Конституційна скарга - механізм захисту конституційних прав громадян

Автор(и)

  • Ю.М. Бисага доктор юридичних наук, професор, завідувач кафедри конституційного права та порівняльного правознавства ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Заслужений юрист України, Україна https://orcid.org/0000-0002-8797-5665
  • В.В. Берч кандидат юридичних наук, доцент кафедри конституційного права та порівняльного правознавства ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Україна https://orcid.org/0000-0002-3837-4724
  • Д.М. Бєлов доктор юридичних наук, професор, професор кафедри конституційного права та порівняльного правознавства ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Заслужений юрист України, Україна https://orcid.org/0000-0002-7168-9488

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.05.125

Ключові слова:

права і свободи, механізм захисту, конституційна скарга, конституційне судочинство, верховенство права, демократія, конституціоналізм, конституційний контроль, право на конституційну скаргу, прийнятність конституційної скарги

Анотація

Встановлено, конституційна скарга допомагає громадянам захищати свої конституційні права та свободи від порушень з боку владних органів. У світі, де існують загрози для громадянських прав і свобод, цей механізм залишається критичним. За­значений правовий інструмент фактично є засобом обмеження влади та надає можливість контролюва­ти дії владних органів, перевіряючи їх на відповід­ність конституційним нормам. Відтак, конституційна скарга є важливою складовою демократії, оскільки підтримує принцип верховенства права і сприяє розбудові судової системи, яка гарантує рівність перед законом та справедливий судовий процес.

Підкреслено, у рекомендаціях Венеційської ко­місії відзначається значуща тенденція в розвитку європейського конституціоналізму, яка стосується розширення сфери конституційного контролю над окремими адміністративними рішеннями та судо­вими актами на підставі індивідуальних скарг. Ця тенденція пояснюється тим, що порушення прав людини часто виникає через неконституційні дії або рішення, які були ухвалені відповідно до кон­ституційних нормативних актів.

Зауважено, конституційні суди є ключовими суб'єктами в сфері розгляду конституційних скарг у багатьох країнах та зазвичай мають незалеж­ний статус від інших гілок влади. Це означає, що вони приймають рішення без жодного впливу, що робить їхні рішення більш об'єктивними та справедливими. Рішення конституційних судів мають вирішальний вплив щодо захисту конституційних прав та свобод громадян, а конституційні суди є символом верховенства права в суспільстві. Їхня роль полягає в тому, щоб нагадувати усім грома­дянам та органам влади, що Конституція є най­вищим законом, який повинен бути дотриманий.

Резюмовано, конституційна скарга є важли­вим інструментом для забезпечення верховен­ства права і захисту конституційних прав грома­дян. Цей механізм допомагає уникнути зловжи­вань влади, недотримання конституційних норм і забезпечує громадянам можливість відстоювати свої права в судовому порядку. У результаті це сприяє зміцненню правової демократії та захисту прав і свобод людини.

Посилання

Бесчастний В., Терлецький Д., Запорожець В. Конституційна скарга: у пошуках балансу між публічним та приватним інтересом. Вісник Конституційного Суду України. 2021. № 5. С. 22-34.

Дослідження щодо прямого доступу до конституційної юрисдикції: Венеціанська комісія, CDL-AD(2010)039rev, 27 листопа-да 2011 року. URL: http://www.venice.coe/

Егорова В.С. Конституційна скарга в Україні. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія: Юриспруден-ція. 2018. № 31. 159 с.

Проблеми та перспективи запровадження індивідуальної конституційної скарги в Україні: Монографія /за ред. О.В. Петришин, Ю.Г. Барабаш, С.Г. Серьогіна, І.І. Бодрова. К.: Атіка-Н, 2010. 108 с.

Бєлов Д.М., Бєлова М.В., Пирога І.С. Докази та доказування в конституційному судочинстві: доктринальні аспекти. Аналітично-порівняльне правознавство. № 1. 2023. С. 626-632.

Бєлов Д.М., Белова М.В. Доказування в конституційному судочинстві: питання методологічних засад. Науковий вісник УжНУ. Серія «Право». Випуск 74(6). 2022. С. 44-49.

Бєлов Д.М., Белова М.В. Доказ в конституційному судочинстві: концептуальні засади. Аналітично-порівняльне право. № 6. 2022. С. 37-42.

Бєлов Д.М. Белова М.В. Система захисту прав і свобод людини і громадянина: доктринальні та нормативні основи. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія «Право». 2022. Вип. 74. С. 85-90.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-17

Номер

Розділ

Розділ 12. Філософія права