Вплив правового режиму воєнного стану на правовий статус суб'єктів адміністративного права

Автор(и)

  • Я.П. Павлович-Сенета кандидат юридичних наук, доцент доцент кафедри адміністративно-правових дисциплін Львівського державного університету внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0000-0002-3491-8878
  • Ю.Р. Лозинський кандидат юридичних наук доцент кафедри адміністративно-правових дисциплін Львівського державного університету внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0000-0003-2908-7747

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.05.66

Ключові слова:

воєнний стан, громадянин, іноземець, обов'язки, органи державної влади, особа без громадянства, права людини, публічна адміністрація

Анотація

У статті проаналізовано вплив воєнного ста­ну в Україні на адміністративно-правовий статус суб'єктів адміністративного права. Суб'єктом адміністративного права є носій прав і обов'язків у сфері публічного адміністрування, що визначені адміністративно-правовими нормами, що здатен надані права реалізовувати, а покладені обов'яз­ки виконувати. Встановлено, що у сучасній де­мократичній, соціальній і правовій державі адміністративне право має орієнтуватися на забез­печення потреб приватної особи у її відносинах із публічною владою. Нормативним підґрунтям такого підходу виступає Конституція України, де встановлено, що утвердження і забезпечен­ня прав і свобод людини є головним обов'язком держави, порядок реалізації якого і має встановлюватись нормами адміністративного права. За­значено, що введення в Україні воєнного стану змінило функціонування та розвиток суспільних відносин в усіх сферах суспільного життя. Осо­бливу відповідальність за таких умов було покладено на органи державної влади та місцево­го самоврядування. В умовах воєнного стану їм відводиться особлива роль, оскільки саме вони покликані забезпечити реалізацію прав та сво­бод приватних суб'єктів у цих надзвичайних обставинах, які сформувалися в нашій державі задля безпеки і миру. Зазначено, що воєнний стан вплинув на адміністративно-правовий ста­тус не тільки представників влади, а й приватних суб'єктів адміністративного права. В надзвичай­них умовах, пов'язаних із військовою агресією та окупацією частини території України, опинилися і фізичні та юридичні особи приватного права, які є суб'єктами адміністративного права. Тисячі громадян України постраждали внаслідок агресії Російської Федерації. У зв'язку із цим змінилася їх адміністративна правосуб'єктність. У зв'язку із введенням в Україні воєнного стану та загальної мобілізації на громадян України було покладе­но цілу низку нових адміністративно-правових обов'язків та обмежено їх окремі права. Зробле­но висновок про те, що основоположні права людини і громадянина не підлягають обмеженню навіть у період дії воєнного стану. Адже без їх забезпечення і гарантування неможливим є існу­вання людини і держави у правовому демокра­тичному полі.

Посилання

Провведення воєнного стану вУкраїні: Указ Президента України від 24.02.2022 року № 64/2022 URL: https://www.president.gov.ua/documents/642022-41397.

Про правовий режим воєнного стану: Закон України від 12.05.2015 року № 389-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/389-19#Text.

Мельник Р.С., Бевзенко В.М. Загальне адміністративне право: навчальний посібник / За заг. редакцією Р.С. Мельника. Київ: Ваіте, 2014. 482 c.

Загальне адміністративне право: підручник / І.С. Гриценко, Р.С. Мельник, A. А. Пухтецька та ін.; за заг. ред. І.С. Гриценка. Київ: Юрінком Інтер, 2017. 568 с.

Адміністративне право України. Повний курс: підручник / Галунько В., Діхтієвський П., Кузьменко О., Стеценко С. та ін. Херсон: ОЛДІ-ПЛЮС, 2018. 656 с.

Адміністративне право України. Академічний курс: підруч. у 2 т. редкол.

B. Б. Авер'янов (голова) та ін. КИЇВ:Юридична думка, 2007. Т. 1: Загальна частина. 592 с.

Адміністративне право: підручник / Ю.П. Битяк (кер. авт. кол.), В.М. Гаращук, В.В. Богуцький та ін. / За заг. ред. Ю.П. Битяка, В.М. Гаращука, В.В. Зуй. Харків: Право, 2013. 656 c.

Конституція України: прийнята на п'ятій сесії Верховної Ради України 28.06.1996 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80#Text.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-17

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право