Системно-структурна характеристика способів захисту при оскарженні рішень суб'єктів владних повноважень в адміністративному судочинстві

Автор(и)

  • В.В. Горбалінський кандидат юридичних наук, доцент кафедри загальноправових дисциплін Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0000-0002-6203-6151

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.05.56

Ключові слова:

адміністративне судочинство, суд, системний підхід, способи захисту, рішення суб'єкта владних повноважень, оскарження

Анотація

У статті з позиції системного підходу здійс­нюється характеристика способів захисту при оскарженні рішень суб'єктів владних повнова­жень в адміністративному судочинстві України. Досліджено підходи до класифікації. Запропоно­вано класифікацію способів захисту при оскар­женні рішень суб'єктів владних повноважень в адміністративному судочинстві України. У статті зазначається, що дослідження способів судового захисту при оскарженні рішень суб'єктів владних повноважень з позиції системного підходу дозво­лить розкрити всю систему способів судового за­хисту прав і інтересів осіб у сфері публічно-пра­вових відносин, дослідити їх диференціацію за різними критеріями, висвітлити взаємозв'язки, а також з'ясувати зміст, структуру та місце в цій системі способів захисту при оскарженні рішень суб'єктів владних повноважень. Зазначається, що належної уваги щодо здійснення відповідної класифікації способів судового захисту в науці адміністративного права не приділялося. У статті способи судового захисту прав, свобод та інте­ресів осіб поділено на загальні способи захисту, додаткові та спеціальні. При цьому щодо оскарження рішень суб'єктів владних повноважень застосовуються загальні та додаткові способи захисту. За цільовою спрямованістю їх поділено на такі, застосування яких: дозволяє підтвердити право; дозволяє захистити право; припинити порушення права чи інтересу; дозволяє відно­вити порушене право чи інтерес, та (або) ком­пенсувати витрати, пов'язані з їх порушенням. За суб'єктами, уповноваженими на їх реаліза­цію, способи захисту поділено на універсальні та інші, які застосовуються суб'єктом владних повноважень для захисту прав і інтересів держа­ви, суспільства, невизначеного кола осіб у сфері публічно-правових відносин. За наслідками спо­соби захисту поділено на пресікальні, відновлю- вальні та компенсаційні.

Посилання

Берестова І.Е. Правова категорія «публічний інтерес» з позиції системного підходу. Правова держава. 2019. № 33. С. 19-28.

Берестова І.Е. Теоретичні засади захисту публічних інтересів у цивільному судочинстві та конституційному провадженні: монографія. Київ: ФОП Маслаков, 2018. 496 с.

Кодекс адміністративного судочинства України: Закон України від 15.12.2017 № 2747-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15#Text.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-17

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право