До питання загальної характеристики завдань Бюро економічної безпеки України

Автор(и)

  • В.В. Доля аспірант кафедри адміністративного, господарського права та фінансово-економічної безпеки, Сумського державного університету, Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.06.75

Ключові слова:

загрози, економічна безпека держави, кримінальні правопорушення, ризики, суб'єкти із забезпечення економічної безпеки держави

Анотація

Стаття присвячена питанням загальної ха­рактеристики завдань Бюро економічної безпеки України (далі - БЕБ) як провідному органу щодо захисту національної економіки. Наголошується, що в умовах тиску на вітчизняний економічний сектор гостро постає питання ефективного його захисту від дії зовнішніх і внутрішніх подразни­ків. Зауважується на важливості активної участі всіх суб'єктів забезпечення економічної безпеки держави у цих процесах. Особливе місце, з огля­ду на його поточне становище, відведено БЕБ та акцентовано увагу на критичній важливості під­сумків роботи інституції. Виходячи з таких мірку­вань, припускається й робиться спроба обґрунтування доцільності аналізу завдань установи на сучасному етапі.

Для повноти й всебічності дослідження оп­рацьовуються загальні підходи щодо розуміння змістовного наповнення дефініції «завдання», з'ясовуються його особливості та співставляються з філософією роботи інституції. На осно­ві цього, виявлено колективну точку зору яка відповідає характеру функціонування вказаного центрального органу виконавчої влади. Запро­поноване авторське бачення поняття «завдання БЕБ».

З урахуванням законодавчих положень виді­лено завдання установи. Встановлено, що такі завдання слушно позиціонувати як основні, з огляду на існування «похідних» позицій у нор­мативно-правових актах й інших (супутніх) до­кументах.

Охарактеризовано всі із ключових завдань установи, передбачені ч. 4 ЗУ «Про Бюро економіч­ної безпеки України» від 28.01.2021 р. № 1150­IX. Оцінено їх важливість, визначено позитивні сторони, виявлено проблемні аспекти, що вима­гають належного й оперативного усунення тощо. Встановлено потребу обов'язкового виконання всіх таких позицій, із огляду на взаємозв'язок останніх й існування суспільного запиту щодо ефективності установи. Підкреслено виняткову гостроту деяких завдань, у контексті існування складних викликів сучасності та осяжного май­бутнього.

Посилання

Дмитрієв О. Словник UA. Портал української мови та культури. Веб-портал: «Портал української мови та культури Словник. ua». 2019. URL: https://slovnyk.ua/.

Тлумачний словник української мови «E-slovnik». Веб-портал: «dan.com. URL: https://eslovnyk.com.

Публічний електронний словник української мови «УКРЛІТ.ORG». Веб-портал: «УКРЛІТ.ORG». URL: http://ukrlit.org/slovnyk.

Бусел В.Т. та ін. Великий тлумачний словник сучасної української мови : 250000. Київ; Ірпінь: Перун. 2005. 1728 с.

Про Бюро економічної безпеки України: Закон України від 28 січня 2021 р. № 1150¬IX // База даних «Законодавство України». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1150-20.

Harust Yu., Melnyk V., Kiiashko Yu., Halunko V. Economic crime, innovative mechanisms of counteraction by law enforcement agencies. Asia Life Sciences. Supplement. 21 (2). 2019. P. 247-263.

Кримінальний процесуальний кодекс України: Закон України від 13 квітня 2012 р. № 4651-VI // База даних «Законодавство України». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17#Text

Кримінальний кодекс України: Закон України від 5 квітня 2001 р. № 2341-III // База даних «Законодавство України». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text.

Про оперативно-розшукову діяльність: Закон України від 18 лютого 1992 р. № 2135-XII // База даних «Законодавство України». URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2135-12#Text.

Анотований звіт про виконану роботу у 2020 році в рамках реалізації проєкту із виконання наукових досліджень і розробок на тему: «Розробка «Концепції державної системи контролю за залученням та ефективним використанням міжнародної технічної допомоги в Україні на 2021-2025 рр. Реєстраційний номер: 2020/02/0137. 2020. 8 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право