Економіко-правові засади забезпечення кібербезпеки як передумова запровадження спеціальних режимів господарювання

Автор(и)

  • С.В. Сєрєбряк кандидат юридичних наук, докторант, Державна установа Інститут економіко-правових досліджень ім. В.К. Мамутова Національної академії наук України, Україна https://orcid.org/0000-0001-7207-594X

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.06.55

Ключові слова:

економічний злочин, кібербезпека, кіберзлочин, кібератака, спеціальний режим господарювання

Анотація

У статті проводиться науково-практичне до­слідження економіко-правових аспектів дер­жавної політики у сфері кіберзлочинності та її впливу на розвиток бізнесу в тому чи іншому ре­гіоні, країні тощо. Визначено, що масове розпов­сюдження кіберзлочинності, відсутність дієвих механізмів протидії економічним злочинам, ніве­лювання концептуальних підходів до створення ефективного механізму правового забезпечення розвитку бізнес-середовища негативно впливає на інвестиційне середовище зокрема та на за­безпечення сталого розвитку держави в цілому. Проаналізовано нормативно-правові документи, що становлять юридичне підґрунтя механізму протидії кіберзлочинності, як на міжнародному, так і на національному рівні. Виявлено слабкі місця національної системи правового регулю­вання кібербезпеки. Вказується на достатність та фрагментарний характер законодавчого за­безпечення кібербезпеки та протидії зростанню економічних злочинів.

Встановлено, що значна вразливість інфор­маційної сфери України сталась через надмірно широке використання матеріально-технічних за­собів іноземного виробництва. Акцентовано ува­гу, що міжнародні масштаби боротьби з кіберзло- чинністю передбачають уточнення і гармонізацію національного законодавства з тим, щоб мати можливість спільної співпраці з правоохоронни­ми органами за кордоном.

Зосереджено увагу на низькій ефективності су­часної системи кібербезпеки України і першочерго­ву потребу її удосконалення та оптимізації. Досягнення цього вирішить не тільки проблему безпеки інформаційного простору, але і забезпечить безпе­рервність та сталість розвитку економіки України.

Визначено, що одним з пріоритетним напрям­ків роботи у сфері створення оптимальних умов для роботи бізнесу є боротьба з комп'ютерними злочинами у сфері економіки. Серед основних завдань на цьому напрямку діяльності необхід­но назвати протидію легалізації тіньових дохо­дів. Аналіз схем відмивання коштів свідчить про значну зацікавленість організованої злочинності у використанні можливостей електронних пла­тіжних систем, які дозволяють здійснювати мит­тєві перекази коштів із забезпеченням практич­но повної анонімності контрагентів.

Посилання

Буяджи С.А. Правове регулювання боротьби з кіберзлочинністю: теоретико-правовий аспект: дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.01. Київ, 2018. 203 с.

Проблеми чинної вітчизняної нормативно-правової бази у сфері боротьби із кіберзлочинністю: основні напрями реформування. Аналітична записка: URL: https://niss.gov.ua/doslidzhennya/nacionalna-bezpeka/problemi-chinnoi-vitchiznyanoi-normativno-pravovoi-bazi-u-sferi.

Конвенція про кіберзлочинність від 23.11.2001 р.: URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/994_575#top.

Гoлубев В.А. Прoблемы бoрьбы с преступлениями в сфере испoльзoвания кoмпьютерных технoлoгий: [учеб. пoсoбие] / Гoлубев В.А., Гавлoвский В.Д. , Цимбалюк В.С.; пoд oбщ. ред. Р.А. Калюжнoгo. Запoрoжье: ЗИГМУ, 2002. 292 с.

Про внесення змін до Закону України "Про ратифікацію Конвенції кіберзлочинності: Закон України 21 вересня 2010 року № 2532-VI URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2532-17#Text.

Войціховський А.В. Міжнародне співробітництво у боротьбі з кіберзлочинністю. Портал: Національна бібліотека імені В.І. Вернадського. URL: http://www.archive.nbuv.gov.ua/portal/.../PB-4_26.pdf.

Гвоздецький В. Проблеми міжнародного співробітництва в протидії злочинності у сфері високих технологій. Вісник Академії управління МВС. 2007. № 2-3. С. 6.

Матеріали брифінгу в МВС України щодо новітніх напрацювань органів внутрішніх справ у боротьбі з кіберзлочинністю URL: mvs.gov.ua.

Матеріали брифінгу в МВС України щодо новітніх напрацювань органів внутрішніх справ у боротьбі з кіберзлочинністю URL: mvs.gov.ua.

Бабанін С.В. Комп'ютерні злочини за кримінальним законодавством України, США та Польщі / С.В. Бабанін / Співпраця поліції/міліції зі службами безпеки Інтернетсайтів (аукціонів, соціальних мереж тощо) у боротьбі з інтернет-злочинністю на підставі національного законодавства та законодавства, яке діє у Європейському Союзі: тези доповідей міжнародної на¬уково-практичної конференції (м. Хмельницький, 16-17 листопада 2010 року) / МВС України; УМВС України в Хмельницькій області.Хмельницький: УМВС, 2010. 100 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Розділ 4. Господарське право, господарсько-процесуальне право