Застосування гнучкого режиму робочого часу у порівнянні з іншими видами спеціальних режимів робочого часу

Автор(и)

  • О.І. Гафич аспірант кафедри трудового права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.05.139

Ключові слова:

ринок праці, трудові відносини, зайнятість, робочий час, гнучкий режим, трудова функція, ненормований робочий день, вахтовий метод організації роботи, змінна робота

Анотація

В даній науковій статті автор аналізує осо­бливості застосування гнучкого режиму робо­чого часу у порівнянні з іншими видами спе­ціальних режимів робочого часу, зокрема ненормованим робочим днем, вахтовим методом організації роботи, а також змінною роботою. Встановлено, що дані спеціальні режими мають як спільні, так і відмінні риси. Так, автором за­значено, що спільним для гнучкого режиму ро­бочого часу та ненормованого робочого дня є те, що: встановлюються виключно на договірній основі; не впроваджуються, де їх застосування об'єктивно неможливе; працівнику не здійс­нюється доплата за виконання трудової функ­ції понад нормальну тривалість робочого дня. Відмінності полягають у тому, що: працівник за ненормованого робочого дня не має можливості саморегулювати робочий час, за ненормованого робочого дня надаються додаткові соціальні гарантії. Спільним для вахтового та гнучкого ре­жимів є те, що: працівникам надаються рівні га­рантії щодо щорічних відпусток; впровадження вказаних режимів потребує двостороннього во­левиявлення. Відмінним є те, що: за вахтового методу прямо передбачається місце виконання працівником своєї трудової функції; вахтовий метод застосовується виключно до підприєм­ства, установи і організації в цілому, або окре­мих підрозділів, а не до конкретних працівни­ків. З аналізу гнучкого режиму робочого часу та роботи змінами автор констатує, що спільним є те, що застосування останніх не покладає на працівника обов'язку фактично відпрацьову­вати більшу кількість годин; на працівників не поширюються спеціальні гарантії соціального та економічного захисту. Відмінне зводиться до того, що: за змінного режиму робочого часу працівник зобов'язаний виконувати трудову функцію у певному визначеному місці; за змін­ного режиму робочого часу працівник зобов'я­заний виконувати трудову функцію й у нічний час, а за гнучкого режиму робочого часу цей обов'язок у працівника відсутній.

Посилання

Ємельяненко Л.М. Формування та регулювання новітніх форм зайнятості в Україні. Український соціум. 2015. № 1 (52). С. 82-89

Венедиктова В.М. Правове регулювання відхилень від нормальної тривалості робочого часу: дис. канд. юрид. наук: 12.00.05. Х.: Університет внутрішніх справ, 1999. 152 с.

Наказ Міністерства праці та соціальної політики України «Про затвердження Рекомендацій щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці» № 7 від 10 жовтня 1997 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0007203-97#Text.

Про затвердження Основних положень про вахтовий метод організації робіт: Постанова Державного комітету СРСР із праці та соціальних питань, Секретаріату Всесоюзної центральної ради професійних спілок, Міністерства охорони здоров'я СРСР від 31.12.1987 № 794/3382. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v079440087.

Малишевська З.Я. Класифікація режимів робочого часу. Підприємницьке і господарське право. 2016. № 2. С. 82-86

Проект Трудового Кодексу України № 2410 від 08.11.2019 року. URL: https://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=67331.

Долгіх Н.П., Марущак В.П. Трудове право: навч. посіб. Одеса: ОРІДУ НАДУ, 2011. 252 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-11-17

Номер

Розділ

Розділ 12. Філософія права