Гармонізація етичних та юридичних засад в діяльності інституту адвокатури України та країн Словаччини та Чехії: порівняльно-правовий аспект

Автор(и)

  • І.І. Габані асистент кафедри міжнародного права ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.05.138

Ключові слова:

адвокатура, правова система, професійна етика, адвокатська етика, права людини, комісія з дисциплінарних справ адвокатів, дисциплінарні порушення, адміністративно-правові аспекти

Анотація

У статті розглядається актуальна проблема довіри до адвокатської професії та її вплив на ефективність захисту прав громадян та діяльність самого суспільства. Обґрунтовується необхідність співпраці між етичними принципами та юридич­ними нормами у контексті захисту прав людини. Основна увага зосереджена на аналізі взаємодії між етикою та правовими нормами, а також їх ві­дображенням в сучасній правовій системі та акцентує універсальність та недоторканність прав людини, а також їх важливу роль як орієнтирів для суспільства та держави.

Дотримання етичних норм та правових стан­дартів відіграє значущу роль у забезпеченні дові­ри громадськості до адвокатів і, в кінцевому ра­хунку, у виконанні адвокатської діяльності - за­хисті прав людини та її гідності в сучасному пра­вовому просторі. Взаємодія є фундаментальною для сучасної правової системи. Етичні принципи, базуючись на справедливості та добрі, формують моральну поведінку та сприяють розбудові правової спільноти. Юридичні норми, в свою чергу, регулюють поведінку громадян і організацій у су­спільстві.

У статті наголошується на універсальність та недоторканість прав людини, які є фундамен­тальними принципами, що поширюються на всіх без винятку. Вони базуються на загальних прин­ципах справедливості та гідності, що не повинні обмежуватися конкретними культурними чи релігійними контекстами. Права людини виступа­ють як орієнтир для розробки та застосування юридичних норм. Багато етичних принципів, та­ких як принципи справедливості та рівності, зна­ходять відображення у правах людини і висту­пають важливою складовою як етики, так і прав людини. Багато конституцій та міжнародних до­говорів надають захист основних прав та свобод. Взаємодія етики та юридичних норм в контексті сучасного суспільства та його морального роз­витку. Професійна етика адвоката виступає як важлива складова у формуванні справедливого, гідного та ефективного правового простору. До­тримання етичних норм та правових стандартів є невід'ємною частиною роботи адвоката у суспільстві.

Посилання

Rethmann, Albert-Peter. Pravo a moralka: Zamysleni nad jejich spornym vztahem. Salve: Revue pro teologii a dusevni zivot. 2005, roc. 2005, c. 4, s. 81-96.

JUDr. Karel Cermak, advokat, byvaly predseda Ceske advokatni komory, v letech 2003-2004 ministr spravedlnosti vlady CR.

Про систему БПД. URL: https://legalaid.gov.ua/pro-systemu-bpd/ (дата звернення 01.09.2023 р.)

Більш детально про принцип рівності та заборони дискримінації див.: Журавльова Г.С. (2018) Принцип рівності та заборони дискримінації у конституційному праві. Дис... д.ю.н. Ужгородський національний університет.

Савчин М.В. Права людини у світлі конституційної (2015) Український журнал міжнародного права. Спецвипуск. Міжнародне право і Конституція України. С. 35-41.

Cermak, Karel, Vychopen, Martin. Eticky kodex - komentar (cl. 1-34). In Zakon o advokacii: komentar. s. 440.

Rozsudek NSS c. j. 5 As 34/2003-47.

Karne rozhodnuti sp. zn. K 27/2015.

Узагальнення дисциплінарної практики кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури щодо дотримання адвокатами норм адвокатської етики при використанні мережі Інтернет. URL: https://vkdka.org/uzagalnennya-distsiplinarnoji-praktiki-kvalifikatsijno-distsiplinarnih-komisij-advokaturi-schodo-dotrimannya-advokatami-norm-advokatskoji-etiki-pri-vikoristanni-merezhi-internet/ (дата звернення 01.09.2023 р.)

Скарги прокурора на адвоката оцінюються з урахуванням позиції суду. URL: https://vkdka.org/skargi-prokurora-na-advokata-otsinyuyutsya-z-urahuvannyam-pozitsiji-sudu/ (дата звернення 01.09.2023 р.)

Рішення № V-006/2021 27 травня 2021 року м. Київ Узагальнення дисциплінарної практики кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури щодо заяв (скарг) представників прокуратури та правоохоронних органів. URL: https://vkdka.org/15922-2/ (дата звернення 01.09.2023 р.)

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-17

Номер

Розділ

Розділ 12. Філософія права