Використання сучасних інформаційних технологій у протидії кримінальним правопорушенням проти довкілля

Автор(и)

  • С.І. Марко кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри кримінального процесу та криміналістики факультету № 1 інституту підготовки фахівців для підрозділів слідства Львівського державного університету внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0000-0002-9778-0570
  • О.О. Семенюк кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри права приватного вищого навчального закладу «Європейський університет», Україна https://orcid.org/0009-0007-9199-6657

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.05.86

Ключові слова:

довкілля, кримінальні правопорушення, протидія, розслідування, інформаційні технології, інновації

Анотація

Дана наукова публікація присвячена дослі­дженню можливостей сучасних інформаційних технологій у протидії екологічній злочинності. Зокрема, авторами було проаналізовано окре­мі організаційно-технічні проблеми в контек­сті даної тематики, окреслено кращі зарубіжні практики використання інновацій у сфері охо­рони довкілля, визначено напрямки розвитку та адаптації інформаційних технологій у виявленні та розслідуванні кримінальних правопорушень, враховуючи специфіку українського законодав­ства та практики його застосування, для забезпечення сталого та гармонійного розвитку еко­логічної безпеки країни. Аналіз досвіду таких країн, як США, Канада, Німеччина та Великобританія, засвідчив вплив новітніх технологій на ефективність виявлення та протидії криміналь­ним правопорушенням проти довкілля. Зробле­но висновок, що сучасні технології, включаючи геоінформаційні системи, системи електронного обліку, мобільні додатки для громадськості, ав­томатизовані системи відстеження викидів, без­пілотні літальні апарати та інші інноваційні рі­шення здатні забезпечити прозорість діяльності підприємств та активне залучення громадян до процесу контролю, дозволять оперативно реагу­вати на порушення, суттєво підвищити ефектив­ність дій правоохоронних органів України, зокре­ма, у збиранні доказів протиправної діяльності у сфері довкілля. Наголошено, що враховуючи ак­туальні екологічні виклики в нашій країні та ви­моги до підвищення ефективності правоохорон­ної діяльності, запровадження та удосконалення відповідних інноваційних технологій у сфері охо­рони довкілля є нагальним та доцільним. Це не тільки покращить ефективність протидії кримі­нальним правопорушенням проти довкілля, але й стимулюватиме відповідне ставлення бізнесу до екологічних стандартів, зміцнюючи при цьому довіру громадськості до дій владних структур.

Посилання

Грішаков М.В. Міжнародні органи та інституції у протидії екологічній злочинності. Електронне наукове видання «Аналітично-порівняльне правознавство». № 3, 2023. Ужгород. C. 412-415.

Екологічна складова вперше в історії може стати частиною репарацій - Міндовкілля. URL: https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3760828-ekologicna-skladova-vperse-v-istorii-moze-stati-castinou-reparacij-mindovkilla.html (дата звернення 27.09.2023).

Благута Р.І., Мовчан А.В. Новітні технології у розслідуванні злочинів: сучасний стан і проблеми використання: монографія. Львів: ЛьвДУВС, 2020. 256 с.

Степанюк Р.Л., Лапта С.П. Новітні зарубіжні розробки та перспективні дослідження у галузі техніко-криміналістичного забезпечення протидії злочинності. Право і безпека. 2017. № 2. С. 96-101.

Пилипенко І.С., Манукян А.К. Інноваційні технології у криміналістиці: проблемні питання та можливості використання. Юридичний науковий електронний журнал. 2022. № 10. С. 650-654.

Шепітько В.Ю., Авдєєва Г.К. Інновації в діяльності органів кримінальної юстиції. Криміналістика і судова експертиза: міжвідомчий науково-методичний збірник. 2014. Вип. 59. С. 3-11.

Степанюк Р.Л., Перлін С.І. Деякі теоретичні та прикладні проблеми розвитку криміналістичного дослідження матеріалів, речовин і виробів. Юридичний науковий електронний журнал. 2021. № 4. С. 548-551.

Саковський А.А., Климчук М.П. Особливості документування кримінальних правопорушень, пов'язаних із незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів та їх аналогів. Юридичний часопис Національної академії внутрішніх справ. К., 2019. № 2 (18). С. 49-59.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-17

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право