Про деякі питання класифікації учасників провадження у справах про адміністративні правопорушення

Автор(и)

  • О.І. Остапенко доктор юридичних наук, професор, професор кафедри адміністративного та інформаційного права Навчально-наукового інституту права, психології та інновац'йної освіти Нацонального університету «Львівська політехніка», Україна https://orcid.org/0000-0002-9833-3043
  • О.І. Баїк доктор юридичних наук, професор, професор кафедри цивільного права та процесу Навчально-наукового інституту права, психології та інновац'йної освіти Нацонального університету «Львівська політехніка», Україна https://orcid.org/0000-0003-4819-7722

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.06.84

Ключові слова:

адміністративний процес, адміністративні правопорушення, адміністративно-процесуальний статус, класифікація, суб'єкти адміністративного провадження

Анотація

У статті зауважено, що сьогодні доволі спір­ними залишаються пояснення сутності понять «процес» і «процесуальна процедура» з поси­ланням на те, що вони, певною мірою, є близь­кими до послідовних процесуальних дій сторін (учасників), які спрямовані на досягнення за своїми наслідками юридично значимого резуль­тату. Водночас поняття «адміністративний про­цес» має ширший зміст у порівнянні з поняттям «провадження у справах про адміністративні правопорушення», адже, шляхом застосування норм адміністративного процесу, регулюванню піддається значно ширший спектр адміністратив­но-правових відносин, реалізація яких відбува­ється за участю сторін провадження у справі про адміністративне правопорушення.

Розглянуто наукові підходи щодо класифіка­ції учасників провадження у справах про адміні­стративні правопорушення.

Зазначено, що сьогодні існує доволі широкий перелік наукових пошуків, які пов'язані із суб'єк­тами адміністративного процесу (провадження). Підкреслено, що кожна з наявних конструкцій важлива для подальшого її вдосконалення та за­стосування в адміністративно-юрисдикційній ді­яльності уповноважених на це суб'єктів.

Зазначено, що для класифікації учасників провадження у справах про адміністративні пра­вопорушення, з урахуванням їх процесуально­го статусу, варто звернути увагу на ознаки, які властиві для кожного учасника провадження, характеризуючи їх роль і місце в провадженні, а також наявність прав і обов'язків під час розгля­ду справи, прийняття по ній рішення та під час його виконання. До ознак, які характеризують адміністративно-процесуальний статус учасників провадження у справах про адміністративні пра­вопорушення, і є підставами для їх класифіка­ції, віднесено: 1) соціальну сутність суб'єктів як сторін адміністративного провадження; 2) відно­шення суб'єктів до вчиненого адміністративного правопорушення; 3) визначення ролі, призна­чення, змісту та обсягу повноважень, які нале­жать учасникам адміністративного проваджен­ня; 4) закріплення в адміністративно-правових нормах форм і методів участі органів (посадових осіб) при розгляді справ про адміністративні пра­вопорушення; 5) поділ учасників провадження у справах про адміністративні правопорушення на основних та факультативних тощо.

Посилання

Великий тлумачний словник сучасної української мови / укл. О. Єрошенко. Донецьк: ТОВ «Глорія - Трейд», 2012. 864с.

Великий енциклопедичний юридичний словник / за ред. акад. НАН України Ю.С. Шемшученка. 2-ге вид., переробл. і до- повн. Київ: Вид-во «Юридична думка», 2012. 1020 с.

Кузьменко О.В. Теоретичні засади адміністративного процесу: монографія. Київ: Атіка, 2005. 352 с.

Кузьменко О.В. Курс адміністративного процесу: навч. посібник. Київ: Юрінком Інтер, 2012. 208 с.

Колпаков В.К. Адміністративно-деліктний правовий феномен: монографія. Київ: Юрінком Інтер, 2004. 528 с.

Колпаков В.К., Гордєєв В.В. Адміністративно-деліктний процес: навч. посібник. Харків: Харків юридичний, 2012. 228 с.

Виконавча влада і адміністративне право / за заг. ред. В.Б. Авер'янова. Київ: Видавничий Дім «Ін Юре», 2002. 668 с.

Адміністративне право: підручник / Ю.П. Битяк (кер. авт. кол.), В.М. Гаращук, В.В. Богуцький та ін.; за заг. ред. Ю.П. Битяка, В.М. Гаращука, В.В. Зуй. Харків: Право, 2010. 624 с.

Коломоєць Т.О. Адміністративне право України. Академічний курс: підручник. Київ: Юрінком Інтер, 2011. 576 с.

Задихайло О.А. Адміністративне право України (загальна частина): навч. посібник. Вид. 3-тє, допов. Харків: Право, 2019. 314 с.

Перепелюк В.Г. Адміністративний процес. Загальна частина: навч. посібник. Чернівці: Рута, 2003. 367 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право