Правові засади інформаційної протидії в умовах воєнного стану

Автор(и)

  • М. Бліхар доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри адміністративного та інформаційного права Навчально-наукового інституту права, психології та інновацйної освіти Нацонального університету «Львівська політехніка», Україна https://orcid.org/0000-0003-2974-0419
  • Ю. Мельник здобувачка вищої освіти Навчально-наукового інституту права, психології та інновацйної освіти Нацонального університету «Львівська політехніка», Україна https://orcid.org/0009-0009-7559-1443

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.05.55

Ключові слова:

інформація, гібридна війна, інформаційна зброя, кібербезпека, інформаційне суспільство, воєнний стан, інформаційна війна

Анотація

У статті визначено та розглянуто особливості застосування інформації як зброї в сучасному су­спільстві. Сьогодні інформаційні правовідносини стрімко розвиваються, що зумовлено науковим прогресом, використанням інноваційних техно­логій і появою нових інформаційних ресурсів. Чимало юридичних понять поступово втрачають свою актуальність, попри те, що деякі набува­ють нового змісту у зв'язку з різними історич­ними подіями і потребують чіткого правового регулювання. Одним із таких є інформація, яку наразі використовують не лише як нові знання чи товар, але як зброю, особливо в умовах гі­бридних війн. Адже тоді здійснюється психологічна обробка регіону конфлікту, яка впливає не тільки на військовослужбовців, але й на цивіль­не населення. Зрозуміло, що постіндустріальне суспільство має безліч інформаційних можливо­стей, проте детального дослідження потребує використання інформаційної зброї, зважаючи на теперішню ситуацію у світі, зокрема в Україні. Інформація з кожним роком перетворюється на засіб політичного впливу, втрачаючи свою осно­вну функцію. І саме це породжує небезпеку для розвитку держав і майбутніх поколінь, оскільки багато сучасних війн починається саме з інфор­маційних. З огляду на це, можна стверджувати, що дослідження інформації як зброї потребує всебічного вивчення і з юридичного погляду. Проаналізовано низку чинних нормативно-правових актів, що стосуються інформаційних пра­вовідносин, зокрема Закон України «Про доступ до публічної інформації». Враховуючи новизну і певну специфіку інформаційного права, досі не­має уніфікованих досліджень сутності терміна «інформаційна зброя» та суміжних понять. Задля охорони й захисту інформаційних прав людини та громадянина, а також прав на життя, свобо­ду і гідність у демократичних державах потрібно систематично аналізувати поняття гібридної вій­ни як правового явища та поступово заповню­вати прогалини в інформаційному законодавстві. Завдяки використанню багатьох підручників і досягнень сучасної юридичної думки (наукових праць) виявлено проблемні питання цієї темати­ки та докладно проаналізовано поняття «інфор­маційна зброя».

Посилання

Nashinets-Naumova A.Yu. Information law: study guide. Kyiv: Kyiv. University named after B. Hrinchenko, 2020. 136 с.

On the legal regime of martial law: Law of Ukraine dated May 12, 2015 No. 389-VIII. Database "Legislation of Ukraine” / Verkhovna Rada of Ukraine. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/389-19#Text (дата звернення: 05.06.2023).

Tokarska A.S. Informational and psychological aggression and its destructive consequences in the spread of human rights. Bulletin of the Lviv Polytechnic National University. Legal sciences. 2015. № 824. С. 343-346.

Information weapons. Great Ukrainian Encyclopedia. URL: https://vue.gov.ua/Зброя_інформаційна (дата звернення: 07.06.2023).

On access to public information: Law of Ukraine dated January 13, 2011 No. 2939- VI. Database "Legislation of Ukraine” / Verkhovna Rada of Ukraine. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2939-17#Text (дата звернення: 09.06.2022).

Kondratyuk M.O. Special propaganda as an informational component of Russia's hybrid war against Ukraine. Strategic priorities. Ser. "Policy”. 2016. № 1(38). С. 99-109.

Shaigorodskyi I. V. Basic methods of waging hybrid warfare in the modern information society. Actual problems of politics and law. 2016. Issue58. С. 66-76.

Lytvynenko O.O. The information component in the modern hybrid war against Ukraine: challenges and threats. Ukrainian almanac. 2017. Issue. 19. С. 171-174.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-17

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право