Питання правового забезпечення гендерної рівності у трудових правовідносинах в Україні в умовах війни

Автор(и)

  • Н.М. Вапнярчук кандидат юридичних наук, старший науковий співробітник, провідний науковий співробітник Науково-дослідного інституту державного будівництва та місцевого самоврядування Національної академії правових наук України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.06.58

Ключові слова:

гендерна нерівність, ринок праці, трудові правовідносини, працівники, держава, війна, національне законодавство, міжнародно-правові документи

Анотація

У статті розглянуто актуальні питання право­вого забезпечення гендерної рівності у трудових правовідносинах в Україні, зокрема в умовах во­єнного стану. Зазначено, що в основі українсько­го законодавства, що регулює питання гендерної рівності у трудових правовідносинах лежать між­народно-правові документи, в яких визначено підходи до становлення рівних гендерних прав. Зокрема, вітчизняну нормативно-правову базу з питань гендерної рівності у трудових правовід­носинах складають: Конституція України, Кодекс законів про працю України, закони України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», «Про зайнятість населення», «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», «Про оплату праці», «Про відпустки», «Про охорону праці» та інші, а також постанови Кабінету Міністрів України та укази Президента України у цій сфері. Зроблено висновок, що для досягнення гендерної рівності в Україні необхід­но не тільки закріпити принцип рівності шляхом прийняття відповідних норм законодавства, а й створити ефективний механізм реалізації цих норм. Оскільки формування дієвого організацій­ного механізму забезпечення реалізації гендерної політики, тобто ефективної політики рівних прав та можливості для жінок і чоловіків, є обов'яз­ковою умовою для діяльності демократичної не­залежної правової держави, розвитку усвідомле­ного громадянського суспільства та перспективи європейської інтеграції. Констатовано, що між­народні організації й сьогодні наголошують на актуальності гендерної проблематики в Україні, незважаючи на наявність міжнародних і націо­нальних нормативно-правових актів, поклика­них вирішувати проблеми гендерної нерівності на ринку праці. Брак послідовності, системності та злагодженості спільних зусиль державних ін­ституцій і організацій громадянського суспіль­ства перешкоджає досягненню значних зрушень у подоланні гендерної нерівності. Встановлено, що сьогодні в умовах повномасштабної війни державою вже робляться певні кроки у цьому напрямку, які спрямовані, насамперед, на те, щоб адаптувати до сьогодення сферу праці та трудові відносини. Зокрема, українські органи влади спільно з громадськими організаціями та міжнародними партнерами активізували роботу щодо розбудови системи реагування та протидії будь-якому виду насильства, допомоги постраж- далим унаслідок війни та забезпечення рівних можливостей жінок та чоловіків.

Посилання

Конституція України від 28.06.1996 № 254к/96-ВР. Відомості Верховної Ради України. 1996. № 30. Ст. 141.

Кодекс законів про працю України : Закон України від 10.12.1971 № 322-VIII. Відомості Верховної Ради УРСР. 1971. Дод. № 50. Ст. 375.

Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану: Закон України від 15.03.2022 № 2136-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2136-20#Text.

Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків : Закон України від 08.09.2005 № 2866-IV. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2866-15#Text.

Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні: Закон України від 06.09.2012 № 5207-VI. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5207-17#Text.

Тодыка Ю.Н. Конституция Украины: проблемы теории и практики: монография. Харьков : Фолио, 2000.152 с.

Гендерні диспропорції в Україні під час війни. URL: https://niss.gov.ua/news/komentari-ekspertiv/henderni-dysproportsiyi-v-ukrayini-pid-chas-viyny.

Global Gender Gap Report 2022. URL: https://www.weforum.org/reports/global-gender-gap-report-2022/digest/.

Державна служба статистики України. URL: https://www.ukrstat.gov.ua/.

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників : Закон України від 12.05.2022 № 2253-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2253-20#Text.

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин: Закон від 01.07.2022 № 2352-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2352-20#Text.

Підсумки року: гендерна рівність, запобігання та протидія домашньому насильству, допомога постраждалим від війни українцям. URL: https://eu-ua.kmu.gov.ua/novyny/pidsumky-roku-gender-na-rivnist-zapobigannya-ta-protydiya-do-mashnomu-nasylstvu-dopomoga-0.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Розділ 5. Трудове право; право соціального забезпечення