Правовий аналіз окремих аспектів механізму конституційно-правового захисту прав людини та громадянина та його природи

Автор(и)

  • Н.А. Шпіс аспірант кафедри конституційного права та порівняльного правознавства «Ужгородський національний університет», юрист мультидисциплінарної мобільної команди Міжнародного благодійного фонду «Українська фундація громадського здоров’я», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.05.34

Ключові слова:

Конституція, конституційно-правовий захист, конституційні права та свободи людини та громадянина, основоположні права та свободи людини та громадянина, механізм конституційно-правового захисту прав

Анотація

Конституційне право, як галузь національно­го права України, виконує винятково важливу функцію та відіграє особливу роль у правовій системі держави, слугуючи фундаментом, бази­сом для розвитку правового регулювання по­ведінки невизначеного кола неідентифікованих суб'єктів, основ державної влади, тощо, а разом з тим, конституційне право врегульовує найбільш важливі основоположні аспекти дотримання вер­ховенства права як такого. Винятково важливою метою існування конституційно-правового регу­лювання найбільш важливих суспільних відно­син є, насамперед, захист основоположних прав та свобод людини та громадянина, які є гаранто­ваними Конституцією.

Дана стаття присвячена дослідженню теоре­тичних та нормативних елементів механізму кон­ституційно-правового захисту прав людини та громадянина, їх конституційно-правовій харак­теристиці та конституційно-правовому аналізу.

В рамках даного дослідження було проаналі­зовано зміст конкретних норм Конституції Украї­ни та досліджено й охарактеризовано їх складові частини. Разом з тим, додатково було визначено правові підходи інших вчених з даної проблема­тики та включено в дослідження результати їх наукових праць.

Для досягнення мети даного дослідження було використано як конкретні норми Конститу­ції України, так і їх властивості, передбачені без­посередньо самою Конституцією, а також кон­кретні елементи механізму конституційно-право­вого захисту було проаналізовано у практичній площині.

Додатково, відповідно до мети даного дослі­дження було сформульовано, описано та проана­лізовано власний окремий теоретично-філософ­ський підхід щодо закріплення прав та свобод людини та громадянина на конституційно-пра­вовому найвищому за юридичною силою рівні в якості елементу механізму захисту конституцій­них прав та свобод людини та громадянина.

Проведений аналіз механізму конституцій­но-правового захисту прав та свобод людини та громадянина, його складових елементів та пра­вової природи, дає змогу прийти до висновку про комплексність такого механізму та необхідність не тільки правового, а й філософського осмис­лення його сутності, оскільки нормативно-право­ве регулювання та закріплення механізму кон­ституційно-правового захисту конституційних прав та свобод людини та громадянина є питан­ням виняткової суспільної та державної важливо­сті, а відтак потребує належного теоретичного, а разом з тим і філософського обґрунтування.

Посилання

Різник С.В. Конституційне право. Енциклопедія Сучасної України. К.: Інститут енциклопедичних досліджень НАН України, 2014. URL: https://esu.com.ua/article-5005.

Конституція України від 28 червня 1996 р. № 254к/96-ВР. Голос України. 1996. № 128.

Савчин М. Порівняльне конституційне право. К.: ВАІТЕ, 2020. 462 с.

Тацій В.Я. Конституція України. Науково-практичний коментар. Харків: Право, 2011. 1128 с.

Білоскурська О.В. Конституційний обов'язок людини і громадянина неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи інших людей: поняття і зміст. Адвокат. 2006. No 7. С. 20.

Бєлов Д.М., Бєлова М.В. Система захисту прав і свобод людини і громадянина: доктринальні та нормативні основи. На-уковий вісник Ужгородського національного університету. Серія «Право». 2022. Вип. 74. С. 85-90.

Бєлов Д.М., Громовчук М.В. Конституційно-правові засади статусу особи: окремі аспекти. Аналітично-порівняльне право. № 1. 2021. С. 21-26.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-17

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право