Виконання рішень суду: аналіз правових позицій Конституційного Суду України

Автор(и)

  • А.С. Панкратова аспірант кафедри процесуального права Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.06.25

Ключові слова:

судові рішення, виконання рішення, Конституція України, Конституційний Суд України, судова практика

Анотація

Конституційне право має відношення до того, що виконавча влада несе відповідальність за виконання законів. Останнє також слабо відріз­няється від спорідненого поняття, яким є засто­сування законів, про що свідчить судова практи­ка. Поняття виконання судового рішення також розуміється з точки зору ЄСПЛ, оскільки необ­ґрунтованість затримки винесення рішення тягне за собою відповідальність держави у національ­ному законодавстві на підставі статей 6, §§ 1 та 13, ЄКПЛ, оскільки Суд нагадує, «що право на виконання судового рішення є одним із аспектів права на доступ до суду... і що виконання має бути повним, досконалим, а не частковим».

Ефективне виконання судових рішень є не­від'ємною частиною вимог статті 6 Європей­ської конвенції з прав людини. З огляду на об­сяг справ, що перебувають на розгляді в Суді, та інструменти, нещодавно прийняті Радою Єв­ропи у сфері правозастосування. Не може бути обґрунтованого сумніву в тому, що виконання рі­шення є невід'ємною складовою права на ефек­тивний судовий захист, оскільки воно є логічним наслідком розгляду судом правових вимог гро­мадян. Право на ефективний судовий захист та належну правову процедуру, оскільки своєчасне виконання рішень Конституційного Суду є імпе­ративом принципу правової визначеності. Вона становить фундаментальний елемент вимоги ефективності, яка є частиною процесу і гарантує дотримання принципів верховенства і конститу­ційної недоторканності всіма гілками влади і гро­мадянами.

Виконання судових рішень, винесених кон­ституційними судами або трибуналами, на­лаштовується на право сторони, на користь якої править судовий орган, таким чином, щоб ті, хто їх видаває, або ті, хто несе відповідальність за їх виконання, були зобов'язані вжити необ­хідних і своєчасних заходів для їх неухильно­го дотримання, відповідно до чинних правил та процедур.

Посилання

Закон України «Про Констиуційний Суд України». Відомості Верховної Ради (ВВР), 2017, № 35, ст.376 URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2136-19/conv#n666.

Національних механізмів судового контролю за виконанням судових рішень в Україні (в контексті виконання рішень ЄСПЛ у справах «Юрій Миколайович Іванов проти України» і «Бурмич та інші проти України»), 2021 р., м. Київ URL: https://rm.coe.int/analysis-jud-control-ex-ecution-of-judgments-ms-otradnova-ukr-final/1680a21d4b.

Педан А.І. Правова природа виконавчого провадження в Україні. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право. 2016. Вип. 41. Т. 3. С. 130-134.

Рішення від 1 березня 2023 року № 2-р(ІІ)/2023 у справі за конституційною скаргою Плескача В'ячеслава Юрійовича щодо відповідності Конституції України (конституційності) приписів частини першої статті 294, частини шостої статті 383 Кодексу адміністративного судочинства України (щодо рівноправності сторін під час судового контролю за виконанням судового рішення).

Рішення Конституційного Суду України (Другий сенат) у справі за конституційною скаргою Хліпальської Віри Василівни щодо відповідності Конституції України (конституційної) положень частини другої статті 26 Закону України „Про виконавче про-вадження" (щодо забезпечення державою виконання судового рішення) від 15 травня 2019 року № 2-р(ІІ)/2019.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право