Міжнародно-правові механізми захисту прав та свобод людини в умовах війни: практика ЄСПЛ

Автор(и)

  • О.І. Ромців кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри теорії права та конституціоналізму Інститут права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка», Україна https://orcid.org/0000-0002-3776-7120

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.06.29

Ключові слова:

права людини, міжнародні стандарти, практика ЄСПЛ, міжнародні механізми захисту прав людини, Європейський суд з прав людини

Анотація

Питання прав і свобод людини і громадяни­на є невід'ємною частиною проблем реального становища людини в суспільстві та державі. Ще ніколи питання прав та свобод людини та гро­мадянина не піднімались так гостро, як сьогодні у зв'язку з повномаштабним вторгнення росії в Україну. Міжнародна спільнота на боці України, непорушності її територіальної цілісності, а най­головніше, на захисті прав людини як найвищої соціальної цінності в державі.

Також після збройної агресії росії і її повно- масштабного вторгнення на територію України, забезпечення міжнародної безпеки стало го­ловною проблемою сьогодення. Як незалежна, правова та соціальна держава Україна особливо зацікавлена у захисті прав і свобод людини. На теперішній час існує багато міжнародних орга­нів, які слідкують за дотриманням прав та свобод людини та які захищають ці права, зокрема це суди, трибунали. Вони поділяються на універ­сальні, тобто ті, які діють на рівні ООН, і на ре­гіональні (європейські, американські, африкан­ські, азіатські та інші). Для детального вивчен­ня даного питання досліджено і проаналізовано міжнародні стандарти прав та свобод людини і громадянина, зокрема судову практику ЄСПЛ на користь України в системі захисту прав людини в період від 2014 року до сьогодні.

Станом на 21 лютого 2023 р. у проваджен­ні ЄСПЛ перебували такі міждержавні справи: «кримська справа», пов'язана з анексією Криму Росією; справа про порушення прав людини на окупованих територіях Донбасу, до якої включе­но скаргу про збиття малайзійського літака рей­су МН-17, яку подавали Україна та Нідерланди; справа про порушення прав українських політич­них в'язнів; справа про захоплення українських моряків та суден у Керченській протоці у 2018 році. справа про злочини російських військових під час повномасштабного вторгнення на терито­рію України.

Проте, варто зазначити, що 16 вересня 2022 р. росія остаточно вийшла з Європейської кон­венції про захист прав людини та основополож­них свобод. Це стало наслідком виключення росії зі складу Ради Європи. Європейський суд з прав людини остаточно втратив юрисдикцію над росі­єю, а розгляд тисяч скарг проти неї опинився під питанням, у тому числі скарги, подані Україною.

Посилання

Основи міжнародно-правових стандартів прав людини: навч.-метод. посібник / за ред. завідувача кафедри міжнародного та європейського права О. В. Бігняка. Херсон : Видавничий дім «Гельветика», 2019. 168 с.

Рабінович П.М. Основи загальної теорії права та держави. Навч. Посібник. Вид. 9-те, зі змінами. Львів: Край, 2007. 192 с.

Антонович М. Міжнародна система захисту прав людини: крізь призму України. URL: https://core.ac.uk/download/pdf/149240005.pdf

Шуміло І.А. Міжнародна система захисту прав людини: навчальний посібник / І.А. Шуміло. Київ: Вид. «ФОП Голембовська О.О.», 2018. 168 с. https://nlu.edu.ua/wp-content/uploads/2021/05/msc_1_copy-1.pdf.

Повалена М.В. Конституційно-правовий аспект міжнародних засобів захисту прав і свобод людини та громадянина в Україні. Юридичний науковий електронний журнал. №5/2022. С. 102-106. URL: http://www.lsej.org.ua/5_2022/20.pdf.

Бисага Ю.М., Палінчак М.М., Бєлов Д.М., Данканич М.М. Міжнародні засоби захисту прав та свобод людини і громадянина. Ужгород, 2003. 57 с. URL: https://dspace.uzhnu.edu.ua/jspui/bitstream/lib/5099/1/Мжнар%20захист^Г

Макеєва О.М. Права людини в системі базових європейських цінностей. Юридичний вісник 2 (63) 2022. С. 48-55. URL: https://jrnl.nau.edu.ua/index.php/UV/article/view/16709.

Україна vs росія: юридична боротьба в ЄСПЛ за притягнення країни-агресорки до відповідальності за порушення прав людини. Міністерство юстиції України. URL: https://minjust.gov.ua/news/ministry/ukraina-vs-rosiya-yuridichna-borotba-v-espl-za-prityagnennya-kraini-agresorki-do-vidpovidalnosti-za-porushennya-prav-lyudini.

ЄСПЛ об'єднав дві справи України проти росії в одне велике провадження. Міністерство юстиції України. URL: https://www.kmu.gov.ua/news/yespl-obiednav-dvi-spravy-ukrainy-proty-rosii-v-odne-velyke-provadzhennia.

Росія вже не у ЄСПЛ. Що буде зі справами України проти РФ? URL: https://www.bbc.com/ukrainian/news-62926473.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право