Адміністративна процедура як новий етап взаємодії органів державної влади і суспільства

Автор(и)

  • К.О. Нестеренко кандидат юридичних наук, доцент, доцент кафедри державно-правових дисциплін, факультету №2, Криворізького Навчально Наукового Інституту ДонДУВС, Україна https://orcid.org/0000-0003-0917-6881
  • О.В. Булгакова кандидат економічних наук, доцент, завідувачка кафедри державно-правових дисциплін, факультету №2, Криворізького Навчально Наукового Інституту ДонДУВС, Україна https://orcid.org/0000-0002-0893-3732

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.06.83

Ключові слова:

адміністративна процедура, адміністративне провадження, юрисдикційне провадження, публічно-сервісні відносини, адміністративні послуги, публічна служба, публічний службовець

Анотація

У статті здійснено аналіз положень Закону України «Про адміністративну процедуру» з точ­ки зору змін в адміністративних провадженнях для осіб , які безпосередньо беруть участь у ро­боті за загальною адміністративною процедурою. З'ясовано, що до ухвалення Закону України «Про адміністративну процедуру» в Україні не існува­ло загальної адміністративної процедури, проте всі сфери взаємодії держави з громадянами та бізнесом регулювались різними правилами (спе­ціальними законами, постановами, інструкціями тощо), що призводило до суперечок між різними законодавчими актами. Визначено побудову сис­теми процедурного законодавства. Наголошено на тому, що процедура взаємодії має стати уніфікованою, ефективною, орієнтованою на по­треби громадян і бізнесу, та прозорою. А запро­вадження загальної адміністративної процедури наблизить Україну до стандартів Європейського Союзу, адже подібні закони діють у всіх держа­вах членах ЄС як невід'ємна частина права на належне адміністрування.

Доведено, що Закон України «Про адміністра­тивну процедуру» застосовуватиметься до про­ваджень, які виникають під час виконання інспек­ційних повноважень у сфері контролю та нагляду, а також у сфері надання адміністративних послуг ( у сфері реєстрації бізнесу, нерухомості, видачі дозволів, сертифікатів, ліцензій). Обґрунтовано висновок, що Закон України «Про адміністратив­ну процедуру» наділяє приватних осіб реаль­ними можливостями доводити власну позицію під час вирішення зазначеного кола питань.

У процесі розгляду новел законодавства здійс­нено спробу ідентифікувати проблемні аспекти, що потребують врегулювання. Зокрема, йдеться про відсутність відповідної інформаційної та про­фесійної підтримки осіб які безпосередньо бе­руть участь у роботі за загальною адміністратив­ною процедурою. Здійснені узагальнення дали змогу надати рекомендації адміністративним ор­ганам та їх працівникам, які мають забезпечува­ти справедливе і законне вирішення справ для плідної реалізації своїх повноважень.

Посилання

Про адміністративну процедуру: Закон України від 14.12.2021. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2073-20#Text.

Бойко І. Роль і значення адміністративної процедури у публічному адмініструванні. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право. № 69. 2022. URL: http://visnyk-pravo.uzhnu.edu.ua/article/view/254762.

Жуков М. Закон про адміністративну процедуру: аналіз документа і ключові переваги для фізичних і юридичних осіб. Асоціація правників України. URL: https://uba.ua/ukr/news/8805.

Міхеєв Мих. В., Міхеєв Мик. В. Окремі аспекти правового регулювання адміністративних процедур в Україні та Європейському Союзі. Юридичний науковий електронний журнал. № 5. 2021. URL: http://www.lsej.org.ua/5_2021/44.pdf.

авранчук Л.Л. Сутність та місце адміністративної процедури в системі адміністративного права як центрального інституту галузі права. Прикарпатський юридичний вісник. № 6 (41). 2021. URL: http://pyuv.onua.edu.ua/index.php/pyuv/article/view/972.

Смокович М. У КАС ВС обговорили новели Закону України «Про адміністративну процедуру». Верховний Суд. URL: https://supreme.court.gov.ua/supreme/pres-centr/news/1308456.

Миколенко О. Прапктичне значення положень ЗУ «Про адміністративну процедуру» (Критичний аналіз). Правова держава № 6(47).2022. с. 40-48

Колток О. Нова адміністративна процедура. Що про неї потрібно знати? URL: https://www.epravda.com.ua/columns/2023/10/23/705755/

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право