Поняття і види військових злочинів та порядок їх розслідування в Українській Народній Республіці за Центральної Ради

Автор(и)

  • П.Т. Едер кандидат юридичних наук, суддя Шевченківського районного суду м. Львова, викладач кафедри управління повсякденною діяльністю військ та тилового забезпечення Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, докторант кафедри історії держави, права та політико-правових учень Львівського національного університету імені Івана Франка, Україна https://orcid.org/0009-0007-8727-4432

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.06.5

Ключові слова:

злочини, дисциплінарні порушення, кримінальні покарання, попереднє слідство, Центральна Рада

Анотація

У статті здійснено історико-правовий аналіз поняття і видів військових злочинів та порядку їх розслідування в Українській Народній Республіці за Центральної Ради. Показано, що на початок Української революції у військових часинах чин­ним залишався «Військово-кримінальний статут» в редакції 1 липня 1879 р. з деякими пізнішими доповненнями. Понад 90% розглянутих справ до початку Української революції торкалися: 1) самовільного полишення військової частини (вте­ча); 2) неявка на службу у визначений час; 3) порушення порядку і правил несення караульної служби; 4) недостойна поведінка відносно стар­ших по військовому званню, а також посадових осіб, котрі виконували спеціальні обов'язки військової служби; 5) втрата і свідоме пошкодження військового майна . Звісно, революційні події в Україні внесли свої корективи у структуру злочинів (наприклад, зріс розгляд справ по статті дезертирство), проте зазначені вище тенденції зберігалися й надалі.

Наголошено, що тогочасне військове законо­давство передбачало проведення попереднього слідства. Підозрювані військовослужбовці, які перебували на дійсній службі, викликалися на слідство безпосередньо через їхніх командирів. Законними причинами неявки на слідство вважалися: позбавлення обвинуваченого свободи; природні форсмажори, які не дозволяли вчасно прибути на місце допиту (наприклад, розлив річок); нещасний випадок; хвороба (у т. ч. близь­ких родичів); смерть. На випадок ведення бойо­вих дій під час війни, можливість/неможливість прибуття обвинуваченого чи свідків визначав військовий слідчий. Якщо свідок-військовослужбовець не з'явився безпідставно на допит, вій­ськовий слідчий зобов'язувався негайно повідо­мити про це його командування.

Зазначено, що на початкову етапі Української революції розслідування військових злочинів від­бувалося відповідно до чинного російського законодавства. Найчастіше фіксувались правопо­рушення дисциплінарного характеру (порушен­ня військової дисципліни, непокора керівництву тощо). Загрозливого розмаху набуло дезертир­ство з військових частин. Новим викликом для української влади стали факти порушення сус­пільного порядку військовослужбовцями та по­ширення більшовицької пропаганди. Революцій­на доцільність призвела до того, що Центральна Рада пішла шляхом пом'якшення покарань для військових, які вчинили незначені правопору­шення за умови доведення ними, що зазначені дії вони вчинили з політичних мотивів. Зокрема, Закон про амністію 1917 р. передбачав відсут­ність покарань для тих, хто самовільно покинув свої військові частини для переходу в українські військові підрозділи.

Посилання

Кримінальний кодекс України, доступно 8 серпня 2023 року, https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text.

Красницький І., Яремко Г. Кримінальний проступок: нові виклики тлумачення поняття. Соціально-правові студії. 2020. Вип. 4(10). С. 50-51. (С. 49-56).

Кримінальний кодекс України, доступно 8 серпня 2023 року, https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text.

Кримінальний кодекс України, доступно 8 серпня 2023 року, https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text.

Харитонов С. Військові злочини в системі кримінального законодавства України. Вчені записки ТНУ імені В.І. Вернадського. Серія: Юридичні науки. 2018. Том 29(68). №5. С. 109-110. (С. 107-111).

Кульчицький В., Настюк М., Тищик Б. Історія держави і права України. Львів: Світ, 1996. С. 166. (296 с.).

Судова влада в добу Української революції 1917-1921 рр. Судова влада в Україні: історичні витоки, закономірності, особливості розвитку. За ред. І. Усенка. Київ: Наукова думка, 2014. С. 329.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень