Особливості виконання військовослужбовцями покарання у виді арешту

Автор(и)

  • В.В. Коваленко доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.05.85

Ключові слова:

військовослужбовці, арешт, покарання, військова служба, засуджений

Анотація

Не вимагає особливого доказу той факт, що припущення нераціональності, необґрунтовано­сті у питаннях призначення покарання може нівелювати успішність усіх кримінально-правових інститутів, породити відчуття несправедливості, знизити довіру до правосуддя і нарешті поставити під сумнів визначення окремо взятої держави як правової.

Дійсно, досягти мети, яка встановлюється за­коном про кримінальну відповідальність, мож­ливо шляхом розмаїття кримінальних покарань, передусім даючи можливість суду в кожному конкретному випадку призначати особі, винній у вчиненні кримінального правопорушення, покарання, застосувати принцип справедливості та індивідуалізації відповідальності.

Одним із показників, який може свідчити про те, досягає покарання такої мети, як виправлен­ня засуджених, показник рецидиву, у широкому значенні цього поняття, а саме показник, що ві­дображає кількість осіб, які засуджуються за вчи­нення кримінального правопорушення за умови, що вони раніше вже засуджувалися за вчинене хоч би одне кримінальне правопорушення.

При застосуванні арешту із вмістом на га­уптвахті мети покарання досягаються застосу­ванням, перш за все, наступних заходів: вста­новлення відповідного режиму виконання та відбування покарання; організація виховного впливу; залучення засуджених військовослуж­бовців до суспільно корисної праці; організації військової підготовки суспільного впливу.

Особливі умови насамперед визначаються тим, що у разі засудження військовослужбовця до арешту він не звільняється, а відбуває пока­рання за умов подальшого проходження військо­вої служби.

На даний момент правове регулювання по­рядку виконання покарань, що можуть бути призначені військовослужбовцям, значною мі­рою залишаються невисвітленими, тому нашим завданням в даній науковій статті, більш деталь­но розглянути процедуру відбування покарання військовослужбовцями у вигляді арешту.

Посилання

Голіна В.В, Степанюк А.Х. Кримінально-виконавче право: підручник. Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого. Харків: Право, 2011. С.127-129.

Кальман О.Г., Подільчак О.М., Плотнікова В.П., Туркот М.С. Проблеми кримінально-виконавчого права України. Навчальний посібник. Київ, 2011.

Кримінально-виконавчий кодекс: Закон України від 11.07.2003 р. № 1129-IV. ВВР України. 2003. № 3-4. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1129-15#Text.

Проблеми кримінально-виконавчого права: навчальний посібник. Київ, 2015.

Туркот М.С. Особливості виконання спеціальних видів покарання, призначених військовослужбовцям. Національний юридичний журнал: теорія і практика. 2015. С. 86-90.

Туркот М.С. Військові формування в системі Воєнної організації України. Вісник прокуратури. 2014. № 11. С. 31-43.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-17

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право