Актуальні проблеми адміністративно-деліктного права України

Автор(и)

  • В.В. Чернобук викладач кафедри загальноправових дисциплін Навчально-наукового інституту права та інноваційної освіти Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, Україна https://orcid.org/0009-0003-0249-5051

DOI:

https://doi.org/10.24144/2788-6018.2023.06.91

Ключові слова:

адміністративно-деліктне право, покарання, адміністративні правопорушення, галузь права, адміністративно-деліктні правовідносини

Анотація

У статті досліджуються окремі недоліки чинно­го Кодексу України про адміністративні правопо­рушення в порівнянні з положеннями нового адміністративного кодексу. На прикладах показані окремі недоліки нового нормативного регулю­вання. Також автор статті зазначає, що за остан­ні роки в Україні реалізовані найбільші норматив­но-правові заходи з модернізації адміністратив­но-деліктного законодавства. Зайвий раз змушує задуматися про відставання законотворчого про­цесу від реальних потреб суспільства нестримне зростання кількості реєстрованих адміністративних правопорушень. У статті виокремлюються деякі аспекти поліпшення законодавства про адміністративні правопорушення та адміністратив­но-деліктного процесу, конкретизування поняття і юридичного значення норми про адміністратив­ну відповідальність, переосмислення деяких на­укових догм, призводять вчених до необхідності уточнення понять, що становлять суть правового регулювання відносин у сфері адміністративної відповідальності: адміністративно-деліктні від­носини, адміністративно-деліктне право, норма адміністративно-деліктного права для подаль­шого регулювання правових відносин у сфері адміністративної відповідальності. На основі пе­реосмислення усталених в науці поглядів про ад­міністративну відповідальність як одного з інсти­тутів адміністративного права автор обґрунтовує висновок про те, що норми, що регулюють пи­тання даного виду юридичної відповідальності, утворюють самостійну галузь українського права - адміністративно-деліктне право. Адміністратив­но-деліктне право здійснює матеріально-правове регулювання адміністративної відповідальності. Також зазначається думка наукових діячів, які зазначають що КУпАП в нинішньому його стані багато в чому застарів і вимагає кардинального коригування на новій концептуальній і доктринальній основі. Сукупність складових його норм має свій предмет, метод правового регулювання, відокремлену організацію нормативного матері­алу про адміністративні правопорушення. Для сучасного адміністративно-деліктного права ха­рактерна інтеграція з кримінальним правом, що дозволяє ефективніше використовувати їх по­тужності в попередженні правопорушень.

Посилання

Адміністративне деліктне законодавство: зарубіжний досвід та пропозиції реформування в Україні. Київ: Кн. для бізнесу, 2007. 912 с.

Гуржій Т.О. Перспективи розвитку адмністративно-деліктного законодавства України. Адміністративне право і процес. № 3(9). 2014. С. 156-167.

Задорожна Я.В. Спосіб вчинення протиправного діяння як ознака об'єктивної сторони адміністративного проступку: автореф. дис. канд. юрид. наук: 12.00.07 - адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право; Запо-різький національний університет. Запоріжжя, 2016. 18 с

Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984. Відомості Верховної Ради Української РСР. 1984. додаток до № 51. Ст. 1122.

Колпаков В. Адміністративно-деліктний правовий феномен. К.: Юрінком-Інтер, 2004. 528 с.

Лук'янець Д. Адміністративно-деліктні відносини в Україні: теорія та практика пра-вового регулювання. Суми: Університетська книга, 2006. 376 с.

Миколенко О.М. Адміністративно-деліктне право України: проблеми сьогодення та перспективи розвитку. URL: http://pd.onu.edu.ua/article/view/233825/232479.

Потрібні нові концептуальні засади створення проекту Кодексу України про адміністративні проступки / Авер'янов В., Лук'янець Д., Хорощак Н. Право України. 2004. № 11. С. 11-16.

Про робочу групу з питань реформування законодавства про адміністративні правопорушення та запровадження інституту кримінальних проступків : Розпорядж. Президента України від 30.05.2012 р. № 98/2012-рп : станом на 24 лют. 2015 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/98/2012-рп#Text

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-27

Номер

Розділ

Розділ 7. Адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право