Рішення міжнародного комерційного арбітражу як об'єкт перегляду суду цивільної юрисдикції

Автор(и)

  • М.Д. Нестеренко аспірант кафедри цивільної юстиції та адвокатури Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Україна https://orcid.org/0009-0003-7974-4749

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.06.40

Ключові слова:

цивільний процес, цивільне судочинство, міжнародний комерційний арбітраж, перегляд рішення

Анотація

Стаття присвячена аналізу змісту та ознак рі­шення міжнародного комерційного арбітражу. Ак­центується увага на зазначеному процесуальному документі як на об'єкті перегляду органом судової влади. При цьому визначається актуальність об­раної теми для висвітлення у науковій статті на основі даних судової статистики та важливості набуття рішенням міжнародного комерційного ар­бітражу ознак остаточності. З цього боку автором аналізується процедура набрання законної сили та остаточності як рішенням міжнародного комер­ційного арбітражу, так і судового акту апеляцій­ної інстанції, який ухвалюється за результатами перегляду арбітражного рішення.

З огляду на властивості рішення суду, у ро­боті звертається увага на виконуваність рішення міжнародного комерційного арбітражу та на інші ознаки, наявність яких свідчить про юридичну силу та обов'язковість вказаного процесуально­го документу. Крім того, ставиться питання про можливість доповнення об'єктів перегляду судом цивільної юрисдикції додаткових процесуаль­них документів міжнародного комерційного ар­бітражу. У зв'язку з цим предметом розгляду у роботі є види рішень міжнародного комерційного арбітражу та вимоги, яким повинні відповідати їх акти. Проводиться диференціація перегляду рішень вказаного арбітражу судом апеляційної інстанції цивільної юрисдикції з діяльністю ос­таннього по перегляду в апеляційному порядку рішень місцевого суду за правилами ЦПК Украї­ни. Звертається увага на відсутність в повній мірі інстанційності при зверненні до органу судової влади із заявою про скасування рішення міжна­родного комерційного арбітражу.

У висновках відмічається необхідність вдоско­налення цивільного процесуального законодав­ства та з питань діяльності міжнародного комер­ційного арбітражу стосовно оптимізації об'єктів перегляду актів вказаного органу. Поряд з цим автор не підтримує висловленої в науковій літе­ратурі пропозиції щодо зміни судової юрисдикції по перегляду рішення міжнародного комерційно­го арбітражу.

Посилання

Волощук, О.Т. «Поняття та правова природа компетенції міжнародного комерційного арбітражу.» Порівняльно-аналітичне право 3-1 (2013): 116-119.

Комаров В.В., Погорецкий В.Н. Международный коммерческий арбитраж. - Х.: Право, 2009. - 164 с.

Хрімлі, Олександр. «Міжнародний комерційний арбітраж: теоретико-правові питання функціонювання інституту.» Юридична Україна 7-8 (2016): 24-29.

Хотинська, О.З. (2006). Обов'язковість судових рішень як конституційна засада судочинства України. автореферат... канд. юрид. наук, спец, 12..

Гусаров К.В. Перегляд судових рішень в апеляційному та касаційному порядках: монографія. Х.: Право, 2010. 352 с.

Попов О.І. Перегляд судових рішень у цивільних справах Верховним Судом України: автореф. дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.03. Харків, 2014. 20 с.

Рабенко, С.Л. «Аналіз законодавчих змін у правовому регулюванні оспорювання рішень міжнародного комерційного арбітражу.» Університетські наукові записки 3 (2012): 193-202.

Подцерковний, Олег Петрович, «Процедури міжнародного комерційного арбітражу та порядок виконання (оспорювання) арбітражних рішень як новий правовий кластер.» (2018).

Коваленко, Ірина Василівна. Питання строку в справах про оспорювання рішень міжнародного комерційного арбітражу. 2015.

Діяльність ІСАС у 2022 році. Ел. ресурс: https://icac.org.ua/wp-content/uploads/report_sum_ukr_2022_sajt.pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право