Методологія правового статусу адміністративних органів в умовах воєнного стану

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.06.76

Ключові слова:

герменевтичний підхід, діяльнісний підхід, методологія права, системний підхід

Анотація

Актуальність дослідження визначається тим, що злагоджена діяльність органів публічної вла­ди, зокрема, адміністративних органів є основою належної обороноздатності України, збереження економічного розвитку, особливо в умовах воєн­ного стану. Наукове дослідження державно-пра­вових явищ вимагає визначення та дескрипції гносеологічних засобів, що актуалізує проблема­тику методології. Саме методологія забезпечує отримання всебічних і достатніх знань про пізна­ваний предмет, а також об'єктивність отриманої інформації.

Методологія відіграє важливу роль у забезпе­ченні якісного дослідження. Вона визначає межі, принципи та підходи, які дозволяють отримати всебічні та достатні знання про досліджуваний предмет. Об'єктивність отриманої інформації є ключовою складовою наукового дослідження.

Відзначається, що методологія розглядається у двох аспектах: по-перше, як сукупність гнос­еологічних засобів; по-друге, як вчення про си­стему методологічних засобів, їх застосування. У контексті державно-правових досліджень важ­ливо враховувати специфіку цієї галузі та врахо­вувати різноманітність методологічних підходів, оскільки вони можуть включати в себе як пра­вові методи, так і елементи соціологічного, філо­софського чи історичного аналізу.

При дослідженні правового статусу адміні­стративних органів важливо ураховувати аксіологічну складову, оскільки це дозволяє зрозу­міти, як ці органи функціонують у конкретному соціокультурному та політичному контексті. Дослідження аксіологічної складової правового ста­тусу адміністративних органів дозволяє розкрити не лише формальний бік їх функцій, але й розу­міння цінностей суспільства, на яких ґрунтується їхнє функціонування.

Обґрунтовується, що важливим методологіч­ним засобом є діяльнісний підхід, який дозво­ляє аналізувати конкретні дії та функції адміні­стративних органів, їхні завдання та результати роботи, що є важливим для встановлення того, яким чином вони впливають на реалізацію пра­вових норм та як вони сприяють виконанню функцій держави в цілому.

Відзначається, що застосування герменевтич- ного підходу для пізнання правового статусу адміністративних органів відкриває можливість глибокого розуміння текстів, контекстів та зна­чень, забезпечуючи комплексний аналіз в юри­дичному та культурному вимірах.

Системний підхід дозволяє включити адміні­стративні органи в більш широкий контекст - си­стему органів держави. Системний підхід також дозволяє враховувати соціокультурний контекст, в якому функціонують адміністративні органи.

Посилання

Кучук А.М., Пекарчук В.М. Методологія сучасного правознавства: спроба критичного осмислення. Держава та регіони. Серія: Право. 2021. № 1 (71). С. 27-31.

Кучук А.М., Пекарчук В.М. Методологія правових явищ в умовах сучасного правового дискурсу. Прикарпатський юридичний вісник. 2022. Вип. 1 (42). С. 9-12.

Кучук А.М. Право в умовах постмодерну: правовий дискурс: монографія. Одеса: Видавництво «Юридика», 2023. 130 с.

Корнієнко М.В. Забезпечення прав людини органами правопорядку в екстраординарних умовах: доктринальний аспект : монографія. Одеса: Видавництво «Юридика», 2023. 170 с.

Кучук А.М. Аксіологічний підхід до дослі-дження правових явищ. Підприємництво, господарство і право. 2016. № 9. С. 116-120.

Білозьоров Є.В. Діяльнісний підхід у правознавстві: об'єкти пізнання та чинники ефективності. Південноукраїнський правничий часопис. 2022. №1-2. С. 15-19.

Білозьоров Є.В. Методологічний підхід як інструмент пізнання права. Актуальні проблеми держави і права. 2021. Вип. 90. С. 32-37.

Гетьман І.В. Герменевтичний підхід до праворозуміння: витоки, зміст, практичне призначення. Юридична Україна. 2008. Вип. 97. С. 12-19.

Косцова І.П. Герменевтичний метод тлумачення норм права: історична та юридична дивергенція. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Серія: Юридичні науки. 2015. № 827. С. 153-158.

Заморська Л.І. Системний підхід у дослідженнях правової реальності. Вісник Південного регіонального центру Національної академії правових наук України. 2016. № 7. С. 38-44.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право