Покарання за злочин, передбачений ст. 134 КК України: огляд деяких проблемних питань

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.05.84

Ключові слова:

незаконне проведення аборту, покарання, злочин, кримінально-правова санкція, основні види покарань, позбавлення волі

Анотація

У науковій статті здійснено критичний огляд реалізованої законодавцем моделі кримінальних покарань за незаконне проведення аборту або стерилізації (ст. 134 КК). Зокрема аргументова­но, що поняття кримінальної відповідальності є комплексним і за своїм змістом включає як покарання, так і інші заходи кримінально-правового впливу.

Також було критично порівняно моделі санк­цій, реалізовані законодавцем у чинній та попе­редній редакціях ст. 134 КК. Установлено, що загалом види та розміри санкцій за основний та кваліфікований склад незаконного проведення аборту залишилися незмінними. Різницю виявле­но лише в тому, що раніше не було передбачено позбавлення волі за проведення аборту особою без спеціальної медичної освіти (ч. 1 ст. 134 КК) - натомість зараз нормативно закріплено поз­бавлення волі на строк до двох років.

Під час здійснення авторського аналізу санк­цій у складах ст. 134 КК було використано виро­блену кримінально-правовою наукою класифіка­цію, яка дозволяє виявляти та систематизувати основні види помилок під час побудови санкцій кримінально-правових норм.

Із урахуванням критичних зауважень на ад­ресу відмови законодавця від покарання у виді позбавлення волі в санкції ч. 4 ст. 134 КК запропоновано, із позицій de lege ferenda, в тексті санкції четвертої частини ст. 134 КК після слів «до п'яти років» включити таке формулювання: «або позбавленням волі на строк до трьох ро­ків».

Нарешті проведене дослідження спонукало запропонувати оптимізовану модель санкцій у перших чотирьох частинах ст. 134 КК шляхом офіційного посилання на мінімальний розмір ос­новних видів покарань таким чином: 1) у ч. 2 обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі до двох років; 2) у ч. 3 обмеження волі на строк від трьох до п'яти років або поз­бавлення волі від двох до п'яти років; 3) у ч. 4 обмеження волі на строк до трьох років або поз­бавлення волі до двох років; 4) у ч. 5 обмеження волі на строк від двох до п'яти років або позбавлення волі від двох до п'яти років.

Посилання

Українське кримінальне право. Загальна частина: підручник / П.С. Берзін, Т.А. Денисова, О.О. Дудоров та ін.; за заг. ред. В.О. Навроцького. Київ: Юрінком Інтер, 2013. 711 с.

Туляков В.О., Макаренко А.С. Призначення покарання. Вісник Асоціації кримінального права України. 2013. № 1. С. 208-227.

Книженко О. Реалізація принципів законності та справедливості при встановленні санкцій у кримінальному праві. Наше право. 2010. № 4. Ч. 4. С. 120-123.

Дудоров О.О., Хавронюк М.І. Кримінальне право: Навчальний посібник / За заг. ред. М.І. Хавронюка. Київ: Ваіте, 2014. 944 с.

Ярош В.В. Кримінально-правові санкції за злочини у сфері службової діяльності: дис. ... канд. юрид. наук. К., 2015. 225 с.

Дементьев С.И. Построение уголовно-правовых санкций в виде лишения свободы. Ростов: Изд-во Рост. ун-та, 1986. 157 с.

Денисова Т.А. Покарання: кримінально-правовий, кримінологічний та кримінально-виконавчий аналіз: монографія. Запоріжжя: Вид-во КПУ, 2007. 340 с.

Філей Ю.В. Кримінально-правові санкції та їх застосування за злочини проти власності: дис. ... канд. юрид. наук. Запоріжжя, 2005. 232 с.

Туляков В.О., Макаренко А.С. Призначення покарання. Вісник Асоціації кримінального права України. 2013. № 1. С. 208-227.

Литвак О.М. Держава і злочинність: монографія. Київ : Атіка, 2004. 304 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-17

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право