Природний правочин необхідності дотримання людиною своїх внутрішніх резервів гідності

Автор(и)

  • І. Щербай Навчально-науковий інститут права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка» асистент кафедри ТПК, Україна https://orcid.org/0000-0002-0868-3411

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.05.137

Ключові слова:

дотримання, людська гідність, постулати, реалізація, покора

Анотація

Філософії відомо, що між мікрокосмосом (люди­ною) і макрокосмосом (Всесвітом) існує природний правочин - умовний договір здійснення процесу життєдіяльності за певними правилами. Суть правочину зводиться до того, що природжена гідність людини повинна певним чином бути дотриманою. В саме метафізичне поняття гідності людини вкла­дений такий зміст, якого потребує Всесвіт. І якщо цих потреб Всесвіт не отримає, то це негативно відобразиться на його функціонуванні. Іншими сло­вами, такі внутрішні резерви закладені в людині у формі гідності (які сумі прав і свобод) є метафізич­ним предметом природного правочину.

Актуальним питанням у контексті досліджен­ня є дотримання людської гідності, оскільки про неї люди часто забувають. Дотримання є певним складником реалізації права. Реалізація норм права охоплює дотримання, виконання, викори­стання та застосування. Саме через ці форми й відображається зміст реалізації норм права, який відіграє важливу роль у житті суспільства.

Дотримання людської гідності має місце у всіх сферах людської діяльності, адже людина повин­на дотримуватися певних правил, які передбачені в тій чи іншій сфері її діяльності, що може стосува­тись як сім’ї так і роботи.

Людська гідність також взаємопов'язана з до­триманням. Тож варто завжди пам'ятати, що всі ми повинні спільно дотримуватись людської гід­ності. Лише так ми зможемо досягти стабільності, що дуже важливо. Адже стабільність це впевне­ність в майбутньому.

Проте не варто забувати, що дотримання люд­ської гідності є спільною метою громадян. Адже тільки разом люди можуть отримати бажаний ре­зультат і як показує історія якщо у людей є мета, вони можуть змінити все.

Варто також зазначити, що основним чинни­ком дотримання є покора. Адже саме завдяки тому, що людина підкоряється закону, дотриму­ється заборон, і проявляється її дотриманість.

Посилання

Пилипенко В.Е. Соціальна регуляція трудової поведінки (соціологічний аналіз). Київ, 1993. 294 с.

Кельман М.С. Загальна теорія держави і права: методологічні проблеми розвитку та системний аналіз: монографія. Тернопіль: Тернограф, 2007. 152 с.

Малахов В.А. Етика: курс лекцій. 3-тє вид. Київ, 2001. 384 с.

Сливка С.С. Проблеми філософії права: навч. посіб. Київ: Ліга-Прес, 2014. 160 с.

Заблоцький В. Покора. Філософський енциклопедичний словник / В.І. Шинкарук (голова редкол.) та ін.; Л.В. Озадовська, Н.П. Поліщук (наук. ред.); І.О. Покаржевська (худ. оформл.). Київ: Абрис, 2002. 742 с.

Воронкова В.Г. Філософія глобалізації: соціоантропологічні, соціоекономічні та соціокультурні виміри: монографія. Запоріжжя: Вид-во ЗДІА, 2010. 272 с.

Власовський І. Нарис історії Української Православної Церкви. Репринтне видання у 4-х томах. Нью-Йорк., 1995. Т. 1. 294 с.

Політичні механізми формування громадянської ідентичності в сучасному українському суспільстві: монографія / Т.А. Бевз, О.О. Зорич, А.А. Зуйковська та ін. Київ: ІПіЕНД ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2014. 296 с.

Опришко В.Ф., Шульженко Ф.П., Шимон С.І. Правознавство: підручник / за заг. ред. В.Ф. Опришка, Ф.П. Шульженка. Київ: КНЕУ, 2003. 767 с.

Козенко Ю.О. Норма права та її реалізація - модель і матерія правової поведінки. Науковий вісник Львівської комерційної академії. Сер. юридична. 2015. Вип. 2. С. 33-42.

Конституція України. Науково-практичний коментар. 2011. URL: https://textbook.com.ua/pravo/1474610935/s-4?page=63.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-17

Номер

Розділ

Розділ 12. Філософія права