Судовий захист цивільних прав та охоронюваних законом інтересів в Україні

Автор(и)

  • О.С. Кочина кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри публічного та приватного права юридичного факультету Національного університету «Чернігівська політехніка», Україна
  • Є.Ю. Лугина здобувачка вищої освіти 2 курсу юридичного факультету Національного університету «Чернігівська політехніка», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.06.37

Ключові слова:

судовий захист, цивільні права, охоронюваний інтерес, цивільно-правових захист, європейська інтеграція

Анотація

У статті розглянуто поняття права на судовий захист цивільних прав та охоронюваних законом інтересів як однієї з ключових категорій в цивіль­ному праві. Проаналізовано нормативно-право­ве регулювання права на судовий захист наці­ональним законодавством, зокрема закріплення поняття судового захисту в положеннях Кон­ституції України, Цивільного Кодексу України та Цивільного процесуального кодексу України. Судовий захист розглянуто як одну з юрисдик- ційних форм цивільно-правового захисту. Важ­ливе місце в системі судового захисту цивільних прав та охоронюваних законом інтересів посіда­ють способи, які застосовуються в судовому про­цесі та які забезпечують ефективне вирішення цивільних справ. Під час характеристики перелі­ку способів захисту, закріпленого в Цивільному Кодексі, було підкреслено, що система судових способів захисту значно ширша, на відміну від інших юрисдикційних форм захисту. В ході здійс­нення характеристики судового захисту прав та інтересів суб'єктів цивільних правовідносин були висвітлені переваги цієї форми захисту, в тому числі наявність державних гарантій, які відпо­відають стандартам міжнародного права. Однак на сучасному етапі розвитку системи цивільного судочинства, практичне застосування матеріаль­них та процесуальних норм, що стосуються про­цесу підготовки та обґрунтування подання заяви до суду, проведення судового процесу спосте­рігається ряд недоліків, зокрема спричинених введенням воєнного стану в Україні, та які по­требують впровадження законодавчих змін для їх вирішення. В досліджені окрему увагу було зосереджено на тенденціях підвищення якості судового захисту цивільних прав та інтересів. В межах реалізації курсу інтеграції України до Єв­ропейського Союзу, важливою умовою постає імплементація міжнародних стандартів та норм у сферу здійснення правосуддя в державі. Також зазначається, що вдосконалення системи судо­вого захисту цивільних прав та інтересів здійс­нюється в залежності від успішності виконання судової реформи, що є масштабним комплексом заходів держави, спрямованих на побудову су­часної, ефективної та незалежної судової гілки влади в Україні.

Посилання

Конституція України: від 28.06.1996 р. № 254к/96-ВР. URL: https://zakon.rada.gov.ua/.

Цивільний кодекс України: Кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV. URL: https://zakon.rada.gov.ua/.

Сидоренко М.В. Виникнення права на захист цивільних прав, свобод та інтересів. Актуальні проблеми політики. 2012. № 44. С. 328-336.

Цивільний процесуальний кодекс України: Кодекс України від 18.03.2004 р. № 1618-IV. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text.

Іванова С.М. Система способів захисту цивільних прав та інтересів за законодавством України. Актуальні проблеми держави і права. 2006. Вип. 29. С. 341-345.

Петренко В.С. Практика та рішення Європейського суду з прав людини як джерело права в Україні. Практика ЄСПЛ з питань цивільного процесуального права: матеріали круглого столу (м. Одеса, 5 квіт. 2016 р.) / уклад.: І.В. Андронов, Н.В. Волкова, О.В. Сатановська; МОН України, НУ ОЮА. Одеса: Юрид. л-ра, 2016. С. 19-24.

Діденко Л.В. Співвідношення судових та позасудових способів захисту цивільних прав. Вісник Запорізького національного університету. 2020. № 3. С. 44-49.

Бонтлаб В.В. Право на звернення до суду за захистом цивільних прав та інтересів: проблеми й перспективи. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право. 2015. Вип. 30. Т. 1. С. 110¬113.

Про правовий режим воєнного стану: Закон України від 12.05.2015 р. № 389-VIII: станом на 20 серп. 2023р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/.

Харитонова Є.О., Харитонова О.І., Некіт К.Г. Проблеми здійснення та захисту цивільних прав в умовах воєнного стану: монографія. Одеса: Фенікс, 2023. 336 с.

Атаманчук І.В. Право на судовий захист цивільних прав та інтересів у світлі європейських стандартів. Цивільне право України: нові виклики і перспективи розвитку: матеріали XVIII міжнар. наук.-пр- акт. конф., присвяч. 98-йрічниці з дня народж. д-ра юрид. наук, проф., чл.-кор. АН УРСР В.П. Маслова (Харків, 28лют. 2020 р.). Харків: Право, 2020. С. 75-78.

«Чимало викликів». Як в Україні просувається судова реформа. Hromadske. URL: https://hromadske.ua/posts/chimalo-viklikiv-yak-v-ukrayini-prosuvayetsya-sudova-reforma.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право