран­тує кожному право на відшкодування за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування матеріальної та моральної шкоди, завданої не­законними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, органів місцевого са­моврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними своїх повноважень, Конвенція про захист прав людини і основоположних сво­бод, Закон України «Про виконання рішень та за­стосування практики Європейського суду з прав людини», доктринальні підходи. Фокусується увага на заходах загального характеру.

В статті обгрунтовується, що держава є осо­бливом суб'єктом конституційно-правової відпо­відальності. Підкреслюється, що держава несе конституційно-правову відповідальність вразі не виконання взятих на себе зобов'язання, якщо в результаті цього спричинено шкоду будь-кому.

Посилання

Бисага Ю., Дешко Л., Нечипорук Г. Міжнародна безпека, національна безпека, конституційна безпека: теоретико-правові підходи. Порівняльно-аналітичне право. 2020. № 4. С. 43-49.

Бисага Ю.М., Нечипорук Г.Ю., Берч В.В., Дешко Л.М., Орос М.М. Право народу на спротив: конституційно-правове дослідження. Ужгород, ТОВ «РІК-У», 2020. 232 с.

Дешко Л., Іконнікова Н.В. Імплементація рішень міжнародних судових установ в національні правові системи. Порівняльно-аналітичне право. 2018. № 1. С. 361-364.

Дешко Л. Критерії ефективності національного засобу юридичного захисту щодо невиконання чи затримок у виконанні рішень національних судів (за матеріалами практики Європейського суду з прав людини). Правничий часопис Донецького університету. 2012. № 1. С. 84-91.

Совгиря, О.В., Шукліна Н.Г. Конституційне право України. Повний курс: навч. посіб. 5-те вид., перероб. і допов. К.: Юрінком Інтер, 2022. 556 с.

Deshko L., Vasylchenko O., Sherbak I., Galai V., Medvid A. Ukraine's international liabilities on initiation of measures for public health protection and the role of local authorities in implementation of health care policy. Georgian medical news. 2021. Volume 312. P. 163-168.

Deshko L., Vasylchenko О., Lotiuk О. Crimean Tatar National-Territorial Autonomy: Regulatory and Legal Guarantees of the Rights and Freedoms for the Indigenous Peoples of Ukraine. Visegrad Journal on Human Rights. 2022. № 3. Р. 24-28.

Мяловицька Н.А. Роль і значення судового прецеденту в системі джерел права. Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Юридичні науки. 2021. № 4. С. 50-53.

Конституційне право на звернення до Європейського суду з прав людини та механізм реалізації права на виконання його рішень / Бисага Ю.М., Нечипорук Г.Ю., Дешко Л.М. та ін. Ужгород: ТОВ «РІК-У», 2020. 236 с.

Федоренко В.Л. Конституційні права і свободи людини та їх гарантування й захист в Україні: монографія. Київ: Вид-во Ліра, 2020. 138 с.

Міжнародний захист права людини на здоров'я та безпечне довкілля: моногр. / авт. кол.; за заг. ред. М.О. Медведєвої. Київ: Видавничий дім «Вініченко», 2023. 260 с.

Конституція України від 28 червня 1996 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80#Text.

Дешко Л., Мазур Ю. Виконання рішень національних судів: принципи Європейського суду з прав людини. Публічне право. 2012. № 4. С. 167-174.

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод 1950 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_004#Text.

Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини: Закон України від 23 лютого 2006 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3477-15.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-17

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право