Методологія дослідження механізму забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб

Автор(и)

  • А.В. Марченко аспірант Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0009-0003-9674-5882

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.05.27

Ключові слова:

методологія, методи, дослідження, права і свободи, внутрішньо переміщена особа, механізм забезпечення

Анотація

Стаття присвячена методології дослідження механізму забезпечення прав і свобод внутріш­ньо переміщених осіб. У статті звертається увага на те, що наукове дослідження механізму забез­печення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб є завдяки правильно обраній методології важливим і фундаментальним. Ця наукова теоретична діяльність допомагає отримати нові знання про загальні закономірності виникнення, розвит­ку, функціонування та взаємозв'язку між сус­пільством і людиною в досліджуваній площині. У статті зазначається, що методологія дослідження забезпечення прав і свобод внутрішньо перемі­щених осіб представляє собою концептуальний план та мету дослідження, визначення змісту та практичного застосування методів і прийомів для розуміння процесів і явищ, що стосуються забез­печення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб. Обґрунтовується, що сполучення концеп­туальних підходів, методів, принципів і засобів дослідження забезпечення прав і свобод вну­трішньо переміщених осіб дозволяє максимально розкрити сутність об'єкта дослідження, передба­чати можливі шляхи розвитку цієї сфери суспіль­них відносин, отримувати нові теоретичні знання і розробляти практичні рекомендації по удоско­наленню відповідного механізму з їх забезпе­чення, розробляти шляхи подолання деструк­тивних явищ у досліджуваній сфері. Доводиться, що методологія дослідження забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб є склад­ною системою концептуальних підходів, загаль­них принципів наукового дослідження, методів та засобів, які разом вивчають формування, розвиток та поточний стан сучасного механізму забезпечення прав і свобод внутрішньо перемі­щених осіб, враховуючи вплив глобалізаційних та внутрішньодержавних факторів. Запропоно­вана методологія має синергетичний та міждис­циплінарний характер і вимагає використання методичних засобів з різних галузей наук, таких як юриспруденція, міжнародне право, філософія права та історія.

Посилання

Копча В.В. Методологія дослідження правового явища: поняття, структура, інструментарій. Часопис Київського університету права. № 1. 2020. С. 54-58.

Вовк В.М., Олійник У.М. Методологічні засади дослідження права на свободу думки, совісті та релігії. Filosofs'kita metodologicni problem! prava. 2019. № 2 (18). С. 27-35.

Скакун О.Ф. Теорія права і держави: підручник. 3-те видання. Київ: Алерта, 2012. 524 с

Дія права: інтегративний аспект: монографія / [від. ред. Н.М. Оніщенко]. Київ. ТОВ «Видавництво "Юридична думка”», 2010. 360 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-17

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право