Дотримання трудових прав людини у воєнний період крізь призму керівних принципів ООН з питань бізнесу і прав людини: проблеми і перспективи вдосконалення

Автор(и)

  • І.В. Міщук кандидат юридичних наук, доцент, професор кафедри конституційного права та галузевих дисциплін Національного університету водного господарства та природокористування, Україна https://orcid.org/0000-0002-1491-161X
  • С. Соломко здобувач освіти 4-го року навчання Навчально-наукового інституту права, Національний університет водного господарства та природокористування, Україна https://orcid.org/0000-0003-4487-3201

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.06.61

Ключові слова:

трудові права, бізнес, воєнний період, керівні принципи ООН, проблеми та вдосконалення

Анотація

Стаття присвячена питанню дотримання тру­дових прав людини у воєнний період, зокрема, через призму Керівних принципів ООН з питань бізнесу і прав людини. Даний документ виступає основним підґрунтям досягнення позитивного результату під час реалізації трудових відносин, що потребує його детального аналізу та дослі­дження особливостей.

Зазначено, що діяльність трудових відносин контролює держава в особі уряду на основі на­ціонального та міжнародного законодавства. Безпосередньо, Керівні принципи ООН з питань бізнесу і прав людини є вагомим напрацюванням світової спільноти у сфері дієвого та правомір­ного функціонування відносин у сфері праці і регулюють ключові засади діяльності суб'єктів бізнесу тих держав, що імплементували даний документ.

Визначено проблемні аспекти дотримання норм Керівних принципів ООН з питань бізнесу і прав людини. Зазначено, що основним чинником порушення трудових прав є наявність збройного конфлікту, що сприяв обмеженню трудових прав громадян, передбачених Конституцією. Збройна агресія Російської Федерації стала причиною не­законного звільнення значної частини громадян та порушення законодавства про працю, що є порушенням приписів Керівних принципів ООН. Прослідковується неефективність існуючої нор­мативно-правової бази в умовах воєнного стану, оскільки норми не передбачають дії держави в умовах такого особливого періоду.

Зважаючи на реальний стан речей у державі, є необхідним оновлення нормативних актів від­повідно до викликів сучасності. Запропоновано варіанти уникнення та запобігання порушен­ня трудових прав громадян в умовах воєнного стану. Пріоритетними напрямками вирішення таких проблемних питань вбачається діяльність держави у таких діях, як: постійний моніторинг нормативно-правової бази відповідно до нагаль­них потреб; уникнення гендерно зумовленого та сексуального насильства; стратегія дій у разі переходу суб'єкта бізнесу на сторону ворога; напрацювання програм державної ініціативи у полі бізнесу; міжнародна співпраця; перейняття іно­земного досвіду.

Посилання

Павловська Л.В. Трудові відносини в умовах воєнного стану. Права людини в період збройних конфліктів: Зб. матеріалів Міжнародної науково-практичної конференції присвяч. 25-річчю Національного університету «Одеська юридична академія» (м. Одеса, 18 листопада 2022 р.). Нац. ун-т «Одеська юридична академія»: у 2 т. Одеса, 2022, с. 175-179.

Токунова А. Керівні принципи ООН у сфері бізнесу і прав людини як правовий інструмент забезпечення сталого розвитку країни. Підприємство, господарство і право. №12, 2018, с. 125-129.

Буряковська К., Размєтаєва Ю., Уварова О., Філіпський Д. Керівні принципи щодо бізнесу і прав людини: Реалізація Рамкової програми Організації Об'єднаних Націй «Захист, повага і засоби захисту»: за заг. ред. Олени Уварової. Харків: Право, 2018, с. 80.

Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану: Закон України від 15. 03. 2022 року № 2136-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2136-20#Text.

Правові виклики сучасності: Матеріали круглого столу (20 грудня 2022 р.). Харків: Державний біотехнологічний університет, 2022, с.204 с.URL:https://repo.btu.kharkov.ua/bitstream/123456789/23744/1/mater_kr_stil_22-29-33.pdf.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Розділ 5. Трудове право; право соціального забезпечення