Персональні дані: доктринальне тлумачення категорії у науках адміністративного та інформаційного права

Автор(и)

  • П.С. Лютіков доктор юридичних наук, професор, професор кафедри публічного та приватного права Університету митної справи та фінансів м. Дніпро, Україна https://orcid.org/0000-0001-6173-0128

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.06.81

Ключові слова:

адміністративне право, використання, доктрина, захист, інформація, інформаційне право, обробка, персональні дані

Анотація

У статті на підставі огляду наукових та норма­тивних джерел, здійснити спробу узагальненого аналізу доктринальних підходів до визначен­ня змісту категорії «персональні дані», виявити тенденційність та акцентність у вирішення від­повідного наукового завдання. Зауважено, що із стрімким розвитком методів, процесів та способів використання обчислювальної техніки і систем зв'язку для створення, збору, передачі, пошуку, оброблення та поширення інформації, інтегра­цією штучного інтелекту у всі сфері суспільного життя й у тому числі й у технологічні процеси збирання, обробки та захисту персональних да­них, актуалізується необхідність перегляду тео­ретичних засад правового інституту персональ­них даних, оновлення доктринальних підходів до розуміння та тлумачення категоріального ряду у цій сфері. Окремо наголошено, що свій відбиток на механізми захисту персональних даних безу­мовно накладають відбиток й особливості право­вого режиму воєнного стану.

У підсумку узагальненого огляду доктринальних підходів до визначення змісту категорії «пер­сональні дані», автором визнано наявність явної тенденційності у визнанні необхідності деталізації легального визначення персональних даних, а також внесення змін до спеціального законодавства у цій сфері. Як правило, дослідниками пер­сональні дані розглядаються як особливий вид інформації, об'єкт адміністративних та/або інфор­маційних правовідносин, об'єкт захисту тощо. У наукових розвідках у царині порушеного питання робиться акцент на важливості розробки класифі­каційних моделей персональних даних із низкою різноманітних критеріїв з метою якомога більш глибокого та системного визначення усіх складових вказаної категорії. В окремих дослідженнях підкреслюється теза про правильність співвідно­шення персональних даних з іншими суміжними поняттями та категоріями, що має істотний вплив не тільки на результати наукових пошуків, але й на правозастосовчу практику у цій сфері.

Посилання

Різак М.В. Адміністративно-правове забезпечення відносин обігу та обробки персональних даних в Україні: автореф. дис. ... докт. юрид. наук. Харків, 2018. 38 с.

Мельник К.С. Правові та організаційні засади захисту персональних даних в умовах євроінтеграції України: автореф. дис. ... канд. юрид. наук. Київ, 2016. 23 с.

Дяковський О.С. Правове забезпечення захисту персональних даних: автореф. дис. ... канд. юрид. наук. Дніпро, 2019. 17 с.

Щербина А.О. Адміністративно-правове регулювання використання персональних даних суб'єктами владних повноважень в Україні: автореф. дис. ... канд. юрид. наук. Запоріжжя, 2020. 22 с.

Про захист персональних даних: Закон України від 01 червня 2010 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2297-17#Text.

Про захист осіб у зв'язку з автоматизованою обробкою персональних даних: Конвенція Ради Європи від 28 січня 1981 року № 108. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/994_326#Text.

Про захист фізичних осіб при обробці персональних даних і про вільне переміщення таких даних: Директива 95/46/ ЄС Європейського Парламенту і Ради «від 24 жовтня 1995 року. URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/994_242.

Різак М.В.Адміністративно-правове забез-печення відносин обігу та обробки персональних даних в Україні: дис. ... докт. юрид. наук: 12.00.07. Харків, 2018. 414 с.

Брижко В.М. Організаційно-правові питання захисту персональних даних автореф. дис. ... канд. юрид. наук. Ірпінь, 2004. 22 с.

Брижко В.М. Організаційно-правові питання захисту персональних даних: дис. ... канд. юрид. наук. Ірпінь, 2004. 185 с.

Чернобай А.М. Правові засоби захисту персональних даних працівника: дис. ... канд. юрид. наук. Одесса, 2006. 190 с.

Тунік А.В. Правові основи захисту персональних даних: автореф. дис. ... канд. юрид. наук. Київ, 2012. 20 с.

Щербина А.О. Адміністративно-правове регулювання використання персональних даних суб'єктами владних повноважень в Україні: дис. ... канд. юрид. наук. Дніпро, 2020. 232 с.

Цвірюк Д.В. Адміністративно-правовий захист персональних даних в Україні: авто- реф. дис. ... канд. юрид. наук. Київ, 2014. 18 с.

Легеза Є. О., Бєлов Д.М., Деякі особливості правового регулювання статусу Державної служби фінансового моніторингу України. Науковий вісник УжНУ. Серія «Право». Випуск 73(5). 2022. С. 51-56.

Заборовський В.В., Бисага Ю.М., Бєлов Д.М. Щодо права адвоката на отримання від клієнта конфіденційної інформації та її захист в умовах глобалізації. Аналітично-порівняльне правознавство. № 3. 2023. С. 382-389.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право