Зв'язки між інтелектуальним тероризмом, релігійним і політичним інакомисленням

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.05.118

Ключові слова:

диференціація, тероризм, екстремістські ідеї, соціальне лицемірство, порушення інших релігій, нестабільність соціального миру, плутанина, інтенсивний страх, незахищене співіснування між суспільствами, політичний тероризм, порушення та хиткість, зловживання соціальними медіа, порушення та спотворення релігії, нігілізм філософія, транснаціональний тероризм, промивання мізків, вербування терористів

Анотація

Незвичайно швидка зміна процесів глобалізації, перемога праворадикальних партій у країнах, які сприяють расизму й відмовляють іншим національностям та расами в праві на існування, роблять світ нестабільним, а співіснування між різними націями небезпечним. Усе це не виникає без певного плану екстреміст­ських партій й підривної діяльності в різних міс­цях. Фізичному тероризму та терористичним ак­там ще можна частково протидіяти, але сучасні екстремістські групи знайшли інші способи щоб тероризувати суспільство, вони загрожують лю­дям не фізично, а морально, на інтелектуально­му рівні.

На користь окремих приватних інтересів або заради захоплення влади в країнах відбуваєть­ся експлуатація різних ідей й поглядів різних партій, що перетворюється на інтелектуальний тероризм. Під виглядом боротьби за права від­бувається нехтування релігійним устроєм. Шля­хом обману людей підштовхують до незвичайної поведінки та дій, що призводять до гніву деяких людей, образи їх релігійних відчуттів через спа­лення релігійних книг, зловживання релігійними персонажами та інших провокацій. Ці дії явля­ють собою прояв інтелектуального тероризму й намагання призвести до ворожнечі між релігія­ми, які раніше співіснували в мирі без будь-яких важливих і серйозних великих проблем. З цією нищівною метою екстремістські партії та їхні еле­менти намагаються використовувати будь-які засоби для досягнення своїх брудних і поганих намірів. Зараз ми живемо в глобалізованому світі в період медіа-революції, тому, якщо щось тра­питься в найвіддаленішій частині світу, ця подія буде так чи інакше відома в інших частинах, що змусить їх мати ворожі ідеї проти тих, хто не на­лежить до їхньої релігії, етнічного походження, національності чи мови, навіть деякі високопосадовці різних країн у своїх виступах та промовах поширюють ворожі ідеї. Це не має нічого спіль­ного зі свободою слова.

Це також тероризм, проте не фізичний, а ін­телектуальний. Він виражається в маніпуляції людьми через їх релігійні погляди та політичну орієнтацію. Нам усім разом потрібно протистояти інтелектуальному тероризму та зупинити його, інакше ситуація тільки погіршуватиметься.

Посилання

Gullet C, 2009, Intellectual Terrorism: Prosecuting the Treason of Legislative Socialism, Paperback, retrieved from: https://www.amazon.com/Intellectual-Terrorism-Prosecuting-Legislative-Socialism/dp/0984155953.

Schmid A.P, 2014, Terrorism Research and Government, retrieved from: https://www.icct.nl/publication/terrorism-research-and-government.

An official website of the EUROPOL, last update 2023, European Counter Terrorism Centre - ECTC, retrieved from: https://www.europol.europa.eu/about-europol/european-counter-terrorism-centre-ectc.

Haghani M, Kuligowski E, Rajabifard A, Lentini P, 2022, Fifty years of scholarly research on terrorism: Intellectual progression, structural composition, trends and knowledge gaps of the field, volume68, retrieved from: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212420921006750.

Serafim A, 2005, Terrorism—A Cultural Phenomenon? Vol4, No1, retrieved from: https://www.jstor.org/stable/26323155.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-17

Номер

Розділ

Розділ 11. Міжнародне право