Взаємодія політичної влади та громадянського суспільства: теоретико-правовий аспект

Автор(и)

  • І.В. Силантьева пошукувач кафедри адміністративного і конституційного права Національного авіаційного університету, президент Асоціації соціального розвитку через право, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.06.30

Ключові слова:

політична влада, громадянське суспільство, взаємодія, принципи, демократія, праворегулюючі функції

Анотація

Статтю присвячено аналізу теоретико-право­вого аспекту взаємодії політичної влади та грома­дянського суспільства. З'ясовано, що взаємодія політичної влади і громадянського суспільства постійно набуває політичної гостроти та актуаль­ності, адже влада не може ефективно функціону­вати без взаєморозуміння і конструктивної взає­модії з громадянським суспільством. Визначено праворегулюючі функції у відносинах політичної влади та громадянського суспільства. З'ясовано, що наразі в Україні процеси як становлення демо­кратичної правової держави, так і інституціона- лізації громадянського суспільства відбуваються практично одночасно, взаємодоповнюючи один одного. Взаємодія політичної влади та громадян­ського суспільства складається із двох взаємно відповідальних впливів - держави на громадян­ське суспільство та громадянського суспільства - на державу. Проаналізовано наукові погляди щодо специфіки та актуальності взаємодії полі­тичної влади та інститутів громадянського су­спільства. Констатовано, що відносини політич­ної влади та громадянського суспільства можуть бути збалансованими лише за умови «зрілості» громадянського суспільства. Політична ж актив­ність громадськості - ознака розвинутого грома­дянського суспільства, і, відповідно, підґрунтя демократії. Теоретично обґрунтовано, що до ос­новних принципів взаємодії політичної влади та громадянського суспільства належать соціальне партнерство, забезпечення рівних можливостей, взаємовідповідальність, відкритість та прозо­рість, невтручання, визнання органами держав­ної влади різних видів діяльності громадських об'єднань, підвищення ефективності процесу взаємодії. Проаналізовано концепцію «енергійне громадянське суспільство завжди послаблює, а не підсилює демократію». Виокремлено основні причини, які перешкоджають належній взаємодії політичної влади з громадськістю. Обґрунтовано, що саме ефективність взаємодії політичної влади та громадянського суспільства визначає якість існуючої моделі державно-громадського управ­ління, яка має безпосередній вплив на процес державотворення.

Посилання

Штюдеман Д. Що таке громадянське суспільство і яку роль воно відіграє для нас, німців?». Дзеркало тижня. 2002. (9-15 лютого 2002 р.). № 5(380).

Становлення та розвиток громадянського суспільства. 14.10.2019. URL: https://pryiutivka-community.gov.ua/news/1576495264.

Бабкіна О.В. Держава і громадянське суспільство: механізм стримувань і противаг. Політичні науки та методика викладання соціально-політичних дисциплін: збірник наукових праць. Київ, 2010. Випуск 3. С. 5-11.

Phillips A., Honig B., Dryzek J. The oxford handbook of political theory. 2008.

Третяк С.М. Формування поняття «громадянське суспільство» в західній та українській політико-правовій думці. Правова держава. 2002. Випуск. 13.

Хомей О.Д. Взаємодія громадянського суспільства та органів державної влади в умовах інтеграції України в ЄС: дис. ... канд. політ. наук: 21.01.01. Київ. 2021. 221 с.

Усаченко Л. Форми взаємовідносин органів державної влади з неурядовими організаціями. Вісник державної служби України. 2008. № 1. С. 19-23.

Шевченко О.О. Взаємодія суспільства та влади: конспект лекцій. Київ. 2018. 47 с.

Бойчук М.А. Влада і громадянське суспільство: механізми взаємодії. К.: «Атлант ЮЕмСі». 207 с.

Кіндратець О. Вплив громадянського суспільства на процес демократизації. Влада і суспільство: проблеми взаємодії: матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції (м. Запоріжжя, 18-19 листопада 2005 р.). Запоріжжя: Юридичний ін-т МВС України, 2005. С. 157-159.

Михальченко М. Громадянське суспільство та народовладдя в сучасній Україні. Політичний менеджмент. 2004. № 3. С. 176¬183. URL: http://dspace.nbuv.gov.ua/bitstream/handle/123456789/11643/19-Ryduch.pdf?sequence=1.

Кін Дж. Громадянське суспільство. Старі образи, нове бачення /переклад з англ. Київ: «К.І.С.»/«АНОД», 2000. С. 78.

Ковальчук В. Правові основи взаємодії інститутів громадянського суспільства з органами державної влади в процесі демократичної легітимації. Вибори та демократія. 2012. № 2 (22). С. 51-57.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Розділ 2. Конституційне право; муніципальне право