Інформаційна безпека у системі заходів запобігання кримінальним правопорушенням у сфері інформаційних технологій: досвід країн ЄС та США

Автор(и)

  • Н.С. Юзікова професор, доктор юридичних наук, професор кафедри адміністративного і кримінального права Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, Україна https://orcid.org/0000-0003-0879-2228

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.05.91

Ключові слова:

цифрове середовище, інформаційна грамотність, дезінформація, кіберзлочинність, гібридні загрози, національний підхід

Анотація

Статтю присвячено проблемам запобігання кримінальним правопорушенням у сфері інфор­маційних технологій. Для досягнення цієї мети, використовувалися загальнонаукові та спеціаль­ні наукові методи дослідження, зокрема, фор­мально-логічний, системний, порівняльно-пра­вовий та ін. методи. Проведено стислий огляд наукових досліджень у сфері інформаційної без­пеки. При цьому зауважено, що дослідження за­ходів запобігання кримінальним правопорушен­ням у сфері інформаційних технологій, в умовах воєнного стану та повоєнної розбудови, набуває більшої актуальності, потребує об'єктивного кри­мінологічного аналізу реальних та потенційних ризиків у цифровому середовищі. Здійснено аналіз сучасних загроз у сфері інформаційних технологій, серед яких особливе місце посідає не­гативний інформаційно-психологічний вплив на суспільну свідомість громадян України, що від­бувається через систематичне поширення дезін­формації, неповної або упередженої інформації про політичні, економічні, соціальні процеси, що відбуваються в Україні. Зазначено, що незадо­вільний стан інформаційної безпеки, детермінує викривлене уявлення про процеси, які відбува­ються в Україні; деструктивні зміни у поведінці та комунікації особистості; сприяє формуванню деформованих моральних установок. Представ­лено аналіз сучасних зарубіжних програм, що спрямовані на запобігання злочинності у сфері інформаційних технологій, які ефективно діють у країнах ЄС та США. Характеристика програм здійснюється за алгоритмом: окреслення мети програми; головних напрямів її діяльності; розмі­ру фінансування; залучення урядових та неуря­дових організації; кола фахівців тощо. Значна частина створених проектів функціонує як незалежні міжнародні установи, фактично за відсут­ності підтримки у вигляді державного фінансу­вання. Кошти на реалізацію проектів надходять у вигляді недержавного фінансування, грантових внесків або пожертв членських і асоційованих організацій. Цільовою аудиторією впливу проек­тів є громадянське суспільство, а не населення в цілому, що пояснюється більш активною роллю громадянського суспільства в західних країнах та пасивністю більшої частини громадськості. Зроблено висновок про доцільність міжнародної співпраці та координації зусиль національної та міжнародної спільноти із запобігання криміналь­ним правопорушенням у сфері інформаційних технологій. Доведено важливість підняття рівня обізнаності та грамотності населення стосовно дезінформації та її методів, шляхом проведення інформаційної та роз'яснювальної роботи. Наго­лошено на важливості формування національних підходів збалансованого та відповідального використання цифрового середовища, головною ідеєю яких, є поєднання запобіжних заходів кри­мінально-правового, нормативного, технічного та організаційно-управлінського характеру.

Посилання

Конституція України URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%D0%B2%D1%80#Text.

Стратегія інформаційної безпеки на період до 2025 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/685/2021#n7.

Новицький В.Я. Стратегічні засади забезпечення інформаційної безпеки в сучасних умовах. Інформація і право. 2022. Вип. 1 (40). С. 111-118.

Ільницька У. Інформаційна безпека України: сучасні виклики, загрози. Humanitarian vision. 2016. Vol. 2, Num. 1. С. 27-32.

Гаврильців М.Т. Інформаційна безпека держави в системі національної безпеки України. Юридичний науковий електронний журнал. 2020. № 2. С. 200-203.

Черниш Р. Правовий досвід країн європейського союзу у сфері протидії поширенню фейкової інформації. Інформаційне право. 2019. № 10. С. 123-128.

Kromhout, W. W. 2009, Oct. 15. UCLA, birthplace of the Internet, celebrates 40th anniversary of network's creation. UCLA Newsroom. URL: http://newsroom.ucla.edu/releases/birthplace-of-the-internet-celebrates-111333.

Modesti, K. 2009, Oct. 29. How the Internet was born at UCLA. Los Angeles Daily News. URL: http://www.dailynews.com/article/ZZ/20091029/NEWS/910299877.

Internet Live Stats. (2017, February). URL; www.InternetLiveStats.com.

Internet users by country (2016). URL: http://www.internetlivestats.com/internet-users-by-country.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-17

Номер

Розділ

Розділ 8. Кримінальне право та кримінологія; кримінально-виконавче право