Гарантії реалізації адміністративно-правового статусу Уповноваженого у справах ЄСПЛ: сучасний стан та перспективи розвитку

Автор(и)

  • Т.В. Кожемякіна аспірантка Київський національний університет імені Тараса Шевченка Навчально-науковий інститут права Кафедра адміністративного права та процесу, Україна https://orcid.org/0009-0009-7700-5380

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.06.79

Ключові слова:

Європейський суд з прав людини, Уповноважений у справах ЄСПЛ, адміністративно-правовий статус, гарантії реалізації правового статусу особи, публічний службовець, посада політичної служби

Анотація

У статті розкриті особливості системи право­вих гарантій реалізації адміністративно-право­вого статусу Уповноваженого у справах ЄСПЛ. Встановлено, що недостатньо в національному законодавстві закріпити права і обов'язки пу­блічного службовця, необхідно передбачити форми (правові процедури) та гарантії їх реа­лізації (правові гарантії). Власне тому, коли ді­яльність суб'єкта публічного адміністрування чи окремого публічного службовця стає неефектив­ною, виникає питання про гарантії, що забез­печують його діяльність та сприяють реалізації його правового статусу. Доведено, що матері­альні гарантії реалізації адміністративно-право­вого статусу Уповноваженого у справах ЄСПЛ закріплюються переважно нормами національ­ного законодавства, тоді як організаційні гаран­тії - нормами європейського законодавства, що яскраво підтверджується положеннями націо­нального та європейського законодавства. Під­креслено, що держава «Україна» (в особі Упов­новаженого у справах ЄСПЛ), як сторона справи, що розглядається в ЄСПЛ, має свій набір право­вих гарантій, які дозволяють захистити автори­тет країни як демократичної, правової і соціаль­ної держави, що вирішує всі питання виходячи із пріоритету прав і свобод людини та громадя­нина. Зроблено висновок, що гарантії реалізації адміністративно-правового статусу Уповноваже­ного у справах ЄСПЛ - це передбачені актами національного та європейського законодавства засоби безпосередньої реалізації завдань, функ­цій, прав і обов'язків, які закріплені за посадою Уповноваженого у справах ЄСПЛ. Доведено, що до гарантій реалізації адміністративно-правово­го статусу Уповноваженого у справах ЄСПЛ від­носяться: 1) норми адміністративного права, які закріплюють правовий статус Уповноваженого у справах ЄСПЛ, а саме, завдання, функції, пра­ва і обов'язки, що закріплені за цією політичної посадою; 2) принципи розгляду справи у ЄСПЛ; 3) правові інститути додаткової юридичної, соці­альної чи іншої допомоги та підтримки; 4) форми процесуальної діяльності ЄСПЛ; 5) дії окремих учасників процесу. Встановлено, що жоден із національних чи європейських актів, що аналі­зується нами, не передбачає заходи примусу, які б застосовувались до Уповноваженого в справах ЄСПЛ як особи, що неякісно чи неефективно ви­конує свої посадові обов'язки. Запропоновано в національному законодавстві закріпити підстави «відповідальності» осіб, що займають політичні посади в системі органів виконавчої влади.

Посилання

Миколенко О.І. Теорія адміністративного процедурного права: монографія. Харків: Бурун Книга, 2010. 336 с.

Сиротяк М.Р. Захист прав потерпілого в провадженні в справах про адміністративні правопорушення: дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук : спец 12.00.07; Харків, 2007. 204 с.

Караман І.В., Козіна В.В. Європейський суд з прав людини, Європейська конвенція з прав людини та індивідуальні заяви: перше знайомство. К.: ВАІТЕ, 2015. 136 с.

Іщук Д.О. Гарантії реалізації адміністративно-правового статусу Національного антикорупційного бюро України. Порівняльно-аналітичне право. 2020. № 1. С. 324-327.

Костюкевич С. Гарантії реалізації та захисту адміністративно-правового статусу приватної фізичної особи у публічній сфері. Науковий вісник Ужгородського Національного Університету. Серія ПРАВО. 2022. С. 257-261.

Про заходи щодо реалізації Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини»: постанова Кабінету Міністрів України від 3.05.2006 р. № 784. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/784-2006-п#ТехТ

Європейська конвенція з прав людини: набрала чинності для України 11.09.1997 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_004#Text.

Регламент Європейського суду з прав людини. Страсбург, липень 2006 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/974_100?find=1&text=статі#w1_1.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право