Деякі питання захисту прав людини у сфері бізнесу в рамках ООН

Автор(и)

  • В.С. Киргізова студентка IV курсу, міжнародно-правового факультету Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Україна
  • О.Я. Трагнюк кандидат юридичних наук, професорка, доцентка кафедри права Європейського Союзу Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Україна https://orcid.org/0000-0002-4505-8105

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.05.109

Ключові слова:

захист, права людини, бізнес, керівні принципи, Організація Об'єднаних Націй

Анотація

Статтю присвячено питанню захисту прав лю­дини у сфері бізнесу в рамках ООН. З'ясовано, що держави мають відповідно до міжнародного права прав людини зобов'язання захистити кож­ного в межах своєї території та/або юрисдикції від порушень прав людини, скоєних комерційни­ми підприємствами. Цей обов'язок означає, що держави повинні мати ефективні закони та нор­мативні акти для запобігання та усунення пору­шень прав людини, пов'язаних з бізнесом, і за­безпечення доступу до ефективних засобів пра­вового захисту для тих, чиї права були порушені. Корпоративна відповідальність за дотримання прав людини існує незалежно від здатності або бажання держав виконувати свій обов'язок щодо захисту прав людини. Незалежно від контексту, держави та підприємства зберігають ці різні, але доповнюючі обов'язки. Коли бізнес-підприємство порушує права людини, держави повинні забез­печити людям, які постраждали, доступ до ефек­тивного засобу правового захисту через судову систему чи інший законний позасудовий процес. Зі свого боку, очікується, що компанії створять ефективні механізми розгляду скарг для будь-яких осіб або спільнот, які постраждали від їх діяльності, або беруть участь у них. головний обов'язок захистити права людини покладені на державу. Це основний обов'язок держави не лише згідно з Конвенцією ООН, але й як це пе­редбачено різними документами з прав людини. Держава повинна вжити заходів, які дозволять ефективно гарантувати та реалізувати права лю­дини та стандарти прав людини в її країнах. Крім того, передбачається, що цей захист має поши­рюватися на порушення прав людини, вчине­ні третіми сторонами, включаючи підприємства або корпоративні організації. Встановлюючи, що захист прав людини є основним обов'язком дер­жави, Керівні принципи залишаються узгодже­ними з міжнародним правом, оскільки договори та конвенції з прав людини є обов'язковими для держав, а не для недержавних суб'єктів. Крім того, держави повинні чітко висловити очікуван­ня, що всі комерційні підприємства, розташовані на їхній території та/або юрисдикції, поважають права людини упродовж своєї діяльності.

Посилання

Фоміна Л.О. Діяльність ООН щодо захисту прав людини у сфері бізнесу. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2018. Випуск 53. Том 2. С. 160-163.

The un guiding principles on business and human rights an introduction. URL: https://www.ohchr.org/sites/default/files/Documents/Issues/Business/Intro_Guiding_PrinciplesBusinessHR.pdf.

Protect, Respect and Remedy: A Framework for Business and Human Rights, Report to the UN Human Rights Council (Framework Report), UN Doc. A/HRC/8/5, 7 April 2008. URL: www.reports-and-materials.org/Ruggie-report-7-Apr-2008.pdf.

Ruggie J. Just Business: Multinational Corporations and Human Rights. WW Norton & Company, 2013. 226 р.

UNGP, Principle. URL: https://www.ohchr.org/Documents/Publications/GuidingPrinciplesBusinessHR_RU.pdf.

Токунова А. Керівні принципи ООН у сфері бізнесу і прав людини як правовий інструмент забезпечення сталого розвитку країни. Підприємництво, господарство і право. 2018. № 12. С. 125-128.

A/HRC/RES/17/4. URL: https://documents-dds-ny.un.org/doc/RESOLUTION/GEN/G11/144/73/PDF/G1114473.pdf?OpenElement.

Оніщенко В. В. Міжнародний універсальний інституційний механізм захисту прав людини у сфері підприємництва. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Право». 2020. № 29. С. 318-323.

Declaration of the Committee of Ministers on the UN Guiding Principles on business and human rights, adopted by the Committee of Ministers on 16 April 2014 at the 1197-th meeting of the Ministers' Deputies. URL: https://search.coe.int/cm/Pages/result_details.aspx?ObjectId=09000016805c6ee3.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-17

Номер

Розділ

Розділ 11. Міжнародне право