Імунітет адвоката у цивільному судочинстві

Автор(и)

  • О.В. Гетманцев доцент, кандидат юридичних наук, доцент кафедри процесуального права Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Україна https://orcid.org/0000-0001-9366-3214

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.05.37

Ключові слова:

Імунітет адвоката, адвокатський імунітет, адвокат у цивільному судочинстві, процесуальний правовий режим адвоката, адвокатська діяльність, відносини адвоката з клієнтом, гарантії діяльності адвоката

Анотація

У статті здійснюється правовий аналіз питань пов'язаних із характеристикою змісту понят­тя правового імунітету та особливостей проце­суального імунітету адвоката, як представника учасника справи у цивільному судочинстві для реалізації ним функції процесуального представ­ництва у суді інтересів особи (фізичної, юридич­ної) шляхом учинення від її імені процесуальних дій з метою ухвалення законного та обґрунтова­ного судового рішення в її інтересах.

Наголошується, що в період проведення ре­формування національної правової системи України у цілому та окремих її складових елемен­тів, яка постійно перебуває у динамічному роз­витку і це зумовлює виникнення нових норм пра­ва та необхідність удосконалення діючих правил поведінки у нашому суспільстві для досягнення цивілізованих і гуманних підходів у забезпеченні розбудови в Україні соціальної держави зі ста­більною формою правотворчості та правого ре­гулювання.

Права людини і громадянина возведенні у ранг європейського стандарту, а отже потребу­ють ефективного захисту національними судами.

Установлено, що судовий захист буде ефек­тивним лише тоді коли буде досягнуто не лише пріоритет інтересів особи, а й буде гарантовано державою надання їй кваліфікованої правової допомоги через інститут адвокатури.

Закріплення у статті 59 Конституції права кожного на професійну правничу допомогу [1] і прийняття Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» [2] не зняли акту­альності у питаннях про юридичну природу і соціальний статус цього правозахисного орга­ну, про гарантії захисту інтересів адвоката при здійсненні ним професійної діяльності у цивіль­ному судочинстві.

У статті надається авторське визначення по­няття імунітету адвоката та розкривається його процесуальний зміст та виділяються ознаки цьо­го правового інституту.

Посилання

Конституція України, прийнята від 28 червня 1998 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254/96-вр#Text.

Про адвокатуру і адвокатську діяльність: Закон України від 5 липня 2012 року. № 5076-VI. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5076-17#Text.

Рабинович П.М. Основи теорії та філософії права: навч. посібник. Львів: Видавництво ЛОБФ «Медицина і право», 2021. 256 с.

Вільчик Т. Адвокатура та громадянське суспільство у правовій державі. Право України. № 11. 2014. С. 243-250.

Юридична енциклопедія: В 6 т. / Редкол.: Ю.С. Шемшученко (голова редкол.) та ін. Т.2: Д - Й. К.: «Укр. енцикл.», 1999. 744 с.

Багатомовний юридичний словник-довідник / О.І. Голубовська та ін. К.: Видавничо-поліграфічний центр «Київський університет», 2012. 543 с. URL: https://shron1.chtyvo.org.ua/Holubovska_Iryna/Bahatomovnyi_iurydychnyi_slovnyk-dovidnyk.pdf?.

Васильєв С.В. Енциклопедія цивільного судочинства: основні інститути та теоретичні засади. Київ: Алерта, 2021. 658 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-17

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право