Перегляд заочного рішення у цивільному процесі

Автор(и)

  • В.П. Феннич кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри цивільного права та процесу ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.06.50

Ключові слова:

цивільний процес, заочне рішення, особливий порядок перегляду, самоконтроль, електронне правосуддя, електронний кабінет

Анотація

Стаття присвячена аналізу порядку перегляду заочного рішення у цивільному процесі судом пер­шої інстанції та процесуальних наслідків цього.

Відзначається про існування спеціального та загального порядку перегляду заочного рішен­ня в цивільному процесі, де подання заяви про перегляд заочного рішення до суду, який його ухвалив розглядається як спеціальний поря­док його перегляду. Вказується, що цей поря­док можна розглядати в контексті самоконтролю суду першої інстанції в цивільному процесі.

Аналізуються суб'єкти подання заяви про пе­регляд заочного рішення, її форма, зміст, строки та порядок подання. Звертається увага на до­датки до заяви про перегляд заочного рішення. Вказується, що відповідач має право подати таку заяву навіть, якщо заочне рішення ухвалене на його користь.

Заява про перегляд заочного рішення може бути судом не розглянута і повернута особі, якщо вона не зареєструвала електронний кабінет у Єдиній судовій інформаційно-телекомунікацій­ній системі. Поки така особа не зареєструє елек­тронний кабінет, доти вона не може вимагати скасування заочного рішення. Зазначені процесуальні наслідки настають також, якщо інтереси особи, яка не зареєструвала електронний кабі­нет, представляє адвокат, який має зареєстрова­ний електронний кабінет. В цьому проявляється обмеження в можливостях особи захищати свої права, свободи та інтереси в судовому порядку.

Аналізується порядок розгляду заяви про пе­регляд заочного рішення та досліджуються під­стави винесення судом ухвал про задоволення такої заяви та скасування заочного рішення або залишення заяви без задоволення. Відмічається, що задоволення заяви про перегляд заочного рішення ще не означає ухвалення рішення суду автоматично на користь відповідача, оскільки розгляд справи починається спочатку на загаль­них засадах. Суд буде призначати нове судове засідання для розгляду справи по суті з інфор­муванням усіх зацікавлених у цьому учасників процесу.

Звертається увага на особливість реалізації відповідачем права на апеляцію щодо заочного рішення або повторного заочного рішення, а та­кож вказується, за наявності якої умови це мож­ливо. Відзначається, що робити, якщо одночасно була подана заява про скасування заочного рі­шення відповідачем та апеляційна скарга позивачем.

Посилання

Феннич В.П. Перспективи заочного провадження по судовим справам в цивільному судочинстві України. Стан, проблеми та перспективи інтеграції України у європейський освітній і науковий простір: Матеріали ХІ міжнародної наукової конференції 12-15 квітня 2005 р. Ужгород (Україна) - Сніна (Словаччина) / Упорядкування Х.М, Олек- сика. Ужгород: Госпрозрахунковий редакційно-видавничий відділ управління у справах преси та інформації, 2005. С. 116-125.

Цивільний процесуальний кодекс України: Закон України від 18.03.2004 № 1618-IV. Відомості Верховної Ради України. 2004. № 40-41, 42. Ст. 492.

Навроцька Ю.В. Заочний розгляд справи в цивільному процесі України: монографія. Київ: Юрінком Інтер, 2009. 192 с.

Пояснювальна записка до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов'язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі представниками правничих професій, юридичними особами та фізичними особами-підприємцями». URL: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/pubFile/1501591 (дата звернення: 01.12.2023).

Микуляк П.П. Самоконтроль суду першої інстанції в цивільному процесі: дис. ... канд. юрид. наук. Ужгород, 2020. 223 с.

Ухвала Якимівського районного суду Запорізькоїобласті від8лютого 2022 р. у цивільній справі № 330/1018/21. URL: https://reyestr.court.gov.ua/Review/103075944 (дата звернення: 01.12.2023).

Постанова Великої Палати Верховного Суду від 9 листопада 2021 р. у цивільній справі № 214/5505/16. URL: https://reyestr.court.gov.ua/Review/101473381 (дата звернення: 01.12.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Розділ 3. Цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право