Кадрове забезпечення у юридичній сфері: сучасні реалії

Автор(и)

  • Л.В. Лешанич кандидат юридичних наук, доцент кафедри господарського права ДВНЗ “Ужгородський національний університет”, Україна
  • А.М. Ціпкал студентка 4-го курсу юридичного факультету ДВНЗ “Ужгородський національний університет”, Україна https://orcid.org/0000-0002-3837-4724

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.05.26

Ключові слова:

працевлаштування молодої генерації, кадрове забезпечення, корупція, сучасна юридична освіта, якість викладання

Анотація

У статті пропонується дослідження питання сучасних проблем у юриспруденції, а саме: про­блеми вищої юридичної освіти (методи та якість навчання), проблема працевлаштування молодої генерації, а також проблема неконтрольованої корупції, яка є підґрунтям для всього сказаного вище. У ході дослідження було з'ясовано альтернативні варіанти вирішення проблемних пи­тань та способи покращення сучасного стану юриспруденції, які б могли відповідати європей­ським стандартам. Також, висвітлено найслаб- ші сторони даної галузі, які потребують уваги з боку суспільства та негайних дій з боку влади.

У статті зазначається, що в сучасних умовах принципово важливого значення набуває міс­це кадрового забезпечення публічної служби у юридичній сфері, яке досліджується крізь приз­му останніх змін в законодавстві України. Об­ґрунтовано, що організація публічної служби в сучасних умовах передбачає значну кількість взаємопов'язаних форм і процедур кадрового забезпечення. До відповідних форм належать: визначення стратегії організаційно-штатної ро­боти; навчально-підготовча робота; добір і від­бір персоналу; призначення на посаду та замі­щення посад, розстановка кадрів; забезпечення проходження служби. Встановлено, що форми кадрового забезпечення окреслюють межі відпо­відних кадрових процедур. Встановлена та оха­рактеризована специфіка процедур кадрового забезпечення, що реалізуються в межах зазначе­них форм кадрового забезпечення (наприклад, у межах стратегічної організаційно- штатної робо­ти здійснюють процедури розрахунку кадрової чисельності публічної служби, позитивного сти­мулювання цієї служби тощо). Теоретично дове­дено, що правильне поєднання доступних форм і процедур кадрового забезпечення сприяє реаль­ному підвищенню ефективності функціонування юриспруденції в цілому на підставі якісного ви­користання потенціалу працівників без збіль­шення затрат часу й ресурсів на їх утримання.

У статті роз'яснюються потреби сучасного ринку праці , а саме наголошується , що наяв­ність диплому про вищу освіту - це ще зовсім не показник освіченості та кваліфікації майбутнього працівника. Адже, як показує статистика, 80% безробітних -це саме люди з вищою освітою.

В умовах сьогодення кадрове забезпечення є профілактичним інструментом та засобом запобі­гання корупційним діянням, допоміжним засобом щодо дотримання стандартів етичної поведінки та додатковим - для підсилення інституту від­повідальності, а також основою раціонального використання кадрових ресурсів у публічному управлінні.

Посилання

Стан юридичної освіти в Україні. Аналітич-не дослідження за результатами освітніх вимірювань. Київ. Ваіте, 2018. 168 с.

Проблемні питання працевлаштування юристів. URL: https://lawyer.ua/articles/problemn_pitannya_pratsevlashtuvannya_yurist_v.html (дата звернення: 05.03.2023).

Юридична освіта в Україні. URL: http://law-edu.dp.ua/yurydychna-osvita-v-ukrajini.html (дата звернення: 28.02.2023).

Бобко Л.О., Мариняк Л.В. Актуальні проблеми формування кадрової політики системи державної служби України. Державне управління: удосконалення та розвиток. 2018. № 10. URL: http://www.dy.nayka.com.ua/?op=1&z=1318 (дата звернення: 01.03.2023).

Громовчук М.В., Бєлов Д.М. Гуманізм як філософсько-правова категорія в умовах формування нової парадигми в праві. Ана-літично-порівняльне право. № 3/2022. С. 301-310.

Легеза Є.О., Бєлов Д.М., Деякі особливості правового регулювання статусу Державної служби фінансового моніторингу України. Науковий вісник УжНУ. Серія «Право». Випуск 73(5). 2022.

Бєлов Д.М., Росул Н.О. Соціальне підприємництво в механізмі реалізації конституційних прав та свобод людини та громадянина. Аналітично-порівняльне право. №5. 2022. С. 23-26.

Бєлов Д.М. Бєлова М.В. Система захисту прав і свобод людини і громадянина: доктринальні та нормативні основи. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія «Право». 2022. Вип. 74. С. 85-90.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-17

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право