Загальна характеристика криптоіндустрії, оцінка ступеня та перспектив подальшої її інтеграції до національного економічного сектора

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.06.73

Ключові слова:

індустрія, засоби, категорія, криптовалютні відносини, національна економіка, ознаки

Анотація

Стаття присвячена комплексу питань щодо загальної характеристики криптоіндустрії, оцін­ки ступеня та перспектив подальшої її інтеграції до національного економічного сектора. Наголо­шується і доводиться, що стрімка капіталізація та популяризація криптовалютних засобів обороту зумовила динамічний розвиток криптоіндутсрії в Україні. Акцентується увага на потребі змістов­ного дослідження вказаного явища, виходячи з базового розуміння функціональних можливо­стей її представників, а також потенціалу самих криптовалют як перспективних засобів обороту.

Вивчається та досліджується центральна ка­тегорія «криптоіндустрія», що також передба­чає змістовний аналіз вихідного терміну «інду­стрія». На основі викладеного, з урахуванням законодавчих реалій та авторських міркувань висловлюється своє бачення поняття «криптоіндустрія». Для повноти й всебічності викладу на­укової думки вказана дефініція порівнюється із подібним терміном - «система».

Аргументується, що вказана індустрія в Украї­ні представлена широким колом суб'єктів публіч­но- та приватноправових відносин, які, зазви­чай, структурно і (або) функціонально не пов'я­зані між собою, але всі чи частина їх завдань (намірів) орієнтовані на досягнення локальних цілей у рамках предметної сфери. Сформовано та охарактеризовано ознаки криптоіндустрії як самостійної правової категорії.

Встановлено, що криптоіндустрія починає ві­дображатися на економічній складовій вносячи свої істотні корективи. Наголошується, що мова йде про виникнення нових, розвиток й якісне урізноманітнення деяких існуючих сфер еконо­мічних відносин, все помітніше інтегруючись у різні галузі вказаного сектора.

Зроблено закономірний висновок, що з огля­ду на подальшу капіталізацію й популяризацію криптовалют, а також активної залученості у ці процеси держави слід очікувати стійкого розвит­ку і самої криптоіндустрії. На основі цього здійс­нено також припущення про зниження попиту відносно деяких традиційних способів розрахун­ків і обороту на користь криптовалютних засобів та, відповідно, зростання її ролі в економічних відносинах.

Посилання

Слуцький Б. У Мінцифрі оцінили зростання криптоіндустрії в Україні. Веб-потрал: «УНІАН». 2022. URL: https://www.unian.ua/economics/finance/u-mincifri-ocinili-zrostannya-kriptoindustriji-v-ukrajini-novini-ukrajina-11697646.html.

Нечипоренко М. Топ-20 країн із використання криптовалют: Україна в п'ятірці лідерів. Веб-потрал: «the page». 2022. URL: https://thepage.ua/ua/news/top-20-krayin-svitu-z-oborotu-kriptovalyut-ukrayina-v-top-5.

Скрипін В. Україна увійшла в топ-5 рейтингу глобального індексу використання криптоактивів. Веб-потрал: «ITC». 2021. URL: https://itc.ua/news/ukrayina-uvijshla-v-top-5-rejtingu-globalnogo-indek-su-vikoristannya-kriptoaktiviv/.

Перспективи ринку криптовалют: стратегія гри в 2023 році. Веб-потрал: «WOO».

URL: https://woo.org/blog/ua/pierspiektivi-rinku-kriptovaliut-stratieghiia-ghri-v-2023-rotsi.

Невзоров І. Криптовалютний ринок у 2023-2024 рр.: як він змінюватиметься? Веб-потрал: «PaySpace Magazine». 2023. URL: https://psm7.com/uk/blogs/kriptovalyutnyj-rynok-v-2023-2024-gg-kak-on-budet-menyatsya.html.

Білодід І. К. та ін. Словник української мови. Академічний тлумачний словник (1970-1980). Веб-потрал: «sum.in.uа». URL: http://sum.in.ua/.

Бусел В. Т. та ін. Великий тлумачний словник сучасної української мови (з дод. і допов.). Київ ; Ірпінь: ВТФ «Перун», 2005. 1728 с.

Лук'янчук Р. В. Сучасні виклики, пов'язані із розвитком криптоіндустрії. Інформація і право. 2023. № 1 (40). С. 72-81.

Про віртуальні активи: Закон України від 17 лютого 2022 р. № 2074-IX / База даних «Законодавство України». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2074-20#Text.

Дмитрієв О. Словник UA. Портал української мови та культури. Веб-потрал: «slovnyk.ua». URL: https://slovnyk.ua/.

Ризики та переваги використання криптовалюти. Веб-потрал: «Oikavoznaty Magazine». 2023. URL: https://cikavoznaty.com.ua/2018/01/03/ryzyky-ta-perevagy-kryptovaljuty/.

Miciuta I., Kazojc K. The global development of cryptocurrencies. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrociawiu. 2019. № 63 (2) P. 183-196.

Economics Nobel Winner Angus Deaton and the Case for Bitcoin. Web-portal: «Bitcoin. com». 2015. URL: https://news.bitcoin.com/economics-nobel-winner-angus-deaton-case-for-bitcoin/.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право