Обмежувальні заходи, що застосовуються до осіб, які вчинили домашнє насильство: національний та зарубіжний досвід

Автор(и)

  • Л.Г. Остапчук кандидат юридичних наук, доцент, заступник начальника кафедри,кримінального, кримінально-виконавчого права та кримінології Академії Державної пенітенціарної служби, Україна https://orcid.org/0000-0003-0515-0000

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.05.87

Ключові слова:

обмежувальні заходи, домашнє насильство, кривдник, потерпілий від домашнього насильства, заборони

Анотація

У статті встановлено, що в сучасних умовах по­карання за кримінальні правопорушення, пов'я­зані з домашнім насильством, як традиційний захід кримінально-правового характеру не може подолати усі виклики в сфері охорони «здорових» сімейних відносин, що, у свою чергу, актуалізує існування можливості для застосовувати ще й ін­ших заходів кримінально-правового характеру. У зв'язку з цим 2017 року було прийнято Закон України «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і до­машньому насильству та боротьбу з цими явища­ми», завдяки чому у кримінальному праві України з'явився інститут обмежувальних заходів.

У статті наведено аргументи на користь від­несення обмежувальних заходів саме до захо­дів кримінально-правового, а не адміністратив­но-правового характеру, та підтримано позицію законодавця щодо правового регулювання їх за­стосування саме в КК України.

Здійснено спробу визначити значення інсти­туту обмежувальних заходів, яке, на думку ав­тора, полягає у сприянні запобіганню вчинення нових кримінальних правопорушень стосовно потерпілого від домашнього насильства; забез­печення виховного впливу на кривдника через надання відповідної допомоги в межах виконан­ня програми для кривдників або пробаційної програми, зменшення латентності відповідних кримінальних правопорушень.

Зроблено спробу дослідження інституту обме­жувальних заходів у деяких зарубіжних країнах, зокрема: США, Австралія, Бельгія. Позитивний досвід яких може бути реалізовано шляхом вне­сення відповідних змін до законодавства України у частині призначення обмежувальних заходів до осіб, які вчиняють домашнє насильство.

Доведено, що правозастосовна практика України та зарубіжних країн яскраво демонструє, що міжнародне право розвивається шляхом ви­знання відповідальності держави за домашнє на­сильство. Судові рішення винесені в Україні та Європейським судом з прав людини демонстру­ють, що практика щодо даної категорії справ ди­намічно розвивається, а позитивний зарубіжний досвід потребує імплементації у вітчизняне зако­нодавство та правозастосовну практику. Вектор змін має спрямовуватись на вжиття органами державної влади належних заходів загального характеру для протидії основній проблемі та за­побіганню майбутньому жорстокому поводженню з боку кривдників.

Посилання

Про зареєстровані кримінальні правопорушення та результати їх досудового розслідування. URL: https://www.gp.gov.ua/ua/posts/pro-zareyestrovani-kriminal-ni-pravoporushennya-ta-rezultati-yih-dosu-dovogo-rozsliduvannya-2 (дата звернення: 25.09.2023).

Коломоєць О. Д. Світовий досвід протидії насильству в сім’ї. Ученые записки Таврического національного университетаим. В.И. Вернадского. Серия «Юридические науки». 2011. Том 24 (63). № 1. С. 202-208.

Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами: Пояснювальна записка до проекту Закону України // База даних «Законодавство України». URL: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=59648 (дата звернення: 25.09.2023).

Конвенция Совета Европы о предотвращении и борьбе с насилием в отношении женщин и домашним насилием // Рада Європи: сайт. URL: https://rm.coe.int/168046253f (дата звернення: 25.09.2023).

Герасименко Є. Новий закон проти домашнього насильства: добре, але можна краще // Телевізійна служба новин телеканалу «1 + 1»: сайт. URL: https://tsn.ua/blogi/themes/law/noviy-zakon-proti-domashnogo-nasillya-dobre-ale-mozhna-krasche-1102150.html (дата звернення: 25.09.2023).

Про запобігання та протидію домашньому насильству: Пояснювальна записка до проекту Закону України // База даних «Законодавство України». URL: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=60306 (дата звернення: 25.09.2023).

Науково-практичний коментар Кримінального кодексу України / за ред. М.І. Мельника, М.І. Хавронюка. 10-те вид., переробл. та допов. Київ: ВД Дакор, 2018. С. 270.

Заборона зброї кривднику домашнього насильств. URL:https://en.wikipedia.org/wiki/Domestic_Violence_Offender_Gun_Ban(дата звернення: 25.09.2023).

Австралія забороняє в'їзд будь-кому, визнаному винним у домашньому насильстві, в будь-яку точку світу URL://www.upworthy.com/australia-is-banning-entry-to-anyone-found-guilty-of-domestic-violence-anywhere-in-the-world-rp3 (дата звернення: 25.09.2023).

Боротьба з домашнім насильством в Бельгії. URL:https://resourcehub.bakermckenzie.com/en/resources/fighting-domestic-violence/europe/belgium/topics/2-introduction-framework-guiding-domestic-violence-law#:~:text=First%2C%20it%20is%20worth%20noting%20that%20the%20Belgian,of%20criminal%20-law%2C%20civil%20law%20and%20administrative%20law. (дата звернення: 25.09.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-17

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право