Достатнє матеріальне забезпечення військовослужбовців і працівників Служби безпеки України – запорука національної безпеки держави

Автор(и)

  • Б.Б. Умаєв аспірант кафедри цивільно-правових дисциплін і трудового права імені проф. О.І. Процевського Харківського національного педагогічного університет імені ГС. Сковороди , Україна

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.06.89

Ключові слова:

соціальний захист, матеріальне забезпечення, пенсійне забезпечення, грошове забезпечення, Служба безпеки України, реформування, працівники, військовослужбовці, держава, воєнний стан

Анотація

Працівники та військовослужбовці Служби безпеки України є рівноправними громадянами держави й мають повний обсяг прав та свобод, визначених міжнародними правовими норма­ми та відповідними конституційними засадами, серед яких важливе місце посідає право на соціальний захист, зокрема на матеріальне за­безпечення. Водночас соціальний захист даної категорії працівників повинен не тільки компен­сувати важкі умови праці та обмеження їх прав, які випливають з умов проходження цього виду служби, а й стимулювати професійне зростання, мотивувати їх до виконання своїх завдань на ви­сокому професійному рівні, самовіддано й макси­мально ефективно. Втім соціального захисту військовослужбовців і працівників Служби безпеки України, зокрема їх матеріальному забезпеченню приділяється наразі не достатньо уваги.

Мета статті розглянути актуальні питання ма­теріального забезпечення військовослужбовців і працівників Служби безпеки України.

Наголошено на важливості, не тільки в період війни, а й у мирний час, достатнього матеріаль­ного забезпечення для військовослужбовців та працівників Служби безпеки України, які є осо­бливою категорією працівників, що здійснюють свою трудову діяльність від імені держави та задля реалізації її функцій. Хоча наразі й відбу­ваються динамічні зміни в законодавстві щодо грошового забезпечення даної категорії праців­ників, водночас мало уваги присвячено, зокре­ма розкриттю сутності грошового забезпечення, окресленню його мети та призначення, не ви­світлюється зв'язок якості та обсягів грошового забезпечення з рівнем мотивації щодо якісного виконання обов'язків та багато інших проблем­них, невирішених питань. Такі ж проблеми ви­никають і при призначенні та перерахунку пен­сій військовослужбовців та працівників Служби безпеки України, водночас пенсії мають відпо­відати гідному рівню життя таких пенсіонерів, належним чином забезпечувати їх у старості та у випадку втрати працездатності. Тому держава жодним чином не повинна ігнорувати питання матеріального забезпечення даної категорії пра­цівників, оскільки це може позначиться на рівні національної безпеки держави.

Посилання

Рішення Конституційного Суду України від 20.12.2016 р. у справі № 1-38/2016. Вісник Конституційного Суду України. 2017. № 1. Ст. 5.

Стандарти забезпечення прав людини у діяльності Служби безпеки України навч. посіб. / за заг. ред.: С.С. Кудінова, Ю.Л. Бєлоусова. Київ: НА СБУ, 2019. 368 с.

Про Стратегію воєнної безпеки України : рішення РНБО від 25.03.2021 р. Офіційний вісник України. 2021. № 27. Ст. 1321.

Шишлюк М.О. Матеріальне забезпечення у зв'язку з необхідністю компенсації окремих видатків як додатковий вид соціального захисту військовослужбовців. Трудове законодавство : шляхи реформування. 2013. С. 281-283.

Чімишенко С.М. Бюджетний механізм фінансування особового складу Збройних Сил України: дис. ... канд. економ. наук: 08.00.08. Київ, 2011. 261 с.

Про Службу безпеки України: Закон України від 25.03.1992 № 2229-XII. Відомості Верховної Ради України. 1992. № 27. Ст. 382.

Коломоєць П.В. Шляхи удосконалення правового регулювання гарантій реалізації трудових прав поліцейських. Науковий вісник публічного та приватного права. 2016. Вип. 2. Ч. 3. С. 44-49.

Колотік А.С. До визначення поняття «спеціальні пенсії» працівників органів внутрішніх справ. Право і Безпека. 2009. № 4. С. 139-144.

Кравцов Д.М. Окремі питання правового регулювання перерахунку військових пенсій. Право та інноваційне суспільство. 2014. № 1(2). С. 53-59.

Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім'ям під час дії воєнного стану : постанова Каб. Міністрів України від 28.02.2022 № 168. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/168-2022-п#ТехС

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право