Теоретико-правовий аналіз понятійно-категоріального апарату у сфері обмеження прав людини: відмінності між суміжними поняттями

Автор(и)

  • В.Г. Куксов аспірант інституту права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка», Україна https://orcid.org/0009-0007-1303-5172

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.06.7

Ключові слова:

обмеження прав людини, дискримінація, рівність, захист права, верховенство права, особа, справедливість, суспільство, правове регулювання

Анотація

У статті здійснено дослідження співвідношен­ня понять «обмеження прав людини» і «дискри­мінація». Констатовано, що вивчення відміннос­тей у сутності наведених понять надзвичайно важливе в контексті правотворчих та правореалізаційних концептів сучасного суспільства.

Проаналізовано стан наукового дослідження теми та найбільш поширені підходи до інтерпре­тації понять «обмеження прав людини» і «дискримінація». Розкрито їх доктринальне розумін­ня та вказано на основні юридичні ознаки.

З'ясовано, що обмеження прав може виника­ти у вигляді необхідних обмежень для забезпе­чення загального благополуччя чи національної безпеки та інших затребуваних суспільних цін­ностей, в той час як дискримінація спрямована на порушення рівності та гідності особи, за пев­ними ознаками, з метою ослаблення правового становища певних соціальних груп. Виявлено два підходи до визначення поняття «обмежен­ня прав людини». Згідно з першим - обмеження прав людини, характеризується розумінням та­кого обмеження як звуження, зменшення мож­ливості користуватись певними соціальними благами, з метою забезпечення реалізації прав інших людей, охорони здоров'я та захисту тери­торіальної цілісності держави. Відповідно до дру­гого підходу, - обмеження прав розглядається як встановлення певних рамок, заборон, відпо­відальності, накладення додаткових обов'язків з метою забезпечення необхідного балансу між суспільними та приватними інтересами. Виявле­но два підходи до визначення поняття «дискри­мінація». Представники першого підходу визна­чають дискримінацію через дії, що порушують принцип рівності та зачіпають людську гідність, представники другої зводять дискримінацію до розрізнення у правах та свободах людини.

Констатовано, що «обмеження прав» є меха­нізмом, за допомогою якого держава може ре­гулювати поведінку громадян в інтересах на­ціональної безпеки, громадського порядку чи забезпечення безпеки інших людей, що може включати встановлення додаткових обов'язків, заборон, відповідальності тощо. Навпаки, «дис­кримінація» спрямована на певні соціальні групи і полягає в порушенні їхньої рівності та гідності, що проявляється у обмеженнях доступу до різ­них можливостей, послуг чи ресурсів на підставі особистих характеристик.

Посилання

Велика українська юридична енциклопедія: у 20-ти томах. Х.: Право, 2016. Том 3: Загальна теорія права / редкол.: О.В. Петришин (голова) та ін..; Нац. Акад. прав. Наук України; Ін-т держави і права імені В.М. Корецького НАН України; Нац. Юрид. ун-т імені Ярослава Мудрого, 2017. 932 с.

Юридична енциклопедія: в 6 т. / редкол.: Ю.С. Шемшученко (відп. ред.) та ін. Київ: Укр. енцикл., 1998. Т. 2: Д-Й. 744 с.

Гузь О.Ю. Дискримінація як форма порушення прав людини. Форум права. 2012. № 2. С. 166-169.

Стрекалов А.Є. Обмеження основних прав та свобод людини і громадянина як інститут конституційного права України. Автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.02 «конституційне право; муніципальне право» Х., 2010. 20 с.

Кузьменко П.М. Забезпечення правомірності обмеження особистих конституційних прав і свобод людини в діяльності Служби безпеки України К.: Алефа, 2003. 64 с.

Осинська О.В. Обмеження прав і свобод людини: теоретикоприкладні аспекти. Автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук : спец.12.00.01 «теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень» К., 2010. 20 с.

Левада О.В. Правові обмеження як засоби попередження зловживання правом (теоретико-правовий аспект). Вісник Національної академії правових наук України. 2017. № 1. С. 192-200.

Припхан І. І. Конституційно-правові засади захисту суспільної моралі: автореф. дис. ... канд. юрид. наук. Київ, 2011. 19 с.

Поліщук Ю.О. Проблеми розуміння дискримінації як однієї з цілей катування. Форум права. 2008. № 3. С. 411-418.

Новицкий М. Что такое права человека : справочник для правозащитных организаций. Варшава: Изд-во Хельсинкской федерации прав человека, 1997. 231 с.

Левченко К.Б. Дискримінація: правове визначення поняття. Наше право. 2011. № 2, ч. 1. С. 40-45.

Коренев А.О. Принцип рівності прав працівників в іноземних країнах. Європейські перспективи. 2012. № 4. С. 147-151.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Розділ 1. Теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень