Методи російської інформаційної пропаганди та їх вплив на імідж України у світі

Автор(и)

  • О.І. Ромців кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри теорії права та конституціоналізму, Інститут права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка», Україна https://orcid.org/0000-0002-3776-7120
  • А. Харченко студентка, Інститут права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.05.32

Ключові слова:

пропаганда, інформаційний простір, політичні маніпуляції, фальсифікація, негативний імідж

Анотація

Дана стаття присвячена визначенню та ана­лізу основних методів російської інформаційної пропаганди і дослідженню їх реального впливу на створення негативного іміджу України у між­народному співтоваристві.

Аналіз зарубіжної преси показав, що західний інформаційний простір представляє собою суміш професійних досліджень, фальсифікацій, пропаганди, відкритого маніпулювання та примітивних тверджень. Важливо відзначити, що сьогодні іс­нує достатньо велика кількість закордонних ви­дань, які, підтримуючи путінський режим, все ще розглядають Україну і росію як нероздільний об'єкт і які практично завжди публікують нега­тивні матеріали про Україну та її народ. До та­ких джерел належать деякі інформаційні ресурси Сербії, Франції, Норвегії, Туреччини тощо.

Більш об'єктивну та правдиву інформацію за­хідні оглядачі мають змогу отримувати від офі­ційних представників держави, дипломатів, від впливових світових видань, які надають якісну аналітику та експертні висновки. Через сайти ор­ганізацій, які надають аналітичні та статистичні матеріали. Також відомі блогери, відверто заяв­ляючи про свої політичні вподобання та підтрим­ку, можуть формувати думку частини людей.

Серед основних інформаційних методів, що застосовуються росією в боротьбі проти Украї­ни, є маніпуляція історією та подіями сьогоден­ня, перекручування історичних фактів та подій сучасності, створення негативної ідентичності України в очах міжнародної громадськості, спе­куляція фактами, видуванням рейкових новин тощо.

Загалом, поширення російської пропаганди щодо України має негативний вплив на сприй­няття її в світі. А це, в свою чергу, може ство­рювати суттєві перешкоди для збереження та підтримки суверенітету України, а також її між­народної інтеграції. Для боротьби з цим явищем важливо продовжувати зміцнювати міжнародну співпрацю у сфері інформаційної безпеки та від­крито висвітлювати факти та правдиву інформа­цію про Україну.

Посилання

«The Guardian». URL: https://www.theguardian.com/international.

«Le Monde». URL: http://www.lemonde.fr/.

«Newsweek». URL: http://www.newsweek.com/.

«The Washington Post» URL: https://www.washingtonpost.com/.

«Zeit online». URL: http://www.zeit.de/index.

International Republican Institute» URL: http://www.iri.org/.

«Радіо Свобода». Єврейська карта в російських спецопераціях проти України URL: https://www.radiosvoboda.org/a/1774059.html.

«Svenska Dagbladet». Staffan Heimerson. Vansterns nidbild av Ukraina stammer inte URL: https://www.svd.se/heimerson-vansterns-nidbild-av-ukraina-stammerinte/i/senaste/om/ledare.

«Berlingske» Marie Krarup.Politiske fanger i Ukraine URL: http://puls.b.dk/politiske-fanger-iukraine/.

«Open Democracy». Kateryna lakovlenko. Disconnected society: how the war in the Donbas has affected Ukraine. URL: https://www.opendemocracy.net/od-russia/kateryna-iakovlenko/disconnected-society-how-war-in-donbas-has-affected-ukraine.

«Agora Vox». Courtois Laurent. Debat «Deux regards sur l'Ukraine»: la verite assassinee pendant deux heures par Florian Lemarchand de Radio-Kiev-frequence Bandera. URL: http://www.agoravox.fr/actualites/medias/article/debat-deux-regards-sur-l-ukraine189224.

«The Washington Post» Jack Losh. TV in breakaway Ukraine has a distinct Soviet tint to it. URL: https://www.washingtonpost.com/world/europe/tv-in-breakaway-ukraine-has-adistinct-soviet-tint-to-it/2017/06/04/d01be0d6-4097-11e7-adba394ee67a7582_story.html?utm_term=.9802d87e4535.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-17

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право