Правосуддя в умовах правовладдя як об'єкт пізнання вітчизняного правознавства

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.06.27

Ключові слова:

верховенство права, демократія, права людини, реформування судової системи, судова влада

Анотація

Важливу роль у демократичній, правовій дер­жаві відіграє судова влада. Незалежна судова влада відповідає за розгляд справ, вирішення конфліктів та оцінку відповідності законів кон­ституції, а також гарантує права та свободи лю­дини, контролюючи законність дій інших гілок влади. Що визначає актуальність дослідження. Існування і ефективне функціонування судової влади та верховенство права є ключовими аспек­тами будь-якої сучасної демократії. Метою статті є висвітлення правосуддя в умовах правовладдя як об'єкту пізнання вітчизняного правознавства.

Запропоновано класифікувати наукові джере­ла, у яких висвітлюються окремі аспекти здійс­нення правосуддя в умовах правовладдя на три групи. Першу групу таких джерел складають наукові роботи, предметом дослідження яких є організація та функціонування органів судової влади. У роботах цієї групи висвітлюються по­ложення, які надають характеристику суду та правосуддю: організаційна структура судової системи; процедури призначення та вимоги до кваліфікації суддів; механізми взаємодії з іншими гілками влади; судовий процес та гарантії прав громадян; ефективність та реформи судової сис­теми та ін.

Другу групу джерел складають наукові робо­ти, предметом дослідження яких є верховенство права. Вимоги верховенства права значною мі­рою стосуються саме судової влади та справед­ливого правосуддя, що і обумовлює виокремлен­ня цієї групи джерел. Дослідження в цій галузі допомагають розуміти, як верховенство права впливає на правосуддя, роль судової системи у його забезпеченні та як цей принцип сприяє стабільності, справедливості та дотриманню закону в суспільстві.

Третю групу джерел складають наукові робо­ти, предметом дослідження яких є визначення напрямів удосконалення діяльності судової вла­ди в умовах правовладдя. Ці дослідження можуть виступати основою для розроблення стратегій реформ та поліпшень у судовій системі з метою наближення її до високих стандартів правовладдя та відповідності потребам суспільства.

Резюмується, що численні наукові досліджен­ня проблем судової влади та правовладдя закла­дають міцне підґрунтя для подальшого розвитку відповідних положень з метою посилення ефек­тивності судової влади. Однак, вказана пробле­матика потребує систематичного вивчення, зва­жаючи на необхідність удосконалення соціаль­них стандартів.

Посилання

Конституція України від 28 червня 1996 року. Відомості Верховної Ради України. 1996. № 30.

Щерблюк О.В. Організаційні основи судоустрою в Україні: автореф. дис. ...канд. юрид. наук: 12.00.07. Київ, 2021. 20 с.

Судова влада в Україні: історичні витоки, закономірності, особливості розвитку / За ред. І.Б. Усенка. Київ: Наукова думка, 2014. 502 с.

Сучасні виклики та актуальні проблеми судової реформи в Україні: Матеріали IV Міжнар. наук.-практ. конф. (Чернівці, 16 жовтня 2020 р.); [редкол.: О.В. Щербанюк (голова), Л.Г. Бзова (відпов. секр.) та ін.]. Київ: Видавництво ВАІТЕ, 2020. 356 с.

Головатий С. «Верховенство закону» versus «верховенство права»: філологічна помилка, професійна недбалість чи науковий догматизм? Вісник Академії правових наук України. 2003. № 2 (33). С. 96-113.

Головатий С. Magna Carta як найвизначніший середньовічний попередник «верховенства права». Українське право. 2004. № 1. С. 29-55.

Головатий С. Верховенство права: юридичний принцип, який в Україні офіційно визнано та який має діяти. Українське право. 2006. № 1. С. 13-14, 85-90, 369-370.

Головатий С.П. Верховенство права. У 3-х книгах. Київ: «Фенікс», 2006. 1730 с.

Козюбра М.І. Верховенство права, права людини і місцеве самоврядування: проблеми взаємозв'язків. Наукові записки НаУКМА. Юридичні науки. 2017. Т. 200. С. 67-71.

Козюбра М.І. Верховенство права і соціалізація держав. Наукові записки НаУКМА. Юридичні науки. 2010. Т. 103. С. 3-8.

Козюбра М.І. Верховенство права і Україна. Право України. 2012. № 1-2. С. 30-63.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право