Неурядові правозахисні організації і захист прав у Європейському суді з прав людини

Автор(и)

  • А.Л. Демиденко аспірантка кафедри конституційного права України Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого , Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.05.105

Ключові слова:

неурядові правозахисні організації, інститут громадянського суспільства, громадські об'єднання, громадські організації, права людини, захист прав особи, право на свободу об'єднання, Європейський Суд з прав людини, Європейська конвенція з прав людини, демократія, верховенство права

Анотація

У даній статті було з'ясовано роль неурядових правозахисник організацій у захист прав у Євро­пейському суді з прав людини, а також форми та­кого захисту. Автором було проаналізовано прак­тичні моменти участі правозахисних НУО у захисті прав у ЄСПЛ, визначено двоїсту природу участі таких організацій на рівні суду з прав людини.

По-перше, організація захищає свої права, як юридичної особи. Вона не лише відстоює свої права, а й надає практичний приклад для інших подібних організацій. Тобто, інші організації, які в майбутньому можуть зіткнутись з аналогічними порушеннями можуть захистити свої права опираючись в тому числі на рішення ЄСПЛ.

По-друге, організація непрямо захищає інші громадянські, соціальні, економічні права люди­ни. Незалежно від того, чи організація є заявни­ком, чи бере участь у провадженні в якості тре­тьої особи, вона власною позицією, яку приймає ЄСПЛ домагається зрушень у суспільно-політич­них подіях країни. У випадку з Румунією, орга­нізація домоглась того, що країна повинна при­йняти відповідне законодавство для одностате­вих пар, урівнюючи їх у правах із традиційними подружжями; у кліматичних справах, організації мають спонукати національні уряди вживати до­даткових заходів щодо збереження життя та здо­ров'я населення тощо.

За підсумком проведеного дослідження було зроблено висновок, що участь правозахисних неурядових організацій в ЄСПЛ має як теоре­тичний, так і практичний аспект. Теоретичний аспект полягає у можливості організацій брати участь у провадженні в якості заявника (захи­щаючи власні права, а не права третіх осіб) або третьої особи, виконуючи при цьому умови щодо прийнятності заяви. Практичний аспект знахо­дить своє відображення у тому, що організації непрямо здійснюють захист прав людини, впли­ваючи на соціально-політичні події і розвиток де­мократії та верховенства права.

Посилання

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод: Конвенція Ради Європи від 04.11.1950 р.: станом на 1 серп. 2021 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_004#Text.

Про громадські об'єднання: Закон України від 22.03.2012 р. № 4572-VI: станом на 27 лип. 2023 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4572-17#Text.

Рішення Європейського Суду з прав людини від 16.12.1997 р. у справі Canea cath-olic church v. Greece. URL: https://hudoc.echr.coe.int/tkp197/view.asp?i=001-58124.

Рішення Європейського Суду з прав людини від 23.05.2023 р. у справі Buhuceanu and Others v. Romania. URL: https://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-224774.

Рішення Європейського Суду з прав людини від 25.02.2021 р. у справі Big brother watch and others v. the United Kingdom. URL: https://hudoc.echr.coe.int/fre?i=001-210077.

Рішення Європейського Суду з прав людини від 26.03.2020 р. у справі Centre for democracy and the rule of law v. Ukraine. URL: https://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-204472.

ЄСПЛ зобов'язав Румунію легалізувати цивільні партнерства для одностатевих пар. ZMINA. URL: https://zmina.info/news/yespl-zobovyazav-rumuniyu-legal- izuvaty-czyvilni-partnerstva-dlya-odnostat-evyh-par/.

ЄСПЛ у 50-ти запитаннях. Strasbourg: European Court of Human Rights, 2021. 9 с. URL: https://www.echr.coe.int/docu-ments/d/echr/50questions_ukr.

Іваницький А. М. Юридична особа як суб'єкт звернення до Європейського суду з прав людини. Трибуна молодого науковця. 2020. № 2 (27). С. 147-151.

Перші в історії кліматичні справи: до ЄСПЛ подали позови на Францію та Швейцарію. Заборона. URL: https://zaborona.com/per-shi-v-istoriyi-klimatychni-spravy-do-yespl-po-daly-pozovy-na-francziyu-ta-shvejczariyu/.

Підстави та порядок звернення до ЄСПЛ юридичних осіб. Подільський юридичний центр. URL: https://www.plc.vn.ua/звернення-до-єспл-юридичних-осіб.

Шуміло І.А. Міжнародна система захисту прав людини: навч. посіб. Київ: Вид-во «ФОП Големб О.О.», 2018. 168 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-17

Номер

Розділ

Розділ 11. Міжнародне право