Загальні положення права інтелектуальної власності в Україні

Автор(и)

  • І.І. Комарницька доктор юридичних наук, професор кафедри цивільного права та процесу Національний університет «Львівська політехніка» Навчально-науковий інститут права, психології та інноваційної освіти, Україна
  • М.М. Буцяк студентка ІІІ курсу Інститут права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.05.39

Ключові слова:

право інтелектуальної власності, право власності, об'єктивне розуміння права інтелектуальної власності, суб'єктивне розуміння права інтелектуальної власності, немайнові права інтелектуальної власності, майнові права інтелектуальної власності

Анотація

Стаття присвячена дослідженню загальних положень права інтелектуальної власності в Україні. У статті зазначається, що в останні де­сятиліття стрімко зростає важливість захисту прав власності в інтелектуальній сфері. Здійс­нено теоретичне та практичне розуміння приро­ди права інтелектуальної власності на підставі аналізу чинного законодавства та наявних на­укових, методичних та публіцистичних матері­алів. Наведено перелік законів, які регулюють діяльність у сфері інтелектуальної власності, як на національному рівні, так і на міжнародному,. Цікаво відзначити, що в Україні є досить багато спеціальних законодавчих актів, що регулюють вищезазначену діяльність. Акцентовано ува­гу на адаптації українського законодавства до системи права Європейського Союзу. Наведено міжнародні нормативно-правові акти, які регла­ментують захист права інтелектуальної власно­сті. Розглядаються наукові та нормативні підхо­ди до визначення поняття права інтелектуальної власності. Встановлюється, що це поняття мож­на розглядати у двох розуміннях: об'єктивному і суб'єктивному. У об'єктивному розумінні у юри­дичній літературі право інтелектуальної власно­сті розглядається як система правових норм, шо регулює однорідні суспільні відносини в сфері інтелектуальної власності. В суб'єктивному сенсі право інтелектуальної власності розглядається, як особисті майнові та немайнові права фізичних осіб, які згідно до чинного законодавства належать авторам за результати інтелектуальної діяльності. Окрема увага приділена тлумаченню понять майнові та немайнові права інтелекту­альної власності. Майнова інтелектуальна влас­ність - це права автора на отримані результати від його творчої діяльності, аналогічні майновим правам тих, хто своєю працею створює матері­альні об'єкти (пристрої, прилади, механізми, нові інформаційні технології тощо). Немайнові права інтелектуальної власності є сукупністю мораль­них, психічних, раціональних, інтелектуальних та інших прав людини, які за своєю природою не можуть бути відчужені від власника. Здійснено порівняльний аналіз між правом інтелектуальної власності та правом власності загалом, а також проаналізовано їх співвідношення.

Посилання

Косяченко К.Е. Зміст та особливості пра-вового регулювання і реалізації права інтелектуальної власності в контексті цивільно-правових відносин. Юридичний на-уковий електронний журнал. 2022. № 6. С. 118-121.

Стаття 418. Поняття права інтелектуальної власності: науково-практичний коментар Цивільного кодексу України. URL: https://sites.google.com/site/allukrnet/yurydychna-osvita/civilne-pravo/naukovo-prakticnij-komentar-civilnogo-kodeksu-ukrayini/statta-418-ponatta-prava-intelektualnoie-vlasnosti (дата звернення: 15.02.2023).

Конституція України : Закон України від 28 червня 1996 р. № 254к/96-ВР / Верховна Рада України. Відомості Верховної Ради України. 1996. № 30. Ст. 141.

Леонтьєва Л.В. Види юридичної відповідальності за порушення права інтелектуальної власності. Юридичний науковий електроннийжурнал. 2022. № 5. С. 189-191.

Цивільне право України: підручник: в 2 т./ Г.Б. Яновицька та ін.; за ред. В.О. Кучера. Львів: «Новий Світ-2000», 2014. Т. 1. 444 с.

Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 р. № 435-IV. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text (дата звернення: 18.02.2023).

Право інтелектуальної власності: акад. курс: підруч. для студ. вищих навч. закла-дів / О.П. Орлюк та ін.; за ред. О.Д. Святоцького. Київ: Видавничий Дім «Ін Юре», 2007. 696 с.

Харитонова О.І. До визначення права інтелектуальної власності. Актуальні проблеми держави і права. 2009. Вип. 51. С. 51-59.

Семків В.О., Шандра Р.С. Інтелектуальна власність: підручник для студентів неюридичних факультетів. Львів: Галицький друкар, 2015. 280 с. С. 12

Еннан Е.Є. Право інтелектуальної власності та право власності: проблеми співвідношення. Актуальні проблеми держави і права. 2008. Вип. 41. С. 114-121.

Гришко І.Ю., Уткіна М.С. Проблеми захи¬сту прав інтелектуальної власності в Україні. Прикарпатський юридичний вісник. 2020. Вип. 4. С. 26-30.

Інтелектуальна власність: навч. посібник [для студ. вищ. навч. закл.] / А.В. Аксютіна та ін.; за ред. О.В. Нестерцової-Собакарь. Дніпро: Дніпроп. держ. ун-т внутр. справ, 2017. 140 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-17

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право