Оскарження нотаріальних дій або відмови в їх вчиненні до суду в Україні: історико-правовий аспект дослідження (сер. XIV - сер. XVII ст.)

Автор(и)

  • М.В. Джуга аспірант кафедри цивільного права та процесу юридичного факультету ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.06.4

Ключові слова:

цивільний процес, еволюція нотаріату, судовий контроль, оскарження нотаріальних дій, Польське королівство, Велике князівство Литовське

Анотація

Стаття присвячена судовому контролю за но­таріальною діяльністю у часи польсько-литов­ського панування на українських землях (сер. XIV - сер. XVII ст.).

Відзначається значення проведення істори- ко-правових досліджень інституту оскарження нотаріальних дій або відмови в їх вчиненні до суду. Досліджуються передумови формування ін­ституту нотаріату в окреслений часовий період. Зокрема, вказується, що інтенсифікація товар­но-грошових відносин призвели до зростання та розвитку різноманітних договірних форм еконо­мічних операцій. Поступово поширюється прак­тика укладення договорів та інших правочинів у письмовій формі, особливо, коли держава почи­нає вимагати цього. Але приватні акти в Польщі впродовж XIV-XV ст., а в Литві до сер. XVI ст. розглядалися як докази другого сорту на відміну від показань свідків. Проте, ситуація поступово міняється при появі так званого «права вічно­сті», яке виражалося у тому, що вписаний в ак­тову книгу суду певний приватний документ от­римував не просто юридичну силу, а ставав безспірним доказом при виникненні в майбутньому спору. Підтверджувати його або заперечити його показаннями свідків не вимагалося.

Досліджується правовий статус посадовців, які поряд з основними своїми повноваженнями покликані були здійснювати повноваження но­таріального характеру. Робиться висновок, що в даному разі не можна говорити про запроваджен­ня нотаріату як самостійного інституту, оскіль­ки на чиновника в першу чергу покладалися обов'язки вчиняти ті повноваження, які обумов­лювала його посада (воєвода управляв воєвод­ством, староста управляв повітом, судді судили, судовий писар фіксував процесуальні дії тощо). Вказані чиновники перебували на різних ланках управління та мали неоднаковий правовий ста­тус. Сформована ситуація зумовила особливість судового контролю за діяльністю чиновників, що здійснювали записи приватних актів до судових книг чи робили виписки з них. Зокрема, за не­правильне ведення судових книг передбачалася кримінальна або цивільна відповідальність. На підставі цього робиться висновок, що в рамках кримінально-правових та цивільно-правових засобів можна було проконтролювати поведін­ку чиновників, що вписували приватні акти до судових книг чи робили виписку з них. Але по­дібне не підтверджує наявність у законодавстві самостійно розробленої процедури, не пов'язаної з притягненням до кримінальної чи майнової від­повідальності, метою якої була б виключно пере­вірка правомірності зробленої нотаріальної дії чи відмови в ній.

Посилання

Долинська М.С. Становлення та розвиток правового регулювання нотаріальної діяльності в Україні: монографія. Львів: ЛьвДУВС, 2015. 988 с.

Ковальова С.Г. Судоустрій і судочинство на українських землях Великого князівства Литовського. Монографія. Миколаїв: Вид-во МДГУ ім. Петра Могили, 2008. 199 с.

Бойко І.Й. Органи влади і право в Галичині у складі Польського Королівства (1349-1569 рр.): монографія. Львів: Видавничий центр ЛНУ імені Івана Франка, 2009. 628 с.

Луцович В.П. Еволюція інституту письмових доказів на українських землях у польсько-литовський період (сер. XIV - сер. XVII ст.). Форум права. 2013. № 2. С. 314-318. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/FP_index.htm_2013_2_48 (дата звернення: 01.09.2023).

Ясінська Л. Розвиток нотаріальної діяльності в Україні XIV-XVII ст. Вісник Львівського університету. Серія юридична. 1996. Вип. 43. С. 104-111.

Статути Великого князівства Литовського: у 3 т. Том II: Статут Великого князівства Литовського 1566 року / За ред. С. Ківалова, П. Музиченка, А. Панькова. Одеса: Юридична література, 2003. 560 с.

Шустова Ю.Э. Документы Львовского Успенского Ставропигийского братства (1586-1788): Источниковедческое исследование. Москва: Рукописные памятники Древней Руси, 2009. 648 с.

Вовк О.Й. Литовська метрика - комплекс джерел литовсько-руського права другої половини XV - початку XVI століть. Вісник національного університету імені Тараса Шевченка. Юридичні науки. 2005. № 63-64. С. 19-21.

Лейба Є.В. Відновлення втраченого судового провадження в цивільному процесі: дис. ...канд. юрид. наук. Ужгород, 2015. 237 с.

Нелін O.I. Шститут нотаріату в Україні (IX-XVIII ст.ст.): проблеми становлення. Часопис Київського університету права. 2013. № 1. С. 15-18.

Статути Великого князівства Литовського: у 3 т. Том III: Статут Великого князівства Литовського 1588 року: У 2 кн. Кн. 1 / За ред. С. Ківалова, П. Музиченка, А. Панькова. Одеса: Юридична література, 2004. 672 с.

Статути Великого князівства Литовського: у 3 т. Том III: Статут Великого князівства Литовського 1588 року: У 2 кн. Кн. 2 / За ред. С. Ківалова, П. Музиченка, А. Панькова. Одеса: Юридична література, 2004. 568 с.

Лаппо И.И. Земскій судъ въ Великомъ княжестві литовском въ конці XVI віка. Журналъ Министерства народнаго просвпщенія. 1897. Седьмое десятилітіе. Часть СССXI. С. 263-301.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень